Slobodna Dalmacija: 08. 03. 2004.

RAZGOVOR RALPH FRANK, AMERIČKI VELEPOSLANIK U HRVATSKOJ

NE SILIMO HRVATE DA ŠALJU VOJNIKE U IRAK

Nazočni smo ovdje 14 godina i uložili smo 360 milijuna dolara u škole, elektrifikaciju, vodoopskrbu i slično, a namjeravamo poticati zapošljavanje i malu privredu. Ukratko, zanima nas stabilna budućnost Hrvatske

Piše: Ivo ŠĆEPANOVIĆ

Srdačan u nastupu, odmjeren, dobro pripremljen. Četvrti po redu američki veleposlanik u Hrvatskoj Ralph Frank takav nam je dojam ostavio tijekom boravka u Splitu, nakon prvih pola godine odrađenoga zagrebačkog mandata. Na intervju za Slobodnu Dalmaciju pristao je bez oklijevanja, ne bježeći u prilično ležernom razgovoru ni od pitanja za koja nam se na trenutke činilo da ih drži "pomalo zločestima". A počelo je ovako:

Gospodine Frank, kako nakon provedenih pola godine u Zagrebu vidite utjecaj Amerike u Hrvatskoj? I, usput, čini li Vam se da su neki Vaši prethodnici imali status medijskih zvijezda pomalo neuobičajen za veleposlanike u drugim zemljama?

- Kao četvrti američki veleposlanik od samostalnosti Hrvatske, mogu konstatirati da je svaki od mojih prethodnika djelovao u posebnom vremenu i okolnostima te imao različite odgovornosti.

"Tiši" sam od svojih prethodnika

Kad je Peter Galbraith bio ovdje, radilo se o hrvatskim počecima. Poslije je William Montgomery došao u vrlo izazovnom trenutku za Hrvatsku, dok ništa lakše nije bilo ni veleposlaniku Lawrenceu Rossinu. Čak bi se i za moj mandat moglo reći da je došao neposredno prije promjene Vlade i zamjene politike. Uza sve to, na Vaše pitanje mogu odgovoriti da pazimo kako ne bismo prešli granice diplomatske misije. Moglo bi se reći i da su nam novinari dali previše važnosti da "vodimo stvari" ovdje, što nepotrebno zateže situaciju.

Je li zato Vaš način djelovanja ipak samozatajniji od prethodnika?

- Pa, možda vodimo diplomaciju na nešto "tiši" način nego prije. Moj je osobni stil da svoj posao ne vodim preko naslovnih stranica novina. Nikada neću izlaziti sa sastanaka s Vladinim dužnosnicima i onda novinarima iznositi sve što je tko govorio, iako to predstavnike medija ponekad može frustrirati. Sve ovo međutim nikako ne znači da se naš odnos s Hrvatskom promijenio. Nazočni smo ovdje 14 godina i uložili smo 360 milijuna dolara u škole, elektrifikaciju, vodoopskrbu i slično, a namjera nam je poticati zaposlenost i malu privredu... Ukratko, zanima nas stabilna budućnost Hrvatske i imamo vrlo normalan odnos s Vašom zemljom.

Da, ali hoćete li svejedno inzistirati na slanju hrvatskih vojnika u Irak?

- Mi nikad nismo Hrvatsku na to prisiljavali. Nikada nismo rekli morate napraviti ovo ili ono, jer inače...

Želite li reći da takav odnos više potenciraju hrvatski mediji?

- Pa, složio bih se s takvom ocjenom. U situaciji o kojoj me pitate, mogu reći da je Vijeće sigurnosti UN-a u listopadu prošle godine pozvalo sve članice da pruže pomoć ljudima Iraka, što uključuje i slanje vojnih snaga. U navedenim okolnostima Amerika je ohrabrivala Hrvatsku da tako i postupi. Uostalom, izišavši iz rata, Hrvatska ima iskustvo koje može biti od koristi narodu Iraka. Ono što je važno jest hrvatska pozicija u globalnom ratu protiv terorizma.

Prihvaćate li tezu da bi slanjem vojnika u Irak Hrvatska mogla postati i metom terorista?

- Čitao sam puno o tome u novinama, ali mislim da to apsolutno nije istina. Uzmete li u obzir terorističke napade koji su se zbili nakon američkog ulaska u Irak, vidjet ćete da su se dogodili u Rusiji, Indoneziji i nekim drugim zemljama koje nemaju veze sa situacijom u Iraku.

Možda, ali Rusija ima Čečeniju, Indonezija neke druge probleme?

- A, vidite sad ovo, nijedna od zemalja koje imaju postrojbe u Iraku nije se nakon toga susrela s terorističkim napadima. Velika bi pogreška bila misliti da će Hrvatska biti imuna od terorizma ako ne pošalje svoje vojnike u Irak.

Vaša birokracija odbija strani kapital

U redu, ali možete li staviti politiku po strani i shvatiti prosječnu majku i njen odnos prema tome da joj sin s puškom kreće u Irak?

- S obzirom na rat kroz koji je prošla, Hrvatska ima posebno razumijevanje prema takvom stanju. Međutim, Hrvatska svejedno ima odgovornosti za reći: i mi ćemo ustati protiv globalnog terorizma. Pri tome nitko ne želi da netko od njegovih bližnjih strada, a Hrvatska ima profesionalnu i dobro uvježbanu vojsku koja je i u Afganistanu obavila sjajan posao.

Rekli ste već da Amerika ne želi raditi pritisak na Hrvatsku za ovakve odluke. No, može li pritisak biti i u tome da kažete: ne možemo vam više poslati 360 milijuna dolara potpore projektima...?

