Slobodna Dalmacija: 27. 01. 2004.

BIVŠI ČELNIK HDZ-a PISAO IVI SANADERU I STJEPANU MESIĆU

Jelavić ne priznaje sud BiH

MOSTAR - Medijska nagađanja vezana uz prošlotjedno uhićenje bivšeg predsjednika HDZ-a BiH i predsjedatelja Predsjedništva BiH Ante Jelavića, bivšeg ministra obrane Federacije BiH Miroslava Prce i bivšeg direktora Hercegovina osiguranja Miroslava Rupčića od strane snaga SFOR-a i federalnog MUP-a, odnosno spekulacije kako se osim njih trojice sprema uhićenje i još nekih osoba optuženih za zloporabu službenog položaja i ovlasti, pokazala su se, ipak, točnima.

Naime, osim njih trojice, u petak jutro trebao je biti uhićen i Ivan Azinović, bivši pomoćnik ministra obrane Federacije Bosne i Hercegovine, s prebivalištem u Konjicu koji, međutim, nije pronađen na adresi na kojoj je prijavljen. Također, spekulira se i o mogućnosti uhićenja generala Ljube Ćesića Rojsa, generala Ivana Medića, koji je prema riječima njegove supruge, "na službenom putu", te još nekih osoba.

Prema neslužbenim informacijama, sve ove osobe dovode se u vezu s poslovanjem Hercegovačke banke, odnosno zloporabom ovlasti nenamjenskim trošenjem sredstava Ministarstva obrane Federacije Bosne i Hercegovine, a što je na račun HVO-a stizalo iz Republike Hrvatske. Glede sredstava koja su stizala iz proračuna Republike Hrvatske, navodno je riječ o iznosu od 260 milijuna KM. Umjesto da se izravno uplaćuju invalidima i pripadnicima HVO-a, ta su se sredstva različitim transakcijama usmjeravala u sumnjive poslove.

Također, isti izvori navode da je prije uhićenja Jelavića, Prce i Rupčića, tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine John McNeir dobio na uvid brojnu dokumentaciju o svim poslovima vezanim uz Hercegovačku banku.

Mostarski odvjetnik Josip Muselimović, koji zastupa uhićenog Jelavića, izjavio je kako je u ponedjeljak predao žalbu Sudu Bosne i Hercegovine na mjeru određivanja jednomjesečnog pritvora za njegova klijenta, te da ga je posjetio u zatvoru Kula. Muselimović je kazao kako je zamoljen od svog branjenika da na četiri mjerodavne adrese uputi otvorena pisma, jer ne može prihvatiti činjenicu da kao general pukovnik HVO-a i general bojnik Hrvatske vojske bude uhićen i smješten u zatvor koji je u Republici Srpskoj.Ti dopisi, kazao je on, bit će upućeni predsjedniku HDZ-a Hrvatske dr. Ivi Sanaderu i predsjedniku Republike Hrvatske Stipi Mesiću, te Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i predsjedniku HDZ-a BiH Bariši Čolaku. Muselimović je izjavio kako Ante Jelavić ne priznaje Sud Bosne i Hercegovine, koji, kako drži Jelavić, nije u službi pravde, nego u službi međunarodnog protektorata.

Odvjetnik Muselimović je već ranije, uz negiranje navoda optužnice, izjavio kako je Jelavić trebao biti pušten na slobodu i da Sud Bosne i Hercegovine nije nadležan nad slučajevima zlouporabe službenog položaja i da samim time ne može određivati pritvor uhićenim na temelju tog djela.

U nedjelju su, kako saznajemo, uhićene Jelavića, Prcu i Rupčića u zatvoru Kula posjetili članovi njihovih obitelji.

Miroslav LANDEKA