Vjesnik: 27. 01. 2004.

Sanader i Račan o financijskim dvojbama u primopredaji

ZAGREB, 26. siječnja - Premijer Ivo Sanader i njegov prethodnik Ivica Račan sastat će se i u četvrtak ne bi li se razriješile financijske dvojbe koje su se pojavile prilikom primopredaje vlasti, najavili su Sanader i Račan nakon sastanka u ponedjeljak. U četvrtak će, uz Račana, u Banske dvore doći i bivši potpredsjednik Vlade Slavko Linić te bivši ministri financija i javnih radova Mato Crkvenac i Radimir Čačić. Glavna tema sastanka bit će proboj prošlogodišnjeg financijskog plana gradnje autocesta zbog kojeg je Račanova vlada Hrvatskim autocestama, bez rebalansa koji mora odobriti Sabor, odobrila dodatnih 1,6 milijardi kuna uz već odobrenih 5,4 milijarde.

»Nije riječ o političkom prepucavanju, nego o visokom stupnju odgovornosti sadašnjeg i bivšeg premijera. Mi samo želimo utvrditi zašto se to dogodilo«, naglasio je Sanader. »Ti sastanci su civilizacijski način rješavanja otvorenih pitanja i odluka koje interferiraju i s novom i sa starom vladom«, dodao je Sanader.

Račan je objasnio da se proboj prošlogodišnjeg financijskog plana dogodio zato što su »radovi obavljeni bržim tempom od predviđenog, pa je u 2003. obavljen veliki dio radova predviđenih za 2004.«. Tvrdi da mu je drago što su dogovoreni ti susreti, jer je to prilika da se na stručnoj razini, bez politiziranja, rasprave sporna pitanja i odluke bivše vlade koje se odražavaju i na sadašnju.

Sanja Kapetanić