Slobodna Dalmacija: 13. 03. 2004.

AMERIČKI ODVJETNIK KOJI SE NALAZI NA ČELU BRANITELJSKOG TIMA GENERALA GOTOVINE LUKA MIŠETIĆ

Tuđman je glavni cilj optužnice

Predsjednika Tuđmana se direktno optužuje kao člana zajedničkoga zločinačkog pothvata. Čak mislim da će Tužiteljstvo usmjeriti najteže optužbe upravo protiv njega koji se ne može braniti jer nije među živima. Željet će iskoristi sudski proces kako bi ustvrdili da je Franjo Tuđman imao za cilj protjerivanje srpskoga stanovništva

Hrvatska politička javnost od početka tjedna zabavljena je sadržajem optužnica koje su stigle iz Haaga, kako objedinjene za generale Mladena Markača i Ivana Čermaka, tako i one izmijenjene za generala Antu Gotovinu. Malo koga te su optužnice ostavile ravnodušnim, ali prije svega prevladava iznenađenost silinom kvalifikacija upotrijebljenih u njima, pogotovo u dijelu koji o Oluji govori kao zločinačkom pothvatu.

Bio je to povod razgovoru s američkim odvjetnikom Lukom Mišetićem, koji se nalazi na čelu braniteljskog tima generala Gotovine. Taj 34-godišnjak hercegovačkih korijena i diplomom Notre Dame, obranu odbjegloga hrvatskoga generala vodi od prve polovice 2001. godine.

Je li Carla del Ponte izmijenjenom optužnicom protiv generala Gotovine napravila korak unatrag ili je ostala pri svojim ranijim stajalištima, pa čak i pooštrila?

Mislim da su optužbe osobno protiv generala Gotovine na neki način ublažene jer se više ne govori o 150 do 200 tisuća Srba koje je on protjerao iz Republike Hrvatske, a i jedna točka prijašnje optužnice je otpala. Dakle, u čisto pravnom smislu status generala Gotovine je bolji u odnosu na onaj kakav je bio u optužnici iz 2001. godine. Mislim da je još važnije primijetiti kako pravni mehanizam “zajedničkoga zločinačkog pothvata” Tužiteljstvo koristi kada nema nikakvih konkretnih dokaza protiv optuženika.

U pravnom smislu “zajednički zločinački pothvat” znači da svatko tko je bio sudionik tog plana odgovara za navodna zlodjela svakoga drugog člana istog plana. Po mojem sudu, tužiteljica Del Ponte je prihvatila neke argumente obrane generala Gotovine, koje joj je obrana uspjela dokazati koristeći dokumente što smo ih konačno dobili od hrvatske Vlade, a koji potvrđuju da Ante Gotovina i vojnici pod njegovim zapovjedništvom nisu počinili nikakav zločin, niti su bili odgovorni za kontrolu oslobođenog teritorija nakon Oluje. Pošto u optužnici ne postoji niti jedna optužba da je general Gotovina osobno počinio ili naredio konkretni zločin, mislim da je i Carla del Ponte u to osobno uvjerena, i zato treba napraviti korak koji je moralan, a to je da odustane od optužnice protiv Gotovine. No, čini se da je njezin cilj dovesti Gotovinu pred sud pod svaku cijenu, i zbog toga je odlučila koristiti pravni mehanizam “zločinački pothvat” da bi mogla teretiti Gotovinu za navodna zlodjela drugih kad već nema nikakvih dokaza protiv Gotovine osobno.

Više falsificiranih dokumenata

Je li ova kvalifikacija “zločinački pothvat” lako oboriva na sudu, odnosno stoje li neka mišljenja koja se mogu čuti u Hrvatskoj da, ako se to uspije usporiti, onda padaju optužnice i protiv Gotovine, i protiv generala Markača i Čermaka?

Slažem se s tim mišljenjem. To stoji jer obrane i generala Gotovine, Čermaka i Markača imaju istinu na svojoj strani. Prava je istina da nije postojao nikakav “zločinački pothvat” s ciljem protjerivanja srpskoga stanovništva iz Hrvatske. Bez dokaza o takvom dogovoru, jasno je onda da ne može postojati ni zločinački pothvat. Što više, mogu vam reći da je obrani generala Gotovine jasno da je prijašnja optužnica bila utemeljena na sličnim lažnim optužbama i dokumentima.

