Slobodna Dalmacija: 24. 01. 2004.

AKCIJA MUP-a FEDERACIJE BiH U SURADNJI SA SNAGAMA SFOR-a

Uhićeni Ante Jelavić, Miroslav Prce i Miroslav Rupčić

MOSTAR - U ranim jutarnjim satima u petak pripadnici specijalne policije MUP-a Federacije Bosne i Hercegovine potpomognuti postrojbama Sfora uhitili su u naselju Bare, u njegovoj obiteljskoj kući u Mostaru, Antu Jelavića, bivšeg predsjednika HDZ-a BiH i bivšeg člana Predsjedništva BiH. U akciji koja je izvedena u ranu zoru, u svojim domovima osim Ante Jelavića uhićeni su i bivši ministar obrane Federacije Bosne i Hercegovine Miroslav Prce i bivši generalni direktor Hercegovina osiguranja Miroslav Rupčić. Navodno je zajedno s njima trebao biti uhićen i bivši general HVO-a Ivan Medić, koji je izmaknuo uhićenju sklonivši se u Republiku Hrvatsku.

Kako je poslije kazao jedan od članova obitelji, pripadnici Federalnog MUP-a uz potporu snaga Sfora došli su ispred obiteljske kuće u kojoj je bio Jelavić sa suprugom i troje djece, a na ponovljene zahtjeve i pokazivanje policijske značke i naloga, policajci su ušli u kuću bez primjene sile. Ante Jelavić je odmah uhićen, a iz kuće je izuzeto i osobno računalo (laptop) koje su policajci uzeli kao dokazni materijal. Čitavu akciju policija je snimala videokamerama.

Jelavić, Rupčić i Prce su nakon uhićenja točno u sedam sati ujutro sprovedeni u Federalni MUP u Sarajevu. U priopćenju Uprave policije Federacije BiH za javnost, koje je poslano nekoliko sati nakon izvedene akcije uhićenja, kaže se "da su na temelju naloga Suda Bosne i Hercegovine ovlašteni djelatnici Uprave policije Federalnog ministarstva unutarnjih poslova potpomognuti međunarodnim snagama Sfora, proveli uspješnu operaciju na prostoru Hercegovačko-neretvanske županije kojom prilikom su slobode lišene tri osobe".

Nadalje se dodaje kako se njihovo uhićenje veže uz kaznena djela koja se odnose na osnivanje i rad Hercegovačke banke, njezinih filijala i povezanih kompanija. Ta operacija, ističe se, rezultat je osamnaestomjesečnog istraživanja, te je u tijeku daljnja kriminalistička obrada ovog predmeta, a Jelavić, Rupčić i Prce predani su Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine na daljnje postupanje.

Odvjetnik Josip Muselimović potvrdio je također nešto poslije da su Jelavić, Prce i Rupčić uhićeni i da su sada u kompetenciji državnog suda BiH. On je kazao kako ga je o uhićenju u petak jutro, u 5 sati, obavijestila obitelj Jelavić te da je on preuzeo Jelavićevu obranu. Muselimović je izjavio kako se pred kantonalnim sudom u Sarajevu vode dva postupka protiv Jelavića, ali da ne vjeruje da su to razlozi njegova uhićenja.

Jelavićevo uhićenje osudio je Hercegovačko-neretvanski županijski odbor Hrvatske demokratske zajednice koji je na izvanrednoj sjednici Predsjedništva tog odbora izrazio ogorčenost tim činom. Ta akcija je označena kao neprimjerena i nepotrebna jer, kako vele, dobro je poznato da Jelavić već niz godina živi u Mostaru i da je uvijek bio dostupan svima koji su imali potrebu kontaktirati s njim.

Iz tog županijskog odbora upozoravaju kako o akciji uhićenja nisu bile upoznate nadležne institucije MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, a trebale su biti, što, prema njihovu mišljenju, pokazuje kako su Federalni MUP i Uprava policije u funkciji provođenja i politički usmjerenih ciljeva, što dovodi u pitanje njihovu neovisnost i profesionalnost. Županijski odbor HDZ-a smatra kako je ova akcija dio smišljene politike koja ima cilj izazvati tenzije u Mostaru, koji se nalazi u osjetljivoj fazi konačnih dogovora o njegovu preustroju.

Neke informacije otkrivaju kako se u F MUP-u neće zaustaviti na ovom slučaju, što znači da bi u idućem razdoblju moglo doći i do novih uhićenja.

Zanimljivo je spomenuti da su nam u središnjici HDZ-a u Sarajevu kazali kako Ante Jelavić i Miroslav Prce već duže vrijeme nisu članovi ove stranke, a razlog je doista bizaran: nisu platili članarinu.

Miroslav LANDEKA

MUP Županije zapadnohercegovačke: Zabrinjava nas tajnovitost akcije

LJUBUŠKI - U povodu jučerašnjih uhićenja priopćenjem sljedećeg sadržaja oglasio se i Ured komesara MUP-a Županije zapadnohercegovačke.

"Obavještavamo javnost da su pripadnici MUP-a F BiH jutros u 5.15 sati uhitili Miroslava Rupčića iz Ljubuškoga, a uhićenje je izvršeno u njegovu stanu, na adresi Centar 2, Ljubuški. MUP Županije zapadnohercegovačke nije bio upoznat s operacijom F MUP-a, premda je temeljem čl. 5. Zakona o unutarnjim poslovima F BiH propisano da će Federalno ministarstvo, prilikom vršenja poslova iz svoje nadležnosti, upoznati nadležni MUP o mjerama i radnjama koje namjerava poduzeti na području koje je pod njegovom nadležnošću.

Tek u 10.15 h Federalno Ministarstvo je uputilo brzojavku Upravi policije MUP-a ŽZH u kojoj stoji obavijest da je Miroslav Rupčić lišen slobode temeljem naredbe Suda BiH, broj KTA 69/03. Budući da visokim profesionalnim standardima svoga rada kontinuirano dokazujemo privrženost vladavini prava, još nas više zabrinjava tajnovitost akcije F MUP-a i njezino prikrivanje od Uprave policije MUP-a ŽZH", stoji u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik ureda komesara MUP-a ŽZH Damir Čutura.

A. KARAMATIĆ