Novi list: 31. 01. 2004.

ODVJETNIK SUPRUGE UBIJENOG MILANA LEVARA ZATRAŽIO UBRZANJE SUDSKOG POSTUPKA

Pravosuđe zaustavilo tužbe Vesne Levar

Ministrici Vesni Škare-Ožbolt upućen je zahtjev za ubrzanjem postupka temeljem tužbi Vesne Levar za naknadu štete zbog ubojstva supruga, jer već devet mjeseci nije zakazana nijedna rasprava o tom slučaju

Općinski sud u Zagrebu i Glavno državno odvjetništvo zanemarili su tužbe Vesne Levar za naknadu štete zbog ubojstva supruga, pa je njezin odvjetnik Branko Šerić od ministrice pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt pismeno zatražio da ubrza slučaj.

– Prije dva dana poslao sam dopis ministrici Škare-Ožbolt s molbom da ubrza ta dva predmeta jer za sazivanje prvih rasprava istječu posljednji zakonski rokovi, kazao je za naš list Branko Šerić.

Uime Vesne Levar, naime, on je 24. svibnja 2003. Općinskome sudu u Zagrebu podnio tužbu protiv države radi naknade štete zbog pretrpljene materijalne i nematerijalne štete nakon ubojstva supruga Milana. Sutkinja Nera Radas-Habazin do danas nije zakazala nijednu raspravu, iako novi Zakon o parničnome postupku, koji je stupio na snagu 1. prosinca prošle godine, nalaže da se rasprava mora zakazati u dva mjeseca od podnošenja tužbe.

Život u negostoljubivoj sredini

Osim toga, Šerić je 9. rujna prošle godine Glavnome državnom odvjetništvu uputio zahtjev za naknadu štete po Zakonu o odgovornosti za štetu nastalu uslijed terorističkih akata i javnih demonstracija. Ni u tom predmetu ništa nije napravljeno.

– Molim vas da u okviru svojih ovlasti poduzmete odgovarajuće korake kako bi se ti postupci ubrzali, stoji u dopisu koji je Šerić uputio ministrici pravosuđa Vesni Škare-Ožbolt.

Inače, Vesna Levar, supruga Milana Levara ubijenog 2000. podmetnutom minom u njegovu gospićkome dvorištu, danas živi gotovo zaboravljena.

– Kako sam se nesigurno osjećala onda, tako se osjećam i sad. Nikakve sigurnosti ja ovdje nemam, kazala nam je jučer Vesna Levar, opisujući život samohrane majke u negostoljubivoj sredini, gdje njezinoga supruga i dandanas, ustrajući u pervertiranome shvaćanju patriotizma, mnogi smatraju nacionalnim izdajnikom.

Vesna Levar nije uspjela ostvariti nijedno zakonsko pravo koje pripada udovicama hrvatskih branitelja.

– Ma nisam ja ratna udovica, ja sam onako, bez veze udovica. Jer moj muž nije ubijen u ratu, ni kradući tuđu imovinu, nego je ubijen u svom dvorištu, stoga nije hrvatski branitelj, a ja nemam nikakva prava. Da bi Milan dobio status hrvatskog branitelja, trebao bi ga predložiti netko iz Gospića. Ali tko će to ovdje učiniti?– pita se gorko Vesna Levar.

Stan bez prava otkupa

– Mnoge udovice kojima muževi rata nisu ni vidjeli, imaju stanove i mirovine, njihova djeca također, a moje dijete nema ništa, osim te mirovine od 600 kuna – sram me i reći kolika je, kazala nam je Vesna Levar.

Njoj su, naime – javnost o tome već mnogo zna – nakon što je Levar ubijen kako bi se eliminirao neugodan i hrabar svjedok ratnih likvidacija gospićkih Srba, mnogi obećavali pomoć, ali vrlo je malo toga ostvareno.

– Samo sam naš stan dobila na doživotno korištenje bez prava otkupa, ali ugovor još nisam potpisala jer nemam novca da prikupim potrebne dokumente. Osim toga, moj sin Leon dobio je mirovinu na temelju očeva radnog staža, koja je iznosi malo više od 600 kuna. To je sve, kaže Vesna Levar koja preživljava od plaće u gospićkoj meteorološkoj stanici, gdje radi već 17 godina. »Plaća kakva-takva, krediti do grla, preživljavam, i eto«.

Istraga o ubojstvu njezina supruga, dakako, i dalje tapka u mjestu.

– Pojma nemam, nitko me ne obavještava. Van ne idem, nitko mi ne dolazi, i tako sam najmirnija. Ne kažem da mi itko čini išta nažao, ali ljude ne susrećem, ne vidim nikoga, i najbolje mi je tako. Navikla sam se. Ali iz Gospića svejedno ne idem – nemam ja ni od koga ni od čega bježati, kaže Vesna Levar.

Peratović: Vesna i Leon Levar prevareni su i iskorišteni

»Predsjednik Republike, bivši premijer Račan, bivši ministar obrane Radoš, bivša predsjednica saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost Đurđa Adlešić i neki razglašeni borci za ljudska prava iznevjerili su obećanja dana obitelji Levar da će pozitivno riješiti zahtjeve koji pokojnom Levaru nisu riješeni za života, a na njih je imao pravo, i to ne kao nagradu za ono što je radio, nego kao svaki drugi branitelj«, tvrdi novinar Željko Peratović, kojega je globalna novinarska udruga »Reporteri bez granica« nedavno nagradila za niz tekstova o Milanu Levaru.

»Samo su«, novinarski konkretno tvrdi Peratović, »Slavko i Ivo Goldstein, Dobroslav Paraga, odvjetnik Branko Šerić i pojedini novinari svijetle točke podrške obitelji Levar«. Pritom podsjeća kako su još na pogrebu ubijenome odbili govoriti izaslanik predsjednika Republike te ministrica obrane Željka Antunović, koja je svoje odbijanje u kuloarima »opravdala« neistinitim tvrdnjama o kreditu koji je Levar navodno dobio od HDZ-a.

Saša VEJNOVIĆ, Boris PAVELIĆ