Slobodna Dalmacija: 05. 05. 2004.

HAAG KAKO BI ISHODILI PUŠTANJE NA SLOBODU DO POČETKA SUĐENJA

Odvjetnici će savjetovati Markača i Čermaka da razgovaraju s Del Ponte

ZAGREB - Izjava premijera dr. Ive Sanadera da Vlada ima uvjeravanje Haaškog tužiteljstva da se neće protiviti puštanju na slobodu generala Mladena Markača i Ivana Čermaka, do početka suđenja, nakon što s njima obavi intervjue, naišla je na odobravanje odvjetnika spomenutih generala. Tako Markačev odvjetnik Miroslav Šeparović ističe da u srijedu putuje u Haag te da će svom branjeniku savjetovati da obavi intervju s glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte.

— U Haagu ću obaviti sve tehničke detalje oko pripreme tog intervjua. Nakon toga ću ponovno zahtijevati od suda puštanje na slobodu mog klijenta do početka suđenja. U slučaju generala Markača to je jako važno, jer mu je zdravstveno stanje dosta teško. Razina šećera u krvi mu ne pada pa smo zamolili veleposlanstvo Hrvatske u Haagu da zatraži od zatvorskih vlasti dodatne pretrage za generala Markača, jer se ne osjeća dobro — kaže Miroslav Šeparović.

Čedo Prodanović, odvjetnik generala Ivana Čermaka, nešto je suzdržaniji od kolege Šeparovića. No dodaje kako je odlična vijest da je Vlada u kontaktu s tužiteljstvom dobila jamstva da će generali biti pušteni na slobodu do početka suđenja nakon što daju intervju.

- Kada kontaktiram s Vladom koja je očito u intenzivnijim i svakodnevnim kontaktima s Haaškim tribunalom i ako su ta jamstva tužiteljstva takva kako ističe Sanader, onda ću savjetovati svom branjeniku da da spomenuti intervju — kaže Prodanović.

Odvjetnici nisu željeli spekulirati u kojem roku će taj intervju biti obavljen iako premijer Sanader ističe kako ima informacije da bi to moglo biti tijekom ovog mjeseca. Premijer ipak ističe da će o intervjuu odlučivati generali i njihovi odvjetnici. Inače, premijer Sanader kazao je kako je ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt razgovarala s glavnom haaškom tužiteljicom te da je dobila njezino uvjeravanje da će povući svoje protivljenje njihovu puštanju na slobodu nakon što s generalima obavi intervju.

A. MALENICA

Škare-Ožbolt: Tužiteljica se neće protiviti

Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt kazala nam je kako je prilikom zadnjeg posjeta Haagu razgovarala s glavnom tužiteljicom, među ostalim i o generalima Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku:

— Tada mi je Carla del Ponte rekla da se neće protiviti puštanju na slobodu do početka suđenja nakon što s njima obavi razgovore. Njezin načelni stav bio je da ona s njima želi obaviti intervju prije nego što Sud odlučuje o njihovu puštanju na slobodu. No, kako su odvjetnici odmah prilikom dolaska generala u Haag uputili zahtjev za njihovo puštanje na slobodu, ona se načelno usprotivila, jer nije imala dovoljno vremena za spomenute razgovore. No, kada obavi razgovore, ona se neće protiviti njihovu puštanju na slobodu i ponovljenom zahtjevu njihovih odvjetnika — kaže Vesna Škare-Ožbolt.

Ministrica, međutim, nije mogla odgovoriti precizno na naše pitanje hoće li intervjui s Markačem i Čermakom biti obavljeni do kraja ovog mjeseca, no izrazila je nadu da će oni barem otpočeti.