Vjesnik: 05. 05. 2004.

Najbogatiji Stjepan Fiolić, slijedi ga Radimir Čačić

U 149 imovinskih kartica može se iščitati da obitelj saborskog zastupnika prosječno ima dva automobila, stan ili kuću, kućicu za odmor i ušteđevinu/ Neki imaju brodove i lipicanere, a mnogi kredite / Ni jedan zastupnik koji ima udjele u tvrtki nije naveo njezino ime, niti gdje se nalazi imovina / Neki imaju po šest stanova, a neki su u podstanarstvu

ZAGREB, 4. svibnja – Najbogatiji saborski zastupnik je Sjepan Fiolić, član HDZ-a, može se iščitati iz imovinskih kartice saborskih zastupnika što ih je u utorak objavilo Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa.

Vlasnik lanca od dvadesetak mesnica lani je, prema nekim pokazateljima, zaradio oko 84 milijuna kuna što ga stavlja u sam vrh imućnih zastupnika. U svojoj imovinskoj kartici navodi, među ostalim, stočarsku farmu, poslovni pogon od 6640 četvornih metara, pet poslovnih prostora, poljoprivredne strojeve...

Stranka koja se može podičiti imovinski situiranim zastupnicima svakako je HNS. Tako je Radimir Čačić u svojoj kartici pedantno pobrojao dionice kojih je vlasnik pa tako posjeduje udjele u trgovačkim društvima, što u nominalnoj što u tržišnoj vrijednosti, u iznosu od 12,356.474 kune, a njegova supruga u vrijednosti 948 tisuća kuna. No, kao ni u jednoj drugoj imovinskoj kartici, ni u Čačićevoj nisu navedeni nazivi tvrtki u kojima ima dionice ili udjele, ili su njegovo vlasništvo.

Ni Čačić, niti njegova supruga ne posjeduju automobil, za razliku od njegova stranačkog kolege Srećka Ferenčaka čija se obitelj može podičiti sa četiri automobila. Alenka Kočiša Čičin Šain, također iz HNS-a, sa suprugom ima najviše stanova – njih šest. No, kao i u slučaju trgovačkih društava, u imovinskim karticama nigdje ne stoji gdje se nalazi imovina koju zastupnici posjeduju.

Uvjetno rečeno, »najsiromašniji« su esdepeovci. Izuzetak je nezavisni zastupnik na SDP-ovoj listi Vice Vukov, koji sa suprugom posjeduje četiri stana i garsonijeru u jednoj od europskih metropola.

Upada u oči da je dio bivših ministara Račanove vlade ostao stambeno nezbrinut, jer su živjeli u dužnosničkim stanovima, a sada su uglavnom – podstanari. Bez stana su Željka Antunović, Gordana Sobol, Šime Lučin, i Jozo Radoš, ali i HSP-ovi zastupnici Tonči Tadić i Pejo Trgovčević.

No u 149 imovinskih kartica može se iščitati da obitelj saborskog zastupnika u prosjeku posjeduje dva automobila, stan ili obiteljsku kuću, kućicu za odmor, ušteđevinu.

Neki imaju brodove i lipicanere, ali mnogi su opterećeni kreditima. U nezavidnoj je situaciji tako SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac koji mjesečno izdvaja 280 eura za kredit, a vlasnik je jednosobnog stana 46,70 četvornih metara opterećenog hipotekom.

Neki su se zastupnici usprotivili objavi imovinskih kartica. Tako Zlatko Kramarić iz LS-a odlučno odbija podastrijeti javnosti na uvid svoju imovinu. Kramarić smatra da je sve to farsa, a protivi se objavljivanju jer ne želi biti »predmet motrenja«.

Podsjeća i da je njegova imovinska kartica nekoliko puta objavljena te dodaje da ima »previše ljudi koji žive na proračunu i posjeduju daleko više od zastupnika, a nisu pod prismotrom javnosti«.

V.d. predsjednika Povjerenstva Antun Kapraljević rekao je na konferenciji za novinare da, uz Kramarića, imovinsku karticu ne žele objaviti ni HDZ-ovi zastupnici Florijan Boras i Dujomir Marasović, te Marko Turić. Marasović je, prema Kapraljevićevim riječima, odbio objaviti karticu jer uskoro odlazi raditi u splitsku bolnicu. Boras i Turić su, pak, istaknuli da nemaju što kriti, te smatraju bespotrebnim potpisivati izjavu kojom su suglasni da se objave njihove kartice.

Nešto je drukčije s Mirkom Filipovićem – Cro Copom koji je potvrdio da je ispunio imovinsku karticu, no izjavu kojom odobrava da se ona objavi, nije ni vidio. ističe da će svoju imovinu objaviti bez problema.

Naime, Kapraljević je izjavio da Filipović, neovisni zastupnik sa SDP-ove liste, i haespeovac Miroslav Rožić nisu predali izjave o suglasnosti, pa tako njihove imovinske kartice nisu objavljene. I Rožić je kazao da nema ništa protiv da se objavi njegova imovina dodajući da posjeduje ništa osim stana od 105 »kvadrata«.

Dada Zečić