Vjesnik: 09. 02. 2004.

Nema se baš čime pohvaliti glavni državni odvjetnik

Zahvaljujući glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, ali i njegovim prethodnicima, lanac teškog političkog i gospodarskoga krimiriala, uključujući i narkomafiju, ostao je gotovo potpuno nedirnut, što je najbolje ilustrirao povratak jednog od bossova zagrebačkog podzemlja u Hrvatsku, gdje su ga, umjesto kaznenih prijava i istrage, dočekali novinari. Takvim praznim paradama i Potemkinovim selima Državnog odvjetništva Hrvatska je sve dalje od moguće kandidature za ulazak u Europsku uniju

Dobroslav Paraga

Nema previše istine u izjavi glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića na konferenciji za novinare održanoj 5. veljače “da je Državno odvjetništvo riješilo lani sve zaostale predmete te da se spisi riešavaju u prosječnom roku od devedeset dana, što je u skladu sa standardima Europske unije”.

Donekle je razumljivo takvo lakiranje ažurnosti Državnog odvjetništva s obzirom na svečano dana obećanja sadašnje i bivše vlasti o hitnoj reformi hrvatskog pravosuđa kao jednom od nezaobilaznih uvjeta za hrvatsku kandidaturu za prijem u članstvo Europske unije. Nažalost, sadašnja stvarnost grubo demantira izjavu glavnog državnog odvjetnika.

Nabrojit ću samo neke teške slučajeve u kojima Državno odvjetništvo do danas nije pokrenulo čak ni zahtjev za otvaranje istrage, a kamo li podiglo optužnicu ili ishodilo prvostupanjsku presudu.

Maceljska šuma, obitelj Ševo, golema pljačka...

Teško višestruko ubojstvo i ratni zločin od prije dvanaest godina nad generalom Blažom Kraljevićem i osmoricom branitelja Republike Hrvatske i BiH, hrvatskih državljana iz postrojbi HOS-a, dan-današnji kao kaznena prijava leži u ladici Državnog odvjetništva u Zagrebu, unatoč izjavama o priznanju samih zločinaca, svjedocima i ostalim dokazima, jer bi pokretanje takve istrage dovelo do kaznene odgovornosti nekih od najviših državnih dužnosnika Republike Hrvatske iz tog vremena.

Isto tako, Državno odvjetništvo nije malim prstom maknulo u pogledu kaznene prijave iz 2001. protiv odgovornih za zločin u Maceljskoj šumi i ubojstva 22 franjevca, premda kazneno prijavljeni žive u Zagrebu i Krapini i bili su sve ove godine dostupni Državnom odvjetništvu i sudu.

Kaznena prijava protiv osumnjičenog za težak zločin nad tročlanom obitelji Ševo također leži duboko u ladicama zagrebačkoga Državnog odvjetništva, a da farsa bude veća, osumnjičeni je četiri godine vodio protiv mene kazneni postupak za klevetu samo zato jer sam ga utemeljeno prijavio kao osumnjičenog za taj svirepi zločin.

Isto tako, Državno odvjetništvo nije do danas učinilo gotovo ništa nakon pokretanja istražnih radnji iz 2002. protiv odgovornih za golemu pljačku hrvatskih poreznih obveznika i novca hrvatskog iseljeništva u visini od više milijardi američkih dolara. Jednako tako, Državno odvjetništvo ne reagira protiv pljačkaško-zelenaškog obračunavanja zateznih kamata u hrvatskom platnom prometu, premda je upozoreno na tu činjenicu još u ožujku 2001. godine.

Premda sam u više navrata upozoravao da se u ladici Državnog odvjetništva drži već četvrtu godinu kaznena prijava protiv bivšeg visokog dižavnog dužnosnika, utemeljeno osumnjičenog i odgovornog za niz ratnih zločina, dotičnog se štiti, tako da je u međuvremenu čak postao svjedok pred Haaškim sudom u postupku protiv Slobodana Miloševića.

Također, Državno odvjetništvo je u potpunosti zatajilo kaznenu prijavu protiv stvarnih naredbodavaca za ubojstvo dopredsjednika Hrvatske stranke prava Ante Paradžika iz 2001. godine, kao što je i izbjegio na vrijeme prijaviti i kazneno procesuirati (ponajviše zahvaljujući sprezi osumnjičenog s policijsko-obavještajnim strukturama) odgovornog za ubojstvo Milana Levara 2000. godine u Gospiću.

Prazne parade i Potemkinova sela

A što tek reći na podignutu optužnicu protiv lažnog magistra Ante Đapića i Borisa Kandarea, koju nadležni sudac u Splitu namjernim odugovlačenjem sudskog postupka dovodi do apsolutne zastare, a glavni državni odvjetnik, umjesto da hitno reagira na takav bojkot predmetnog suca, smjenjuje općinskog državnog odvjetnika koji je podigao optužnicu u tom i cijelom nizu slučajeva političko-gospodarskoga kriminala.

Dakle, nema se baš čime pohvaliti glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, jer je zahvaljujući njemu, ali i njegovim prethodnicima, lanac teškog političkog i gospodarskoga kriminala, uključujući i narkomafiju, ostao gotovo potpuno nedirnut, što je najbolje ilustrirao povratak jednog od bossova zagrebačkog podzemlja u Hrvatsku, gdje su ga, umjesto kaznenih prijava i istrage, dočekali novinari.

Takvim praznim paradama i Potemkinovim selima Državnog odvjetništva Hrvatska je sve dalje od moguće kandidature za ulazak u Europsku uniju.

Autor je predsjednih HSP-a 1861.