Slobodna Dalmacija: 30. 01. 2004.

ZAŠTO SE MESIĆ I SANADER TRUDE DOKAZATI KAKO NJEGUJU UPRAVO IDILIČNE ODNOSE

Bolje pakt nego rat

ZAGREB - Predsjednici države i Vlade Stjepan Mesić i Ivo Sanader potvrdili su, u srijedu, kako su njihovi odnosi ponovno idilični. A kad su uopće bili narušeni? Izjavom potpredsjednika Vlade Andrije Hebranga da je Stjepan Mesić obezvrijedio instituciju predsjednika Republike? Zar je to doista trebao biti razlog za uzbunu na Pantovčaku, za objavljivanje Mesićeva pisma Sanaderu, za hitan sastanak u Banskim dvorima koji je na kraju završio smiješkom, stiskom ruke i zavjetom da će zajedno nastaviti raditi za dobrobit Hrvatske?

Teško je u to vjerovati. Hebrang je o Mesiću govorio puno teže stvari od posljednjeg ispada u televizijskom intervjuu, pa je Mesić preko njih olako, čak i posprdno prelazio. Ovoga puta, međutim, stvorio je dojam da je ozbiljno ljut i da dalje više tako ne može ići. A što se zapravo krije u pozadini priče?

U prvom redu, razočaranost Predsjednika države napadom iz redova HDZ-a, pa makar se radilo o Hebrangu, baš u situaciji kad je on u duhu dobre suradnje s vladajućom strankom izložio svoj politički kredibilitet. Tvrdoglavo braneći aferu s dodjelom predsjedničke mirovine Stipi Čačiji, Mesić je poštovao svoj dio dogovora sa Sanaderom. Nevjerojatnim verbalnim eskapadama Mesić je nastojao opravdati svoju odluku, prebacujući eventualnu krivnju za dodjelu mirovine na niže razine odlučivanja, sve do kadrovske službe u Glavnom stožeru i MORH-u. A kad je vidio da je došao do zida, pokušao se nemušto izvući tvrdnjom da se sve mora ispitati te da bi stvari mogle biti vraćene na staro. Drugim riječima, da bi Čačija - umjesto na disciplinskom i kaznenom postupku - mogao ponovno završiti u vojsci. I nikome ništa. Usput, znakovito je da je Mesić sve to učinio tek nakon što se i sam Sanader odrekao Čačije.

Jasno, nakon što je toliko toga učinio za HDZ, Mesić je očekivao protuuslugu. Koja se tiče onoga što je Mesiću u ovom trenutku najvažnije: predsjedničkih izbora. Još od one večeri uoči izbora kad se konspirativno sastao na Pantovčaku sa Šeksom i Sanaderom, Mesić je sklopio pakt s HDZ-om o međusobnom nenapadanju. Mesić će podržavati HDZ u obnašanju vlasti, a HDZ bi zauzvrat trebao podržati njegovu kandidaturu na predsjedničkim izborima.

Jedino strano tijelo na tom putu dogovora bio je Andrija Hebrang. Neobično omiljen među pravovjernim stranačkim članstvom, Hebrang je nekoliko puta najavio da cilja na dužnost predsjednika države. Iako je bio upoznat s dogovorom, ipak nije odolio najnovijim napadom na Mesića pripremiti teren za izbore. Zato je Mesić tako burno reagirao. I zato se Sanader tako brzo odrekao Hebranga i njegovih (ishitrenih?) izjava. Nagovorio je svog potpredsjednika da se priopćenjem ogradi od svog napada, a zatim i javno poručio "da je vrijeme da tu priču ostavimo iza sebe".

Dakle, suradnja dvojice čelnih ljudi hrvatske države nastavlja se po planu. Kad je dogorjelo do nokata, simultano su odbacili vrući krumpir Stipe Čačije, potom zajedničkim naporima primirili Andriju Hebranga pa mogu i dalje uživati u suživotu.

No, je li Mesićev plan ostvariv? Političar koji briljira u kriznim situacijama, totalno se gubi u sitnim političkim igricama. U zajedničkoj igri oko Čačije već je ispao većim gubitnikom, prepustivši prvi put u svom mandatu prvo mjesto na rang-listi najomiljenijeg hrvatskog političara. I to baš Ivi Sanaderu, koji je time već stekao značajnu prednost.

Ako se Mesić i dalje u tom paktu bude kompromitirao, ne samo da će oslabiti svoje šanse na idućim izborima, već će se izložiti opasnosti da ga predsjednik HDZ-a stručno "prevesla". I takvom oslabljenom Mesiću na predsjedničkim izborima suprotstavi Andriju Hebranga. Ili još gore - Jadranku Kosor. Nema sumnje, Sanader i Mesić zajednički su posadili tikve. Pitanje je samo kome će se prve obiti o glavu?

Tomislav KLAUŠKI