Slobodna Dalmacija: 31. 01. 2004.

REDAKCIJA "SLOBODNE DALMACIJE" ZAPRIMILA OBAVIJEST DA SE PRIPREMA UBOJSTVO SAŠE JADRIJEVIĆA-TOMASA

Nastavlja se kampanja zastrašivanja

SPLIT - Pritisci, prijetnje i zastrašivanje usmjereni prema Slobodnoj Dalmaciji i novinaru naše kuće Saši Jadrijeviću Tomasu, a koji su po svemu sudeći vezani uz niz tekstova u slučaju Čačija, se i dalje više nego intenzivno nastavljaju, pa je tako proteklog četvrtka jedna djelatnica "Slobodne", u 9 sati, dobila zabrinjavajući poziv otprilike sljedećeg sadržaja:

"Osobno poznajem Vašeg novinara Jadrijevića i drag mi je te cijenim njegovo pisanje, kao i Slobodnu Dalmaciju, ali moram ga upozoriti da će u sljedećih nekoliko dana sigurno biti ubijen, najvjerojatnije podmetanjem bombe pod automobil ili na neki drugi način", rekao je glas na telefonu, predstavivši se kao osoba sinjskih korijena koja živi u Zagrebu, dodavši kako zove iz Zagreba samo da bi upozorio našeg novinara, ali ne i osobno zaprijetio.

O detaljima navodne likvidacije i odakle mu saznanja da će to netko pokušati napraviti u sljedećih nekoliko dana taj muški glas nije htio govoriti, ali je napomenuo da će se ubojstvo sigurno dogoditi, ili miniranjem automobila ili na neki drugi način. Djelatnica ga je htjela spojiti u uredništvo, ali muškarac je odbio rekavši da je njoj prenio poruku i da je on s tim činom, eto, obavio svoje.

"Inače zove dosta ljudi koji prijete i slično, ali ovaj poziv je bio drukčiji. Naime, djelovao je smireno i razumno i našeg je novinara samo upozoravao da ima saznanja da će ga netko uskoro i sigurno ubiti. Čovjek je bio uljudan i govorio mi je ciljanim riječima. Rekao mi je i da je on svoje obavio, a na meni je da njegovo upozorenje proslijedim dalje, a što sam i učinila", rekla nam je djelatnica, dok je Policijska uprava splitsko-dalmatinska više nego promptno reagirala na izrečeno upozorenje, tj. ozbiljnu prijetnju za život našeg novinara, pa je tako ukratko po zaprimanju poziva stan novinara te sam Jadrijević stavljen pod 24-satnu zaštitu policije, koja intenzivno provodi krim-obradu kako bi se utvrdilo tko je i odakle zvao.

"Ne znam čemu sve ovo vodi... Vjerujem da MUP korektno radi svoj posao. Bio sam i ostajem novinar, ništa više od toga...", rekao nam je smireno Jadrijević.

SEEMO Sanaderu: Zaštitite Sašu Jadrijevića-Tomasa!

Oliver Vujović, generalni tajnik SEEMO-a (South East Media Organisation), udruge sa sjedištem u Beču, koji okuplja medije Jugoistočne Europe, uputio je jučer pismo premijeru Ivi Sanaderu i ministru unutarnjih poslova Marjanu Mlinariću, izražavajući zabrinutost zbog niza prijetnji kojima je posljednjih dana izložen novinar Slobodne Dalmacije Saša Jadrijević Tomas. Ocjenjujući da je posrijedi ozbiljan napad na slobodu izražavanja, čelnik SEEMO-a pozvao je Sanadera i Mlinarića da učine sve što je u njihovoj moći da bi zaštitili novinara Slobodne Dalmacije i priveli pravdi osobe koje stoje iza prijetnji.