Naprimjer, u prijašnjoj se optužnici tvrdilo da je taj zločinački plan bio usvojen na Brijunima 16. srpnja 1995. godine. Za to je, vjerujemo, Tužiteljstvo koristilo navodni transkript razgovora predsjednika Tuđmana sa svim generalima na tom brijunskom sastanku. U međuvremenu je Tužiteljstvo došlo do saznanja da su takvi transkripti lažni, odnosno da su falsificirani. Tko ih je falsificirao i s kojim ciljem, to će se tek naknadno vidjeti. Znamo da postoji više takvih falsificiranih dokumenata.

Mogu li se obje ove optužnice, znači i izmijenjena protiv generala Gotovine i objedinjena protiv generala Markača i Čermaka s kvalifikacijom o zločinačkom pothvatu, nazvati posmrtnom optužnicom protiv predsjednika Franje Tuđmana?

To je nesumnjivo točno. Naime, predsjednika Tuđmana se direktno optužuje kao člana zajedničkog zločinačkog pothvata. Čak mislim da će Tužiteljstvo usmjeriti najteže optužbe upravo protiv predsjednika Tuđmana koji se ne može braniti jer nije među živima. Željet će iskoristi sudski proces kako bi utvrdili da je Franjo Tuđman imao za cilj protjerivanje srpskoga stanovništva, a svi oni koji su na bilo koji način ispunili njegove zapovjedi, ispunili su zapravo njegove navodne želje o protjerivanju Srba. Takvi navodi ne odgovaraju činjenicama niti stvarnome razvoju događaja na oslobođenim hrvatskim teritorijima, jer operacija Oluja nije ni planirana, ni zapovjeđena, niti izvedena kao operacija bilo kakvoga etničkog čišćenja već kao operacija oslobađanja hrvatskoga državnog teritorija.

Je li i dalje za glavnoga “arhitekta” ovih optužnica držite famoznoga Savu Štrbca i društvo “Veritas”?

Ne bih rekao da je Savo Štrbac isključivi “arhitekt”. No, jasno je da Savo Štrbac ima posebne veze s Uredom tužiteljice, koji ga koristi i njega osobno i udrugu “Veritas” za prikupljanje dokaza i osiguranje svjedoka protiv hrvatskih generala. Savo Štrbac je i sam prije nekoliko dana izjavio da se optužnicama protiv trojice generala dovode u pitanje temelji hrvatske države i da preko krivične presude u tim slučajevima Srbi u Hrvatskoj imaju namjeru tražiti “široku autonomiju koju će prihvatiti i Europa u okviru procesa euroatlantskih integracija”. Dakle, oni koji osiguravaju dokaze za Tužiteljstvo protiv hrvatskih generala imaju jasan politički cilj i, dapače, ne skrivaju ga.

Gotovina ostaje pri svome

Ponovno ste nakon objavljivanja izmijenjene optužnice prozvali Račanovu Vladu za onemogućavanje pristupa dokumentima Vašem braniteljskom timu, pa čak i tvrdite da biste s dodatnim dokumentima dokazali kako i neke druge točke optužnice nisu utemeljene na činjenicama.

Mi smo puno toga napravili i bez podrške, bolje rečeno usprkos protivničkom stajalištu bivše Vlade prema našem odvjetničkom timu. U ime odvjetničkog tima ja sam u statusu “prijatelja suda” u listopadu prošle godine uputio prigovore na prijašnju optužnicu. U izmijenjenoj optužnici svaki je naš prigovor prihvaćen i smatram da smo imali i još imamo mogućnost osporavanja dijelova optužnice i bez pojavljivanja generala Gotovine pred Haaškim sudom. Nažalost, da smo imali više dokumenata, primjerice kako je i zašto operacija Oluja bila planirana i s kojim namjerama, vjerujem da Tužiteljstvo ne bi išlo s tezom da je predsjednik Tuđman imao zločinačku namjeru protjerivanja Srba, te bismo pobili svaku takvu tezu. Zbog toga što je odnos Vlade i braniteljskog tima bio gotovo na neprijateljskoj razini, dovedeni smo u poziciju u kakvoj smo danas.

Je li general Gotovina nakon objavljivanja izmijenjene optužnice bliže ili dalje od odluke da se sam pojavi u Haagu?

Mogu samo reći ono što stalno ponavljam, a to je da je stav generala Gotovine jasan i da se do sada nije promijenio, te sam potpuno uvjeren da se neće ni mijenjati. Dakle, ako se optužnica protiv njega povuče i ako ga se pozove na razgovor u Zagrebu u statusu osumnjičenika, on će se odazvati tom pozivu. Ne treba očekivati njegovu predaju.

