Novi list: 30. 03. 2004.

DOBROSLAV PARAGA, HSP 1861: POVODOM NETOM PROVEDENOG ISTRAŽNOG ISPITIVANJA PROTIV PAŠALIĆA, BELJE I ARALICE NA ŽUPANIJSKOM SUDU U ZAGREBU

Novom HDZ-u može se povjerovati tek kada vrati opljačkani golemi novac iz domovine i inozemstva!

Dužnost je Državnog odvjetništva i hrvatskog pravosuđa u cjelini razotkriti, oduzeti protupravno ogromnu imovinsku korist i kazniti sve one koji su golema novčana sredstva umjesto za naoružanje i potrebe hrvatske države, najgrublje zloporabili i krezovski se obogatili! Inače će sami pravosudni i ini dužnosnici jednog dana doći pod udar kaznenog zakona!

Potkraj prosinca 2003. godine Državno odvjetništvo podnijelo je istražni zahtjev Županijskom sudu u Zagrebu za provođenjem istrage protiv Pašalića, Belje i Aralice, dojučerašnjih stupova HDZ-a, zbog sumnje da su počinili kaznena djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i protiv sigurnosti platnog prometa. Radi se o poznatoj aferi transfera oko tri milijuna maraka s računa u Villachu 1998., na račun Zaklade hrvatskog državnog zavjeta u Privrednoj banci Zagreb, s kojim sredstvima su zatim raspolagala spomenuta trojica. Na temelju oročenih sredstava, njih trojica su neovlašteno potrošili dospjele kamate za tekuće potrebe Zaklade u iznosu od cca. 300 tisuća kuna.

Ono što u svemu tome dovodi u sumnju objektivan i zakonit rad Državnog odvjetništva, jest činjenica da je Državno odvjetništvo svelo najveću u hrvatskoj povijesti operaciju goleme pljačke hrvatskog državnog i iseljeničkog novca putem cijelog niza međusobno povezanih institucija, bankovnih računa i dobro poznatih pojedinaca, na jedan gotovo banalni i marginalni istražni zahtjev protiv navedene trojke. Izgleda, da prema podnijetom istražnom zahtjevu, Državno odvjetništvo ili nema uopće stvarnu namjeru podizati optužnicu ili stvar kani dovesti do zastare, odnosno, nekakve uvjetne osude u konkretnom predmetu.

Na prvom mjestu treba naglasiti da je postojao impozantan broj inozemnih računa pod isključivom kontrolom HDZ-a koji su se u iseljeništvu opravdavali pod nazivima: »Fond za gospodarsku obnovu i suverenitet RH« ili »Fond za potporu RH«, odnosno, »Hrvatski nacionalni fond«. Golema novčana sredstva su se preko računa tih fondova, ponajviše pod izgovorom za potrebe financiranja obrane RH, slijevala na privatne inozemne račune visokih dužnosnika i tajnih agenata HDZ-a, koji su tim novcem kupovali poduzeća, tvrtke i inozemne investicijske fondove poput Regent fonda.

Rijeka milijardi DEM i stotina milijuna USD

Najpoznatiji račun u Bank fur Kärnten und Steiermark u Villachu imao je kao ovlaštene osobe za potpis Hrvoja Šarinića, Gojka Šuška, Dunju Zloić Gotovinu i Jozu Martinovića. Kroz taj račun, ponajprije iz Hrvatske (najmanje iz iseljeništva), uplaćeno je 160 milijuna DEM, a novac je donesen u kuferima iz Zagreba, podignut iz Privredne banke Zagreb. Pranje novca izvršeno je prosljeđivanjem tog novca iz Villacha na različite račune u Münchenu, Londonu, Bruxellesu, Amsterdamu i Zürichu.

Osim računa u navedenoj banci u Villachu, računi za pranje doniranog i isisanog novca iz Hrvatske, nalazili su se kod Volksbank u Feldkirchenu, Creditanstalt u Beču, Hypo Alpe Adria Bank u Klagenfurtu, a na računu švicarske banke Bank UBS iz Ženeve ušlo je za samo mjesec dana 1991. godine oko 100 milijuna DEM putem kufera i diplomatske pošte iz Zagreba. Za ovaj račun, ovlašteni potpisnici bili su Tuđman, Šarinić i Šušak. Šarinić je u kolovozu na zahtjev Švicarske, ovaj račun ispraznio, jer su Švicarci bili upozoreni od EU da bi se ovim novcem moglo kupovati oružje i kršiti embargo na uvoz oružja u RH.

Do sada je ustanovljeno, da su samo u novčanim čekovima iz Republike Hrvatske u austrijskim bankama unovčene 2 milijarde DEM preko HDZ-ovih računa, kao i 830 milijuna USD dobivenih od Saudijske Arabije i Irana tijekom 1993. godine, koji su plaćali po 11 USD dnevno za svakog od 232 tisuće bošnjačkih izbjeglica, privremeno stacioniranih u Hrvatskoj.

Podaci poznati pravosuđu, a istrage nema

Osim što HDZ koristi Regent Fond kojeg je transferom novca u inozemstvo kupio, preko istog fonda vrši ulaganja novca s inozemnih računa u Republiku Hrvatsku. Osim kupovine nekoliko banaka, novina i radio stanica putem Regent fonda, Šušak je osobno potpisao isplatnice u visini od 6 milijuna USD Ferdinandu Jukiću za kupnju tvornice »Badel« u Zagrebu, a vlasnicima Pan Papira iz Slavonskog Broda isplaćeno je od strane Šuška i Dunje Zloić oko 11 milijuna DEM s računa banke u Villachu.

Državnom odvjetništvu RH svi ovi i mnogi drugi podaci su jako dobro poznati već nekoliko godina, ali nema istražnih zahtjeva, nema optužnica, nema suđenja, već se hrvatskoj javnosti servira provođenje istražnih radnji protiv Pašalića, Belje i Aralice za minorna djela u odnosu na bezdušnu pljačku tisućljeća na štetu hrvatskog naroda, hrvatske države i hrvatskog iseljeništva.

Dužnost je Državnog odvjetništva i hrvatskog pravosuđa u cjelini razotkriti, oduzeti protupravno ogromnu imovinsku korist i kazniti sve one koji su golema novčana sredstva umjesto za naoružanje i potrebe hrvatske države, najgrublje zloporabili i krezovski se obogatili! Inače će, sami pravosudni i ini dužnosnici jednog dana doći pod udar kaznenog zakona! – navodi u reagiranju Dobroslav Paraga, predsjednik Hrvatske stranke 1861.