Vjesnik: 12. 03. 2004.

Tuđman, Manolić i Gregurić znali za nestanke Srba u Sisku

Prema neslužbenim procjenama, u ljeto i jesen 1991. godine nestalo je ili ubijeno od nekoliko desetaka do stotinu sisačkih Srba / Savjetnik predsjednika Tuđmana, Stjepan Herceg, u službenoj bilješci pisao je državnom vrhu o odvođenjima Srba

ZAGREB, 11. ožujka – Haaški istražitelji ovih dana intenziviraju istragu o nestancima i ubojstvima građana Siska i okolice uglavnom srpske nacionalnosti tijekom 1991. godine. S nekoliko obitelji žrtava i svjedoka odvođenja već su razgovarali u Zagrebu i Sisku, a s nekolicinom namjeravaju razgovarati idućih dana. Sud u Haagu, doznaje Vjesnik iz pouzdanih izvora, nije prepustio slučaj Sisak hrvatskom pravosuđu jer ono, navodno, svojedobno nije pokazalo naročito zanimanje za procesuiranje.

Prema neslužbenim procjenama, u ljeto i jesen 1991.godine nestalo je ili ubijeno od nekoliko desetaka do stotinu sisačkih Srba.

S tim je događajima, navodno, bio upoznat i najviši državni vrh. Savjetnik predsjednika Franje Tuđmana Stjepan Herceg, na poziv Siščanke Nevenke Rajšić a posredovanjem pjevačice Tereze Kesovije, otišao je u Sisak razgovarati o nestanku njenog supruga Dragana.

U pismu iz listopada 1991. predsjedniku Tuđmanu i šefu tajnih službi i Kriznog štaba Josipu Manoliću, Herceg navodi da su, uz Dragana Rajšića, osobe u hrvatskim uniformama iz stanova i s radnih mjesta odvele i Branka Dabića, mr. Petra Pajagića i druge Siščane srpske nacionalnosti. To je Hercegovo izvješće objavio časopis Hrvatska ljevica koji uređuje Stipe Šuvar, a nisu ga demantirali ni Stjepan Herceg niti Josip Manolić.

Ono je, navodno, pronađeno u jednoj državnoj ustanovi i dostupno je haaškim istražiteljima, pa valja očekivati da će na razgovor biti pozvan i Stjepan Herceg.

Predsjednik Vrhovnog suda u to vrijeme Vjekoslav Vidović čuo je za spomenute događaje i u Sisak poslao svog izaslanika, suca Vrhovnog suda Petra Novoselca.

Kad se Novoselec vratio, ispričao je Vidoviću da Siskom vlada strah čak i među sucima, da je već do tada desetak Srba nestalo, da je njihove leševe izbacila Sava, te da se istrage o tome zataškavaju. Novoselec je o tome napravio bilješku s kojom je Vidović otišao do premijera Franje Gregurića.

Vidović je, prema izjavi u Globusu 16. studenoga 2001., tu bilješku pokazao tadašnjem premijeru Greguriću, nakon čega je ovaj prekinuo sastanak.

Haaški istražitelji će biti zainteresirani i za razgovor s Đurom Brodarcem, tadašnjim načelnikom policije u Sisku i njegovim pomoćnikom za specijalnu policiju, Vladimirom Milankovićem.

Neki iz obitelji žrtava prijavljivali su nestanke policiji, a njen šef, današnji župan sisačko-moslavački Đuro Brodarac, nije, navodno, pokazivao osobit interes za pokretanje istrage.

Prema mnogim svjedočenjima, većina odvedenih završavala je u bivšem lječilištu »Jodno« koje su držali policijski specijalci »Vukovi«. Njihov zapovjednik bio je Jadranko Garbin koji je u kolovozu 1992. poginuo u prometnoj nesreći pod sumnjivim okolnostima.

Željko Peratović