Slobodna Dalmacija: 24. 01. 2004.

SLUČAJ GOTOVINA: PORUKA EU-DIPLOMATA SLUŽBENOM ZAGREBU

Čekamo konkretnu akciju uhićenja

ZAGREB - Da je hrvatska policija do sada napravila jednu ozbiljnu, opsežnu i konkretnu akciju s ciljem pronalaska i uhićenja optuženoga generala Gotovine u bijegu, sličnu onoj koju je nedavno poduzeo Sfor u želji da uhiti Radovana Karadžića, to bi značajno utjecalo na omekšavanje sumnji u nedovoljnu angažiranost hrvatske Vlade i takva bi akcija nesumnjivo podigla povjerenje Haaga - tvrdi naš diplomatski izvor koji nam je dan prije otkrio najvažnije detalje sa zatvorenog sastanka ministra Miomira Žužula s nizozemskim veleposlanikom Lionelom Veerom.

- Nadležni organi Europske unije, ali i OESS-a, koji djeluju na području Hrvatske, vrlo su detaljno informirani o svim pokazateljima ponašanja hrvatskih vlasti - kaže ovaj EU-diplomat te dodaje:

- Evo, iznijet ću vam prvi put jedan primjer. U vrijeme koalicijske vlade lijevog centra, od koje smo očekivali puno više od prethodne Tuđmanove, jedan visoko pozicioniran i odgovorni policijski djelatnik na terenu, a koji je na svome području djelovanja izravno zadužen za izvršenje naloga za uhićenje optuženika Gotovine, sjedio je u prvim redovima na javnoj promociji knjige koja veliča haaškog optuženika te s vidnim zadovoljstvom pljeskao izjavama o herojstvu Ante Gotovine. Toga važnog operativca u hrvatskoj policiji nitko nije prozvao zbog toga, a kamoli da bi ga smijenio jer se to u svakoj pravnoj državi kosi s principima policijske profesije. Umjesto da traga za haaškim optuženikom za kojim je raspisana Interpolova tjeralica, jedan od šefova lokalne policije javno je davao doprinos njegovu veličanju. To su pokazatelji o kojima su europski diplomati jako dobro informirani, ali oni naravno ne mogu reagirati na takve pojave. No, i te kako ih mogu uzimati u obzir procjenjujući pravnu i političku zrelost hrvatske demokracije - pojašnjava nam europski diplomat s iznimno dugim stažom boravka u Hrvatskoj.

EU-diplomacija u Zagrebu bila je u protekle četiri godine potpuno nezadovoljna izvješćima hrvatskoga MUP-a o akcijama koje su se navodno poduzimale s ciljem pronalaženja i uhićenja odbjegloga generala. Iz tih se izvješća zapravo moglo zaključiti da policija u tom smislu nije zapravo poduzela ništa ozbiljno - tvrdi ovaj diplomat.

Ove smo ocjene prokomentirali u petak i s dvojicom hrvatskih diplomata koji su htjeli ostati anonimni jer nisu ovlašteni za javni istup. Oni kažu da se ta očekivanja i ocjene EU-diplomacije u Zagrebu zapravo savršeno slažu i s porukama koje su premijeru Sanaderu i ministru Žužulu u Strasbourgu 13. siječnja poslali dužnosnici Europske komisije zaduženi za vanjske odnose i proširenje, Chris Patten i Gunter Verheugen. Njih dvojica su otvoreno iskazala nezadovoljstvo EK sa suradnjom Hrvatske i Haaga te nedvosmisleno ustvrdili da će stav Europske komisije o toj suradnji biti izravno vezan uz ocjenu koju o tome i ubuduće bude iznosila glavna tužiteljica Carla del Ponte.

To prvo vatreno krštenje nove hrvatske vlade s EU-liderima u Bruxellesu, Sanader i Žužul su "preživjeli", ali sa snažnom spoznajom da se s Unijom ne može voditi janusovska politika s dva lica. Nedvojbene izjave Žužula na susretima s europskim veleposlanicima kako je ova vlada "spremna izručiti generala Gotovinu", zapravo su na tragu te prve europske lekcije koju su sredinom siječnja u Bruxellesu i Strasbourgu "položili" Sanader i Žužul - uvjereni su naši sugovornici koji dodaju kako je susret u Bruxellesu bio medijski i politički glamurozno prikazan, ali su se iza zatvorenih vrata od Prodija, Pattena, Verheugena i Michaela Leigha mogle čuti lijepe želje, ali ne baš i veliki optimizam.

Jedna rečenica Chrisa Pattena Sanaderu to možda najbolje ilustrira: "Nemojte misliti da će Europska komisija donijeti željenu odluku samo zato što vi provodite veliko lobiranje, to će ipak ovisiti o stvarnom stanju stvari u Hrvatskoj"!

Šenol SELIMOVIĆ