Vjesnik: 03. 05. 2004.

EU u lipnju važnije očitovanje o novom predsjedniku EK nego hrvatska kandidatura

Nije isključeno da se, već zbog navikavanja na rad u proširenom izdanju, EU na lipanjskom sastanku opredijeli samo na izglasavanje kandidatskog statusa Hrvatske bez određivanja datuma početka pregovora

BRUXELLES, 2. svibnja (Od Vjesnikove dopisnice) - Proširenje se nastavlja, ovo nije zadnji krug, ponovljena je poruka sa svih svečanosti diljem velike Europe kojima je obilježen dan »velikog praska«. Svečanosti su bile i prigoda da se svi međusobno uvjere u važnost rada i unapređivanja načina na koji djeluje Europska unija, ponajprije sustava odlučivanja.

Naglasak je na navikavanju, i u tome će biti ključ uspjeha idućih mjeseci, ako ne i godina. Kandidatura Hrvatske pala je u najnezgodnije vrijeme, u vrijeme usuglašavanja i »testiranja mišića« unutar zajednice u principu ravnopravnih država. Danas se pretpostavlja da će ta tema biti na dnevnom redu Europskog vijeća u lipnju, ali i da će biti vrlo marginalna, jer će se EU baviti važnijim pitanjima, počevši od europskog ustava (koji bi navodno trebao biti izglasan) do praktične provjere može li se raspravljati i odlučivati u zboru 25 različitih stajališta.

Europskoj uniji će u lipnju biti važnije očitovati se o budućem predsjedniku Europske komisije - što je radi zajednice veoma bitno - negoli o hrvatskoj kandidaturi. Stoga nije isključeno da se, već zbog navikavanja na rad u proširenom izdanju, EU opredijeli samo na izglasavanje kandidatskog statusa bez određivanja datuma početka pregovora.

Ovo je neka vrsta »turskog scenarija«, istina vjerojatno kratkoročnog, koji se već dugo smatra nepovoljnim za interese Zagreba.

EU bi u takvoj konstelaciji sačuvao obraz deklariranim potezom potvrde da se proces nastavlja i da EU zaista honorira sve dosege, a istodobno bi, ponajprije i isključivo sebi i svome novome obličju, kupio ponešto vremena da se još malo igra s provedbom moći u utjecaja. Jer, ako već u lipnju u paketu stignu i kandidatura i datum, Italija ima manje prostora za realizaciju svojih zahtjeva, Sloveniji je također otežano ispunjavanje planiranoga, što joj neće ići lako čak ni s 24 zemlje u zaleđu.

Lada Stipić – Niseteo