Večernji list: 26. 01. 2004.

ULAZAK U EUROPSKU UNIJU DANAS BI GLASOVALO SAMO 64 POSTO GRAĐANA REPUBLIKE HRVATSKE

Nagli pad potpore članstvu u EU

Protivnika ulaska u EU sada je 20,7 posto među ispitanicima, dok ih je prije nepuna četiri mjeseca bilo 7,8 posto manje

Potpora hrvatskih građana ulasku u Europsku uniju na najnižoj je razini u posljednjih šest godina. Pokazuje to telefonsko istraživanje koje je za Večernji list na uzorku od 450 građana širom Hrvatske 21. siječnja provela Metron/Ventura. Za ulazak u EU danas bi glasovalo 64 posto građana, čak 10,5 posto manje nego lanjskoga 30. rujna, kada smo proveli prethodno istraživanje. Protivnika ulaska u EU sada je 20,7 posto među ispitanicima, dok ih je prije nepuna četiri mjeseca bilo 7,8 posto manje.

Neodlučnih je 3,7 posto više, što znači da se dio novih protivnika članstva regrutirao među onima koji su još nedavno bili za.

Nagli pad potpore ulasku u EU može se, dijelom, pripisati razočaranošću hrvatske javnosti posljednjim izjavama iz Bruxellesa, kojima se objava mišljenje Europskoga povjerenstva o zahtjevu Hrvatske za članstvo povezuje uza završetak postupka ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U pitanju ulazak 2007.

Što znači da se mišljenje - neslužbeno najavljeno kao pozitivno - vjerojatno neće objaviti u ožujku, što pak dovodi u pitanje i očekivani ulazak u EU 2007. godine.

Ipak, više ispitanika - 42,9 posto - još smatra da će Hrvatska 2007. ući u EU nego što je onih koji u to ne vjeruju - 35,1 posto. Naime, 45,6 posto ispitanika vjeruje da će Hrvatska do 2007. ispuniti sve uvjete za članstvo, a samo ih 30,7 posto u to sumnja. Većina ispitanika podupire ispunjenje tih uvjeta - za sređivanje odnosa sa susjedima ih je 87,8 posto, za reformu pravosuđa 84 posto (zanimljivo bi bilo vidjeti tko su tih 10,2 posto koji joj se protive), za povratak srpskih izbjeglica 58,7 (protiv je 14,4), a za punu suradnju s haaškim tribunalom, uključujući izručenje Ante Gotovine, 53,6 posto (15,5 posto je protiv).

Ne odustajanja od pojasa

Kada bi se kao uvjet za članstvo postavilo odustajanje od ribolovno-ekološkoga pojasa u Jadranu, zamjetna bi većina (59,8 posto) bila protiv, dok bi ga prihvatilo njih 21,1 posto. Usprkos činjenici da će ulaskom u ujedinjenu Europu Jadran ionako postati unutarnje more EU. Otpor valja pripisati ne toliko racionalnim razlozima, koliko uvrijeđenošću arogantnim nastupom Slovenije. Jedan je od razloga za pad potpore članstvu vjerojatno i lanjsko cjenkanje i ucjenjivanje oko prijedloga Ustava EU, koji nakraju ipak nije usvojen. To potvrđuje i činjenica da manje od polovice ispitanika (44,4 posto) ima o EU pozitivno mišljenje. Loše ih misli 15,6, a ni dobro ni loše 26,4 posto. No, ni državljani zemalja članica ne misle o EU bitno povoljnije.

Stojan de Prato