Slobodna Dalmacija: 28. 01. 2004.

Kadrovsko sljepilo

Vuk ĐURIČIĆ

Imenovanja i smjenjivanja troje visokih državnih dužnosnika, za koja se i prije imenovanja znalo da su, blago rečeno, sporni, otvaraju nekoliko pitanja na koja je javnost promtno i posve jasno odgovorila, što se ne može tako mirne duše reći i za vrh državne nomenklature i predsjednika Republike koji je inkriminiranom Stipi Čačiji dodjelio tzv. predsjedničku mirovinu, iako je bilo posve jasno da je zbog kršenja zakona zaslužio nečasni otpust iz HV-a. To je znao i premijer Sanader koji ga je unatoč tome ipak nagradio mjestom pomoćnika ministra policije. Čačiju vjerojatno, što je poražavajuće, ne bi ni bio smijenjen da SD nije otkrila njegovo neljudsko ponašanje prema vlastitom sinu i nevjenčanoj supruzi. On je zbog toga, naravno, bez obzira što se radi o privatnim stvarima, zaslužio osudu i smjenu, ali je isto tako posve jasno da je i prije otkrivanja privatne afere trebao biti smijenjen, bolje reći trebalo je potvrditi da je Hrvatska pravna država.

Slučaj dvoje nedavno smijenjenih visokih državnih dužnosnika, bivšeg državnog tajnika u ministarstvu Jadranke Kosor, Marijana Križića, i bivše joj pomoćnice Štefanije Bortek-Knešaurek, po mnogo čemu je sličan slučaju Čačija. Naime, teško je povjerovati da potpredsjednica Vlade i ministrica Kosor nije znala koga je odabrala za svoje najbliže suradnike, tim prije što se "poslovanjem" navedenog dvojca, koji je od 1997. do 2000. godine bio na čelu Državnog zavoda za obitelj, već duže bave za to nadležna državna tijela, odnosno protiv njih se zbog osnovane sumnje da su zloupotrijebili položaj i ovlasti vodi kazneni postupak koji bi mogao rezultirati i kaznom do 10 godina zatvora. Nepravilnostima u Državnom zavodu svojedobno se bavila i Državna revizija čija izvješća redovito dobivaju i saborski zastupnici, što znači da ga je dobila i Jadranka Kosor, a tim slučajem su se bavili i mediji, ponajprije SD koja je o tome prva pisala 2000. godine, ali...

I kako što to obično biva, "šećer" dolazi na kraju. Naime, troje bivših državnih dužnosnika, doduše Čačija još nije smijenjen, ali će to biti riješeno na sjednici Vlade, zbrinuti su na račun poreznih obveznika godinu dana nakon smjene.

Prema skandaloznom i sramotnom zakonu oni će slijedećih šest mjeseci imati punu dužnosničku plaću, a nakon toga će još šest mjeseci primati pola plaće. Zasluženo, zar ne?!