Novi list: 28. 01. 2004.

Premijeru, gdje je isprika?

Jagoda MARIĆ

Kandidat za pomoćnika ministra u Hrvatskoj može godinama biti zdrav na bolovanju, cijeli mjesec bez objašnjenja ne dolaziti na posao u državnoj službi, a pokazivati se u pratnji stranačkog čelnika u predizbornoj kampanji. Mediji mogu o tome izvještavati tjednima, javnost može negodovati, ali će »kandidat« svjedno biti imenovan za pomoćnika ministra. Uz to će dobiti i predsjedničku mirovinu, jer na novi posao ne može otići kao svi ostali ljudi u zemlji dajući otkaz u staroj »firmi«.

Može čak 18 godina ne priznavati vlastito dijete i sudsku odluku koja mu nalaže plaćanje alimentacije. E, ali to može činiti samo dok priča ne procuri u javnost. To je poučak koji svaki građanin Hrvatske može izvući iz najave premijera Ive Sanadera da će na sljedećoj sjednici Vlade smijeniti pomoćnika ministra unutarnjih poslova Stipu Čačiju. Makar iz Vlade sada stižu objašnjenja da se provjeravalo i ostale optužbe na Čačjin račun, ipak su samo prije nekoliko dana te optužbe nazivali političkim napadima na račun velikog profesionalca.

I sad bi svi trebali biti sretni i zadovoljni, jer Vlada će sve provjeriti, pitanje je što će biti s predsjedničkom mirovinom, možda se neki sudac potrudi da Čačija konačno isplati dio alimentacije za sina koji je već punoljetan. Što je najvažnije premijer je, i to već treći put, pokazao da javnost prihvaća kao korektiv koji će mu ukazati na greške i da ih je nakon toga spreman ispraviti. No, ako je sa Sanaderom u Hrvatsku stigao novi val uvažavanja javnosti, premijer bi morao povući i nek druge poteze. Morao bi objasniti zašto tek nakon imenovanja provjerava je li Čačija zdrav bio na bolovanju, je li cijeli mjesec »zaboravio« otići na posao s kojeg je i umirovljen... Za početak bi se javnosti mogao ispričati što to ranije nije provjerio i što bi najvjerojatnije bez javne ispovijesti jedne Sinjanke, Čačija i dalje bio pravi profesionalac na pravom mjestu.