Slobodna Dalmacija: 03. 02. 2004.

EKSKLUZIVNO ODVJETNIK LUKA MIŠETIĆ O NAJNOVIJOJ PONUDI CARLE del PONTE

General Gotovina se neće predati

Stav generala Gotovine je kristalno jasan; on se neće predati Haaškom sudu kao optuženik, kaže odvjetnik Mišetić

Piše: Zoran ŠAGOLJ

Nakon javno izrečene ponude haaške tužiteljice Carle del Ponte da će generalu Anti Gotovini omogućiti obranu sa slobode ukoliko se on dobrovoljno preda Tribunalu, razgovarali smo s odvjetnikom optuženog hrvatskog generala Lukom Mišetićem.

- Kako komentirate ponudu haaške tužiteljice Carle del Ponte da će se generalu Anti Gotovini u slučaju dobrovoljne predaje omogućiti obrana sa slobode?

- Što se tiče obrane generala Gotovine, nama nije toliko važno hoće li on biti slobodan prije suđenja, nego je važnije da on bude oslobođen od optužbi. Meni je pozitivno što je tužiteljica pokazala spremnost na nekakvo kompromisno rješenje, ali mislim da je ponuda generala Gotovine u lipnju prošle godine najoptimalnije rješenje, tj. da je general spreman dati svoj iskaz istražiteljima u Zagrebu, da mu se vrati status osumnjičenika kakav je imao general Stipetić i, ako nakon tog razgovora tužiteljica smatra da još uvijek postoji temelj za optužnicu protiv njega, on je spreman otići u Haag.

- Znače li ove Vaše riječi da ćete Vi inzistirati na toj ponudi, odnosno da se generala sasluša u svojstvu osumnjičenika.

- Da! To je naš stav, naša ponuda i nadam se da će Del Ponte prihvatiti tu ponudu jer to, ipak, dokazuje da se general Gotovina, kako je ona navela u intervjuu, ne boji sučeljavanja s optužnicom. Dapače, on je još prije sedam ili osam mjeseci iskazao spremnost da se odazove pozivu haaških istražitelja na razgovor u Zagrebu i dokaže da nije odgovoran za ono za što ga se tereti u optužnici. No, on ne želi da mora otići u Haag i da taj proces traje pet ili šest godina, koliko bi trajao kada bi se on predao Sudu.

- Postoji li ikakva mogućnost da general Gotovina pozitivno odgovori na ponudu Carle del Ponte?

- Stav generala Gotovine je kristalno jasan; on se neće predati Haaškom sudu kao optuženik. Ukoliko mu Carla del Ponte omogući da da svoj iskaz u Zagrebu u statusu osumnjičenika, on je spreman odazvati se tom pozivu i predati se Tribunalu ukoliko ona još bude smatrala da postoji temelj za optužnicu. Ne stoji teza koja se širi po medijima u Hrvatskoj posljednjih dana da se general Gotovina plaši optužnice ili Haaškog suda. Ne, jer, kako se zna, on je spreman odazvati se tom pozivu, ali ne želi da taj postupak traje pet-šest godina, kako se vidi u slučaju generala Ademija, koji se predao dobrovoljno prije dvije i pol godine, ali mu sudski postupak još nije počeo.

- Ipak, ponuda glasi da se general Gotovina brani sa slobode.

- Opet kažem, general Ademi je isto na slobodi, ali kakva je to sloboda kada nad njegovom glavom još visi optužnica i haaški proces. Ponavljam ono što sam rekao: generalu Gotovini nije interes braniti se sa slobode, već mu je jedini interes dokazati istinu o svojoj ulozi u Domovinskom ratu, kao i Hrvatske vojske. Ne želi da lažne optužbe stoje pet-šest godina i da moraju čekati odluku prvostupanjskog, odnosno žalbenog vijeća Haaškog suda. Mislim da bi bilo korektno da general Gotovina kao zapovjednik Sektora jug u operaciji Oluja dobije istu mogućnost kakvu je dobio zapovjednik Sektora sjever u istoj operaciji, general Stipetić. Potpuno sam uvjeren da bi general Gotovina kao zapovjednik Sektora jug završio isto kao general Stipetić, odnosno da bi bio oslobođen svih optužbi na svoj račun, kao i HV-a za Oluju. Prema tome, mislim da bi optimalno rješenje bilo da gospođa Del Ponte ide još jedan korak dalje i prihvati ponudu generala Gotovine da mu se vrati status kao što ga je imao njegov kolega Stipetić.

- Može li se ovaj vaš stav smatrati odbijenicom na ponudu Carle del Ponte?

- Ne želim pregovarati preko novina s Carlom del Ponte. Želim samo ponoviti naš stav da general nema namjeru predati se Haaškom sudu, ali je ponudio jedno konkretno rješenje i on stoji iza toga.

- Kakvu Vi osobno očekujete sada reakciju iz Haaga? Hoće li Tužiteljstvo napraviti taj, kako kažete, korak dalje?

- Ja ne mogu govoriti u ime Ureda tužiteljstva. Ja sam uvijek optimist i ako postoji dobra volja tužiteljice, a ona postoji kod generala Gotovine da se to riješi na korektan način, onda mislim da možemo doći do jednog kompromisnog rješenja u smislu kako je to general Gotovina sam ponudio. Prema tome, ja se nadam da će prevladati duh kompromisa i da ćemo doći do jednoga rješenja kakvo je ponudio general Gotovina.

- Kako komentirate izjavu odvjetnika Ante Nobila da će general Gotovina pogriješiti ako odbije ponudu?

- Mislim da odvjetnik Nobilo ima puno posla sa svojim postupkom u slučaju Blaškić i mislim da bi bilo korektno da se on bavi tim postupkom.

- Prošli tjedan objavljeni su transkripti razgovora visokih hrvatskih dužnosnika krajem 90-ih godina a prema kojima se general Gotovina tada opirao razgovorima s haaškim istražiteljima. Kako to komentirate, odnosno je li u suprotnosti s tvrdnjama generala da mu je razgovor onemogućen?

- Prvo, budući se zna da se pred Haaškim sudom pojavilo više lažnih transkripata, ne uzimam kao gotovu činjenicu da je taj transkript autentičan. Drugo, sve da on i jest autentičan, to nikako ne dovodi u pitanje vjerodostojnost stava generala Gotovine koji je on izrekao u razgovoru za Nacional. Dakle, general Gotovina je rekao da mu je onemogućen razgovor s haaškim istražiteljima 1998. godine i da je on doznao za taj poziv krajem iste godine, kad je već odluka donesena da se neće razgovarati s Haaškim sudom, jer taj sud nije nadležan za Oluju. Što se tiče nekakva animoziteta što ga je navodno general imao u travnju 1999. godine, samo bih napomenuo da je u ožujku te godine već objavljeno u New York Timesu da će general Gotovina, kao i generali Čermak i Norac, biti optuženi za Oluju i da je to samo pitanje tjedana. Prema tome, mene uopće ne čudi da je tri tjedna nakon objavljivanja te informacije u jednim svjetskim novinama general Gotovina bio ogorčen takvim pristupom Haaškog suda, smatrajući da se ciljano ide na njega. I tada i danas smatra da ne postoji nikakav temelj za optužnicu protiv njega.