Slobodna Dalmacija: 29. 01. 2004.

MINISTARSTVO EUROPSKIH INTEGRACIJA PREDSTAVILO REZULTATE ISTRAŽIVANJA JAVNOG MIŠLJENJA

Opada potpora ulasku Hrvatske u EU

ZAGREB - Priključivanje Hrvatske Europskoj uniji podržava 72,4 posto građana, a 20,3 posto ih se izjasnilo protiv - rezultati su istraživanja koje je za potrebe Ministarstva europskih integracija u prosincu 2003. proveo Centar za istraživanje tržišta (GFK).

- Ovo je osmi val istraživanja koji se od srpnja 2000. godine provodi svakih šest mjeseci s ciljem ispitivanja našeg javnog mišljenja o sklonosti prema ulasku Hrvatske u EU te o ukupnoj informiranosti naše javnosti o samoj Uniji kao i o stavovima hrvatskih građana o posljedicama pridruživanja zemlje EU-u - kazala je u srijedu, na prezentaciji rezultata istraživanja, ministrica europskih integracija mr. Kolinda Grabar-Kitarović, naglasivši kako je cilj MEI-ja da građani odlučuju o ulasku svoje zemlje u Europsku uniju na temelju dobre informiranosti o tome što je uopće EU i što mogu očekivati od članstva Hrvatske u toj integraciji.

U odnosu na prethodna istraživanja, dodala je ministrica, ovaj put bilježimo lagano opadanje potpore ulasku Hrvatske u EU, ali je tako bilo i u drugim državama koje uskoro pristupaju Europskoj uniji.

Ovo je istraživanje dalo dosta zanimljivih podataka: primjerice, 42,4 posto ispitanika vjeruje kako "dosta zna o Europskoj uniji", dok njih 38 posto "znaju što je EU, ali ništa više od toga". "Uglavnom pozitivno mišljenje" o EU-u iskazalo je 61,3 posto ispitanika, njih 14,2 posto se izrazilo "vrlo pozitivno", 12,3 posto "uglavnom negativno", dok 4,1 posto ima "vrlo negativno" mišljenje o Europskoj uniji.

Na pitanje kako će se na Hrvatsku odraziti pridruživanje Europskoj uniji, oko 57 posto ispitanika se u potpunosti ili uglavnom slaže da će to donijeti djelomični gubitak samostalnosti, ali više od 70 posto njih istodobno smatra da će to donijeti i napredak i razvoj gospodarstva.

Više od 40 posto ispitanika drži da na TV, radiju, u novinama i časopisima nema dovoljno pravih informacija o Europskoj uniji te o mogućim prednostima i nedostacima ulaska Hrvatske u EU, a samo njih 15,5 posto smatra da u medijima ima sasvim dovoljno pravih informacija.

Istraživanje je obuhvatilo tisuću ispitanika u dobi od 15 i više godina, a uzorak je reprezentativan prema dobi, spolu, regiji i veličini naselja.

Šenol SELIMOVIĆ

Za ulazak u NATO 53,4 posto Hrvata

Prema rezultatima GFK-ova istraživanja, ulazak Hrvatske u NATO podržava 53,4 posto hrvatskih građana, njih 28 posto je protiv ulaska, dok je 18,6 posto neodlučno ili nedovoljno informirano da bi imalo jasan stav o tome. Gotovo 98 posto ispitanika je odgovorilo da je čulo za NATO, a njih 2,5 posto nikada nije ni čulo za ovu organizaciju.

Uloga Slobodne Dalmacije

Kada je riječ o tiskanim medijima u Dalmaciji, kao jednoj od šest regija u kojima je provedeno istraživanje, 66 posto ispitanika odgovorilo je da se o Europskoj uniji i ulasku Hrvatske u EU informira preko Slobodne Dalmacije. A na razini Hrvatske, od tiskanih medija, Jutarnji list je izvor informiranja za 39 posto ispitanika, Večernji list za 33,6 posto, a Slobodna Dalmacija za 14,1 posto.