Feral Tribune: 23. 01. 2004.

PREDSJEDNIK U ZABLUDI

Nažalost, i predsjednik Stipe Mesić je bjelodano pokazao u više navrata da ni on nije imun na Goebbelsovo geslo "da tisuću puta ponovljena laž s vremenom postaje istina".

Već u dva navrata u zadnjih godinu dana predsjednik Mesić je ponovno, u popularnoj emisiji "S predsjednikom uz kavu" emitiranoj 22. prosinca, na pitanje anonimnog slušatelja o predmetu oduzimanja Hrvatske stranke prava njezinom legalnom vodstvu, još jedanput grubo obmanuo hrvatsku i međunarodnu javnost sljedećom tvrdnjom: "Paragi je nanesena nepravda kada je na jedan način organiziran stranački sabor koji nije bio sazvan po svim pravilima ondašnjeg Statuta. No, evo, cijela procedura na sudu je završena, pravorijek je donešen i ja sam tu nemoćan. Ja ne mogu sada reći da sud nije pravilno postupio, ja to ne mogu reći, to nitko od mene ne može tražiti."

Predmet obnove postupka glede administrativnog oduzimanja HSP-a od mene i legalnog vodstva stranke traje od 1998. godine, dakle, već gotovo šest godina, a cijeli predmet je od trenutka nelegalnog oduzimanja stranke u postupku već ušao u jedanaestu godinu.Upravni sud 2000. godine donio je presudu kojom je zatražio od Ministarstva pravosuđa i uprave da donese rješenje kojim priznaje meni svojstvo stranke u postupku ili ne priznaje to svojstvo. Ministarstvo pravosuđa do dana današnjeg nije postupilc po presudi Upravnog suda već je zbog političkog pritiska i sramnih dogovora Račana sa Đapićem, donijelo odluku pod "čuvenom" ministricom Ingrid Antičević M. da se ne dopusti obnova postupka, odnosno da rješenje iz 1993. koje je izdato po nalogu Tuđmana osobno, ostaje na snazi.

Upravni sud vrlo sporo ili nikako ne rješava ovaj upravni spor, pa svako daljnje odgađanje sudske odluke onemogućuje da se cijeli predmet konačno iznese pred Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, jer pravdu i moralnu satisfakciju u Hrvatskoj, gotovo je nemoguće ostvariti, pogotovo nakon zadnjeg nastupa predsjednika Mesića.

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP 1861