- Ne! To se pokušavalo prikazati oko potpisa o neizručivanju američkih državljana, ali u stvarnosti nije tako. Međunarodni sud za ratne zločine, ICTY, u Haagu je jedno, a Međunarodni kazneni sud ,ICC, je drugo. Naša vlada misli da međunarodni ugovor oko ICC-ja nije dobar i mi nismo potpisali taj ugovor, pa ne mislimo da prema njemu imamo obveze. Uz to, preko osamdeset zemalja već je potpisalo potporu SAD-u o neizručenju naših građana.

Kad mislite da će odnosi između Hrvatske i SAD-a ući u fazu čisto gospodarske suradnje bez hipoteke (ne)izručivanja građana ili (ne)slanja vojnika u Irak?

- Mislim da mi i nismo u fazi kakvu ste upravo opisali. Možda mediji kroz ta dva pitanja prikazuju odnose između dvije zemlje, no stvarnost je drukčija. U proteklih smo četrnaest godina bili uvezani s puno drugih stvari, a tako ćemo i nastaviti. Osobno svakodnevno radim na upoznavanju američkih investitora o Hrvatskoj, pokušavajući pomoći zapošljavanje u Vašoj zemlji i potičući stvaranje funkcionalnijeg hrvatskog sudstva. Na temelju toga, mogu reći da imamo vrlo normalne odnose i da se ne baziramo samo na dvije stvari.

Ako je tako, koje su to onda najveće američke investicije u Hrvatskoj u posljednjih šest mjeseci?

- Ne mogu govoriti o preciznim brojkama, ali imamo puno američkih poslovnih ljudi i kompanija zainteresiranih za ulaganje u Hrvatsku. Iskazali su interes za različita područja, od Slobodne Dalmacije do mobilne i fiksne telefonske mreže.

Što se po Vama pokazalo najvećim preprekama na putu do realizacije američkih ulaganja?

- Najbolje je stvari prije nekoliko dana objasnilo hrvatsko Nacionalno vijeće za konkurentnost. Pedeset pet točaka koje su iznijeli, pogađa u bit stvari. Birokracija je glavna prepreka bržem ulaganju iz inozemstva, jer svaki potencijalni ulagač prije zaključenja posla mora obići više ministarstava, proći razne procese...

Mislite li da bi hrvatska Vlada takve prepreke mogla brzo ukloniti?

- To je apsolutno moguće. O tome vam govori i činjenica da su i Nacionalno vijeće za konkurentnost i sama Vlada shvatili bit problema.

Dolazim u iskušenje da ovdje ostanem

Još iz doba bivše Jugoslavije spominjalo se preklapanje privatnih interesa američkih diplomata i recimo projekta Yugo America. Jeste li dolazili u slična iskušenja?

- Ne uopće. Mi imamo ekstremno stroga pravila u javnim službama. Ne želim ulaziti u pojedinosti o drugim diplomatima, ali reći ću Vam da svake godine moram priložiti imovinsku karticu. U slučaju da prekršim zakon, čekale bi me teške sankcije. Čak i kad napustim službu u Hrvatskoj, bilo bi mi zabranjeno neko vrijeme poslovati s ovom zemljom.

Kako? Pa, nije li bivši veleposlanik William Montgomery kupio kuću u Cavtatu?

- Ne mislim da bi kupnja kuće mogla predstavljati problem po ovom zakonu. Veleposlanik ne bi neko vrijeme smio biti povezan poslovima s vladom.

Jeste li onda i Vi došli u iskušenje kupiti kuću u Hrvatskoj?

- Teško je ne upasti u takvo iskušenje. Posjetio sam sada Split nakon trideset godina i čini mi se da je more jednako čisto kao onda, planine u zaleđu jednako su nezagađene. Potvrdio sam i to da je ovo i dalje mjesto odlične hrane i vina. Uistinu dođete u iskušenje da biste pokušali tu živjeti. Ali, ne, nisam kupio kuću...

Ništa o AFCO-u

Jeste li tijekom susreta sa splitskim gradonačelnikom Miroslavom Buličićem dotaknuli pitanje projekta AFCO?

- Ne, nismo o tome razgovarali.

Zašto?

- Nije se poteglo to pitanje.

Je li to možda tabu tema?

- Ne, nije, već jednostavno to nije bilo na listi mojih prioriteta.

Što je onda bilo na listi prioriteta?

- Susreo sam se i sa županom Peronjom i s obojicom sam razgovarao o izazovima s kojima se Split susreće kao grad u razvoju, ali diskutirali smo i o problemu nezaposlenosti, dotaknuli pitanje otvaranja Splita prema svijetu...

Djela su važnija od riječi

Kakvo je Vaše viđenje suradnje s novom hrvatskom Vladom? Dio medija je uoči izbora isticao kako bi pobjeda desnog centra mogla pogoršati suradnju s međunarodnom zajednicom, no zasad se to nije dogodilo?

- Prepustit ću drugima da govore o suradnji s međunarodnom zajednicom. S američke strane mogu reći da smo ohrabreni načinom na koji hrvatska Vlada surađuje sa Sudom u Haagu, kako se odnose po pitanju izbjeglica, sudstva... Pratit ćemo i daljnje djelovanje koje će biti važnije od riječi.

Sanader je ključna osoba

Držite li, s obzirom na američke veze, ministra Miomira Žužula ključnom osobom hrvatske politike?

- Ključna osoba hrvatske politike je premijer! Sreo sam se dosad s tri ministra i svi su bili vrlo profesionalni i fokusirani na teme o kojima smo razgovarali. Vlada je također imala vrlo koordiniran pristup, a ministar Žužul je dio toga.