Vjesnik: 31. 01. 2004.

Gotovina je znao da ga traži Haaški sud

Nakon objave razgovora predsjednika Tuđmana s bivšim hrvatskim vojnim vrhom uslijediti će i međusobno optuživanje svih onih koji su se nekritički stavili u službu Gotovinina javnog zastupanja, a koji također raspolažu tim dokumentom

ZAGREB, 30. siječnja – Transkript razgovora predsjednika Franje Tuđmana s bivšim hrvatskim vojnim vrhom, među ostalim i danas odbjeglim generalom Antom Gotovinom, 13. travnja 1999., objavljen u posljednjem broju splitskog tjednika Feral Tribune u potpunosti ruši tezu da bivša HDZ-ova vlast nije dopuštala Gotovini razgovor s haaškim istražiteljima.

Tu je tvrdnju prvi izrekao Gotovina u glasovitom intervjuu Nacionalu, a potom ju je najčešće ponavljao predsjednik Stjepan Mesić, ističući je kao glavni razlog zašto Haaški sud Gotovini prvo treba omogućiti razgovor u statusu svjedoka.

Iz transkripta, međutim, proizlazi suprotno. Gotovina je dobro znao da Haaški sud želi s njim razgovarati i žestoko se suprotstavljao suradnji s tim sudom bilo kojeg hrvatskog generala, uvjeravajući predsjednika Tuđmana da je cilj haaškog tužiteljstva optužiti najviši hrvatski državni vrh, dakle vrhovnika samog.

Najsmješnije je u cijeloj priči da je suradnju s Haagom u »slučaju Blaškić« i potrebu svjedočenja generala Milivoja Petkovića zagovarao tadašnji šef vojnih špijuna Markica Rebić, koji je neformalno označen kao osoba odgovorna za današnju Gotovininu sudbinu, jer da je spriječio njegov razgovor s haaškim istražiteljima.

Prema objavljenim transkriptima, koje dosad nitko nije demantirao, na spomenutom sastanku s predsjednikom Tuđmanom Gotovina je kazao:

»Gospodine predsjedniče, njihovi časnici, obavještajni i Amerikanci i ostali, dobro znadu da su sve naše operacije vođene po propisima i ratno pravo uvažavano. Prema tome, to nije problem ratnih zločina nego to je problem politike. Mi se nemamo što njima opravdavati. Mi njima stalno opravdavamo nešto. Sada je možda došao trenutak da mi pokažemo da smo partneri i da nas trebaju gledati i kao partnere a ne, ja se sjećam da je jedan general, danas zapovjednik NATO-snaga, Wesley Clark službeno na sastanku u Ministarstvu obrane rekao ministru Hebrangu – na vašoj desnoj strani sjedi general Gotovina, kaže, uvažavam sve i oduševljen sam sa svim operacijama koje su vođene na jugu i zapadnoj Bosni i Hercegovini, ali osumnjičen je za ratne zločine. Što vi kažete na to, i uz to mu daje odmah telefon da razgovara s gospođom Arbour, jednom našem ministru obrane, jedne suverene države i jednim generalom hrvatskim koji ima službenu funkciju. Prema tome, oni su jako bezobrazni, drski, bahati, kad im to ide u korist i onda su prijateljski raspoloženi kad im to ide u korist ili kad imaju potrebe«.

Prema istom izvoru, o optužbama za »Oluju« general Gotovina je rekao:

»Mi govorimo o Haaškom sudu i problemima u našoj kooperaciji, kao da se mi pravdamo da je bilo nečega. Nije bilo ničega, naše su operacije vođene točno po propisu i ako je bilo incidenata, to su bili incidenti pojedinačni i za to je hrvatska vlast poduzela mjere i deseci takvih slučajeva su procesuirani. Oni trebaju povući potez prema nama, da dignu te optužbe koje su digli protiv naših ljudi u Haagu«.

Odbjegli general uvjeravao je predsjednika Tuđmana da ne smije dopustiti da general Milivoj Petković svjedoči u Haagu:

»Godine 1992. u Bosni i Hercegovini naši su vojnici ratovali. Ja sam bio zapovjednik općinskog stožera HVO-a Livno. Prema tome, to se ne može sakriti, ali naša politika i mi nemamo razloga da se pravdamo nekome, a slanje generala Petkovića kao zapovjednika Zbornog područja Ston, generala Hrvatske vojske u Haag da svjedoči, uz sve ono, imajući u vidu da ga je njihova obavještajna služba skroz pokrila u ono vrijeme dok je bio u Bosni i Hercegovini, svi službeni sastanci sa Srbima, s Muslimanima, s međunarodnom zajednicom, njegovi telefonski razgovori, potpisani dokumenti, faksovi, sve je to bilo pokriveno. Prema tome, oni ga dovode u Haag jer imaju svoj plan, a obrana Blaškića brani samo Blaškića, a ne interes Republike Hrvatske. To trebamo gledati trenutno kao takvo. Ako se Blaškić izvlači tako da izađe što prije, to je za njega bolje, svaka čast, ali mi moramo imati u vidu da se itekako želi povući vrhovništvo Republike Hrvatske u to. Ako mi njima sada dademo svaki put...«

Feral navodi da haaško tužiteljstvo posjeduje taj transkript. Nakon ove objave, ne samo da je pala Gotovinina obrana da nije znao za poziv haaških istražitelja, nego će uslijediti i međusobno optuživanje svih onih koji su se nekritički stavili u službu Gotovinina javnog zastupanja, a koji također raspolažu tim dokumentom.

Dokument je nastao u Uredu predsjednika, posjeduju ga u Vladi, bio je dostupan branitelju Tihomira Blaškića, Anti Nobilu, a vjerojatno su ga dobili i branitelji Ante Gotovine Luka Mišetić i ostali.

Željko Peratović