Večernji list: 17. 03. 2004.

SUKOBI - PRODUBLJUJE SE JAZ IZMEĐU MINISTARSTVA VANJSKIH POSLOVA I UREDA PREDSJEDNIKA, IAKO MVP BRANI PRIVID HARMONIJE

Mesić Žužula poziva na odgovornost zbog izjava u Izraelu

Predsjednik Republike Stipe Mesić pozvat će na odgovornost ministra vanjskih poslova Miomira Žužula zbog njegovih javnih izjava o Jaseru Arafatu tijekom upravo završenog posjeta Izraelu. Prekjučer u Jeruzalemu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim kolegom Sylvanom Shalomom, Žužul je, među ostalim, rekao: "Teško je reći s kime bi Izrael trebao pregovarati s palestinske strane. I mi smo zabrinuti što nema jasnog partnera i nadamo se da će Palestinci uspjeti pronaći vodstvo koje će moći pregovarati i postići mir.". Ta tvrdnja protumačena je kao apsolutna podrška Shalomu koji je s iste konferencije faktički pozvao Palestince da Arafata, sadašnjeg predsjednika palestinske samouprave, uklone i zamjene "modernijim političarem".

U Mesićevu uredu Žužulov izraelski nastup ocijenjen je kao radikalno odstupanje od dogovora o "izbalansiranoj" hrvatskoj politici prema Bliskom istoku.

- Žužul će morati objasniti je li navijanje za izraelsku stranu njegov osobni stav ili stav hrvatske Vlade. U svakom slučaju, to nije usuglašeni stav Mesića i Sanadera - izjavio je za Večernji list jedan od Mesićevih suradnika. Žužulova izjava dogodila se, naime, uoči Mesićeva polaska na turneju po arapskim zemljama Kataru, Jordanu i Siriji. Usto, isprovocirala je prosvjed Šemse Tankovića, predsjednika SDA Hrvatske, predstavnika nacionalnih manjina u Saboru i ujedno partnera HDZ-a kojemu i sam Žužul pripada.

Dok su konflikti između Mesića i Sanadera sve očitiji, MVP uporno brani privid njihovih harmoničnih odnosa. Tako je u Večernji list stigla reakcija MVP-a na otkriće da dio hrvatskih diplomata protiv Mesića primjenjuje tihi bojkot. "Komunikacija Ministarstva s Uredom predsjednika nepromijenjena je, redovita i uredna, kako u pogledu svakodnevne suradnje, tako i u pogledu slanja bilježaka i ostalih važnih dokumenata koje predsjednik Republike kao jedan od sukreatora hrvatske vanjske politike treba i dobiva na znanje", piše u očitovanju.

"Mi smo iskazali jasan stav Hrvatske koji je identičan sa stavom EU", izjavio je jučer ministar Žužul nakon reakcija na govor u Izraelu. "Mi podržavamo provedbu mirovnih smjernica i nastavak pregovora, međutim činjenica je da su u ovom trenutku pregovori zastali", rekao je Žužul. "Mi mislimo da je obaveza izraelska vlade kao i svake druge vlade na svijetu osigurati sigurnost svojim građanima, a ja u svojim ocjenama i izjavama nisam išao dalje od toga", zaključio je Žužul.

Jasna Babić