Večernji list: 24. 01. 2004.

F. HARTMANN: NEĆEMO PREPUSTITI SLUČAJEVE ZA KOJE POSTOJI OPTUŽNICA

Uzaludno je američko lobiranje za Hrvatsku

Ključni svjedoci u istrazi za Medački džep boje se svjedočiti u Gospiću

- Haaško tužiteljstvo ne može hrvatskom pravosuđu prepustiti ni jedan slučaj koji je došao do podizanja optužnice. To ne dopuštaju pravila i Statut suda. Istodobno, Tužiteljstvo je spremno surađivati s Hrvatskom u istragama koje traju i hrvatskom pravosuđu prepustiti određene dokumente i dokaze - rekla je jučer našem listu glasnogovornica Tužiteljstva Florance Hartmann, kometirajući izjavu predsjednika Sabora Vladimira da će SAD lobirati i podržati prepuštanje haških slučajeva hrvatskom paravosuđu.

Pogrešan pristup

Sud i Tužiteljstvo nisu političke, nego pravne i nazavisne institucije, koje ne podliježu nikakvim političkim pritiscima, uključujući i eventualno lobiranje SAD-a, istaknula je glasnogovornica Tužiteljstva. "To je pogrešan pristup. Hrvatska prije svega treba ispuniti svoje obaveze i izručiti generala Antu Gotovinu koji je još u bijegu", kazala je.

Svih 12 sudaca prvostupanjskoga kaznenog odjela Županijskog suda u Zagrebu određeno je da budu suci koji će suditi za ratne zločine, te četiri istražna suca, no zasad nemaju - nijednog predmeta. Riječ je zapravo o primjeni zakona donesena na kraju mandata bivše vlasti, , koji predviđa četiri suda - u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu - uz one mjesno nadležne, koji bi trebali suditi za ratne zločine.

Zakon na čekanju

Tim je zakonom predviđeno i da glavni državni odvjetnik imenuje jednog od svojih zamjenika i zaduži ga za progon tih djela, no, kako doznajemo u Državnom odvjetništvu, to nije učinjeno. Čekalo se očito da bude jasno hoće li nova vlast tu što mijenjati. Petar Pulišelić, zamjenik glavnoga državnog odvjetnika, kaže tako da je i slučaj Medački džep zapeo jer 20-ak svjedoka koji bi mogli biti ključni za konačno podizanje optužnica jer imaju spoznaja o neposrednim počiniteljima, ne žele svjedočiti u istrazi u Županijskom sudu u Gospiću! U tom je slučaju ispitano nekoliko stotina osoba, no ključni ljudi ne žele prijeći prag gospićkog suda, jer da istoga časa sve o tome znaju mnogi. Vrhovni sud, pak, odbio je zahtjev da se i istražni postupak prebaci u Zagreb, nakon što su za taj posao bili zaduženi zagrebački tužitelji.

Silvana Perica, ZORANA BAJT