Večernji list: 26. 01. 2004.

POLICIJSKI DOKUMENT POTVRĐUJE TVRDNJE O MANIPULACIJAMA RAČANOVE VLASTI

Radoš je naložio izuzimanje dokumenata o srednjoj Bosni

Dokument je dokaz da je bivša vlast prikrivala dokumente, zbog čega sada novoj vlasti dolaze ozbiljna upozorenja iz Haaga

Dok Hrvatskoj teče rok od 15 dana u kojem Haaškom sudu mora predati dokumentaciju za slučaj Paška Ljubičića, još je nepoznanica gdje je i zašto ta dokumentacija dosad skrivana. Ljubičićev odvjetnik Tomislav Jonjić izravno je prozvao bivšeg ministra obrane Jozu Radoša koji pak sve to niječe. Protiv Radoša, međutim, govori dokument iz Ministarstva obrane, koji se nalazi i u Državnom odvjetništvu te na zagrebačkom Županijskom sudu.

Riječ je o službenoj policijskoj zabilješci koja je sastavljena 5. lipnja 2000. nakon što su policajci jedan u nizu obavijesnih razgovora završili u prostorijama MORH-a.

Istraga o Ahmićima

U to je doba trajala istraga za ratni zločin u Ahmićima 1993. koja je 5. rujna 2000. rezultirala uhićenjem Tomislava Vlajića i Ante Sliškovića u Zadru te bijegom Paška Ljubičića i Vlade Ćosića koji su također trebali biti uhićeni. Sva četvorica su do tada živjela pod lažnim imenima. Vlajić i Slišković nakon nekog vremena pušteni su da se brane sa slobode, ali nisu optuženi za zločine zbog, kako se čuje, pomanjkanja dokaza. Ljubičić se pak nakon godinu dana, u studenome 2001. godine, predao Haagu koji je protiv njega u međuvremenu podignuo optužnicu, a Ćosiću još nema traga. Tijekom te istrage policija je krenula i u potragu za dokumentima bivšeg HVO-a koji se mahom odnose na zbivanja u srednjoj Bosni, pa tako i na Ahmiće, a koji su krajem 90-ih prebačeni u Hrvatsku pod okriljem MORH-a.

Spomenuti razgovor vođen je u prostorijama Uprave SIS-a. Svjedok je policajcima izjavio kako je u ožujku 2000. prvi put čuo za operativnu akciju "Haag", nakon što ga je telefonom nazvao načelnik Odjela analitike u Upravi SIS-a "i tom prilikom zahtijevao od njega da mu u pismenom obliku modemom dostavi njihova postupanja u svezi OA "Haag"". Zatim ga je 10. ožujka mobitelom nazvao jedan od Radoševih pomoćnika te je od njega zatražio da im omogući uvid u dokumentaciju iz srednje Bosne koju oni imaju pohranjenu u svojim prostorijama". Riječ je o Ratnoj luci Lora u Splitu u kojoj je bio pohranjen dobar dio te dokumentacije.

SIS-ovac u Lori

U Lori se 13. ožujka pojavio časnik SIS-a Ante Damjanović s još dvije osobe "s pismenom odlukom ministra Radoša da im se omogući uvid i izuzimanje dijela navedene dokumentacije". Svjedok je ustvrdio da su se u Lori zadržali dva dana i dio dokumentacije izuzeli i odvezli kamionom u Zagreb. Damjanović je, po njemu, krajem travnja još jednom došao u Loru i odnio još dokumenata.

Budući da postoji svjedok i dokument o izuzimanju tih dokumenata, nejasno je zašto su sve ovo vrijeme o tome šutjeli i policija i Državno odvjetništvo. Usto je ovaj dokument dokaz da je bivša vlast iz sebi poznatih razloga prikrivala dokumente, zbog čega sada novoj vlasti dolaze ozbiljna upozorenja iz Haaga. Odvjetnik Jonjić bio je pak bez komentara kad smo ga zamolili da nam pojasni sadržaj dokumenta.

ZVONIMIR DESPOT