Vaše riječi da će u sljedećim tjednima suci Haaškog tribunala shvatiti o čemu se radi i konačno odbaciti neutemeljene točke optužnice neki su shvatili kao najavu možda i nekih spektakularnih događaja i obrata.

Mislio sam na nešto drugo. Kad se generali Čermak i Markač pojave pred Haaškim sudom, formirat će se sudsko vijeće koje će sada imati mogućnost ispitivati navode i dokaze Tužiteljstva. Dakle, sada se postupak otvara pred sudom i ovih će dana Haaški sud imati mogućnost odbaciti optužbe na račun generala Čermaka i Markača, i uz to, naravno, protiv generala Gotovine jer su optužbe iste. Nadam se da će u tome uspjeti obrane generala Markača i Čermaka, ali i Republika Hrvatska u statusu amicus curiae.

Markač i Čermak nisu kompenzacija

Stoji li mišljenje nekih političara poput Damira Kajina da su Čermak i Markač teže optuženi od Gotovine?

Ne bih mogao komentirati zašto tako misli gospodin Kajin. Moje je mišljenje da su sva trojica hrvatskih generala jednako optuženi i ne može se karakterizirati tko je više, a tko manje pošto svi imaju iste točke optužnice.

Kako onda komentirate neka mišljenja da je dvojac Čermak-Markač neka vrsta kompenzacije za izostanak Gotovine u Haagu?

Mislim da je to posve promašena teza iz vrlo jednostavnog razloga; svi u Hrvatskoj znaju da Haaško tužiteljstvo već dugo istražuje operaciju Oluja i nakon što je podignuta optužnica protiv generala Gotovine. Primjerice, Tužiteljstvo je ispitivalo i generala Markača, i generala Koradea, i admirala Domazeta, itd.. Zato ja mislim suprotno, odnosno da je tužiteljica Del Ponte izbjegavala podignuti druge optužnice za Oluju upravo iz razloga jer joj Gotovina nije bio dostupan. Zašto? Zato što je svjesna da se optuživanjem drugih koji će se pojaviti pred sudom otvara mogućnost pobijanja optužnice i protiv tih optuženika, i protiv Gotovine prije nego se on pojavi pred sudom. Carla del Ponte je željela to pod svaku cijenu izbjeći, ali kako je pritisnuta rokovima Vijeća sigurnosti UN-a za podizanje optužnica do kraja godine, ona je to sada morala učiniti. Prema mojem sudu, ove su optužnice trebale biti podignute ranije a nisu nikakva kompenzacija zbog Gotovine.

Koliko su realna očekivanja Vlade i javnosti da se preko instituta amicus curiae, odnosno “prijatelja suda”, mogu ispraviti sporne kvalifikacije o zločinačkom pothvatu?

Moram reći da po pravilima Haaškog suda nije baš sigurno da će Republika Hrvatska imati mogućnost uključiti se u postupak kao amicus curiae. Pravila suda kažu da svako sudsko vijeće ima pravo prihvatiti ili odbiti taj status bilo kome. Dakle, država nema apsolutno pravo uključiti se u postupak, nego je to diskrecijsko pravo sudskog vijeća. Moguće je da će Hrvatska imati pravo izraziti svoje mišljenje o pojedinim stvarima u optužnici, ali ne može se očekivati da će dobiti status kao da je druga stranka u postupku. Zapravo, ona neće imati mjesto za stolom za cijeloga postupka, nego u pojedinim temama koje se pojave u tim postupcima.

I za kraj, mislite li da se na slučajevima trojice generala “lomi” novija hrvatska povijest?

Apsolutno! Jasno je, ukoliko se utvrdi da je postojao zločinački pothvat i da je Oluja bila samo njegovo izvršenje s ciljem protjerivanja srpskoga stanovništva iz Hrvatske, da je i karakter te operacije posve drugačiji. Prema mome mišljenju, EU neće dozvoliti da jedna država, njezina članica, slavi 5. kolovoza kao Dan domovinske zahvalnosti, odnosno Dan pobjede, a koji je Haaški sud proglasio kao datum na koji je desetke tisuća stanovnika protjerano u planiranom etničkom čišćenju. Stoga, Hrvatska treba odlučiti želi li 5. kolovoza kao Dan pobjede ili kao Dan etničkog čišćenja.