Vjesnik: 28. 01. 2004.

Ostaci neke bivše Hrvatske

Lišiti se ostataka bivše Hrvatske znači igranje mačke i miša s Haagom zamijeniti ozbiljnom suradnjom i povlačenjem poteza koji će pridonijeti stavu da zemlja čini sve što je u njezinoj moći u vezi s tim. Dakle, sve što nije činila vlada prije ove, ni sve prijašnje

BRUNO LOPANDIĆ

Ako je suditi prema raspoloženju u Bruxellesu, Hrvatska bi uz malo sreće, ali i vlastita angažmana, uistinu u lipnju mogla postati zemlja kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji. Na posljednjem sastanku Vijeća ministara EU-a, ministri vanjskih poslova Austrije i Slovenije, Benita Ferrero Waldner i Dimitrije Rupel, zemalja kojim je najviše stalo da se granice EU-a pomaknu što prije na istok, pozvali su sve u EU na flaksibilnost prema hrvatskoj kandidaturi. Velika Britanija i dalje se smatra najvećim sponzorom hrvatskog ulaska u EU, a premijer Blair je Sanaderu poslao osobno pismo ohrabrenja.

Sve su se zvijezde, dakle, dobro posložile. No, pod jednim dobro poznatim uvjetom. »Naše zemlje članice smatraju da je suradnja s Haagom pitanje od najveće važnosti, a neke zemlje uz to vezuju i ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Zadovoljavajuća suradnja s Haagom odlučujući je uvjet za pozitivno mišljenje o hrvatskoj kandidaturi«, izjavio je u Bruxellesu Jean Christophe Filori, glasnogovornik Güntera Verheugena, Komisijina povjerenika za proširenje.

Ta izjava je iznimno važna. Prvo da bi se prestalo unedogled raspravljati o tome što je prije tri tjedna rekao Verheugenov šef Romano Prodi kada je u vezu doveo proces ratifikacije s uspješnom kandidaturom Hrvatske. I da ne bi na kraju zbog političke i politikantske nervoze »ispao kriv« kolega, Hinin novinar.

Izvrstan novinar, kolega Slavko Vukadin, vrstan poznavatelj prilika u Europskoj uniji, vrlo je profesionalno obavio svoj posao prenijevši samo ono što je Prodi rekao, a što su već svi znali: da bez političke potpore svih zemalja članica Hrvatska pozitivno mišljenje Europske komisije neće dobiti. Bez obzira na to kada će se proces ratifikacije završiti.

Jer ako političke suglasnosti nema, proces neće niti započeti. Verheugenov je glasnogovornik upravo to naglasio. Njegova izjava je i neugodna vijest za sve koji eventualni neuspjeh već počinju vezati uz novoskovanu britansko-nizozemsku urotu i »posebne britanske interese u regiji« zbog nedovršenih procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Jer kako je to prvi objasnio Prodi, prenio novinar Vukadin, zatim morao potvrditi šef izaslanstva Europske komisije u Zagrebu Wunnenburger, i na kraju još jednom naglasio Verheugenov glasnogovornik Filori, ako postoji politički problem u samo jednoj zemlji članici Europske unije, od pomaka, odnosno pozitivnog mišljenja Europske komisije – ništa.

Hrvatski uspjeh ovoga proljeća i stjecanje kandidature za članstvo u EU bio bi jako pogodan za prije spomenute »posebne britanske interese«, koji bi napokon bili ostvareni. Barem jedna od država u regiji bi napredovala, pa bi se moglo reći da se politički napor, ali i nemala financijska i stručna pomoć s Otoka u procesu približavanja Europskoj uniji, napokon isplatila.

Nakon svih ohrabrenja i poticaja koji su u Zagreb stigli što bilateralno, što multilateralno, posljednjih dana i tjedana, ono što je potrebno sada učiniti je riješiti se napokon »ostataka neke bivše Hrvatske«. Lišiti se ostataka te bivše Hrvatske znači igranje mačke i miša s Haagom zamijeniti ozbiljnom suradnjom i povlačenjem poteza koji će pridonijeti stavu da zemlja čini sve što je u njezinoj moći u vezi s tim. Dakle, sve što nije činila vlada prije ove, ni sve vlade prije nje.

Suočavanje s ostacima neke bivše Hrvatske događa se i ovih dana sa »slučajem Čačija«. Došlo je dotle da je premijer morao pozvati policajce kako bi od Čačijinih prijatelja zaštitili žrtvu i medije koji su neugodnu priču objavili. U borbi za nestajanje tog dijela neke bivše Hrvatske, mediji su dosad zabilježili možda najveći uspjeh. Jer su natjerali vlasti da povuku poteze i smijene one koje pozicije u državnoj strukturi ne zaslužuju.

Jako je dobra vijest da se u Hrvatsku vratio američki veleposlanik William Montgomery. I to samo zbog toga što se nakon umirovljenja vratio živjeti u Hrvatsku. Veleposlanik Montgomery, kvalitetan i lucidan službenik State Departmenta, također je podsjetnik na neku bivšu Hrvatsku. U vrijeme kada je u njoj službovao, ta Hrvatska nije imala nikakve šanse da se priključi procesu integracija. U toj Hrvatskoj su 126 novinara prisluškivale i pratile politizirane tajne službe, proces povratka izbjeglica namjerno se sprječavao, a vlasti su se bavile migracijskim inženjeringom dovlačenja ljudi iz druge države kako se u svoje domove ne bi mogao vratiti dio njezinih građana.

Vodile su se i posebne medijske operacije, pokušavajući dokazati kako Montgomery radi jedino i isključivo na rušenju Hrvatske. Nakon njega je u Hrvatsku došao veleposlanik Rossin, kojeg je pak jedna druga vlast, ona posljednja, javno kroz usta Gorana Granića prokazala »kao nesposobnog«. Nakon mandata u Hrvatskoj, veleposlanik Rossin je, uz svu svoju nesposobnost, uspio, za divno čudo, ući u dio administracije koja se bavi nacionalnom sigurnošću i u vezi s Irakom.

Ova Hrvatska s premijerom Sanaderom na čelu očekuje ovoga proljeća europski uspjeh. Za taj uspjeh neće biti dovoljno pozvati Veliku Britaniju, Nizozemsku i Italiju da ratificiraju Sporazum, nego stvoriti uvjete da se ratifikacija dogodi. Put se zna, metode su također poznate. Treba ih samo primijeniti. Ostacima neke bivše Hrvatska unatoč.