Novi list: 05. 05. 2004.

MILAN KANGRGA, ZAGREB: O POKUŠAJU MILANA BANDIĆA, NJEGOVIH SUMIŠLJENIKA I MIROSLAVA TUĐMANA

Bandiću, podignite svojem Tuđmanu spomenik u svom selu, a Zagreb i nas Zagrepčane ostavite na miru!

Kao rođeni Zagrepčanin protestiram protiv notorne uzurpacije i vlasti pojedinaca, samozvanaca u Zagrebu, kojom se na silu želi podignuti spomenik Tuđmanu u Zagrebu, što je prava sramota ne samo za Zagreb, nego i za čitavu Hrvatsku. Žalosno je da se nitko od Zagrepčana (osim Parage) nije javio i protestirao protiv tog pothvata!

Kao rođeni Zagrepčanin, sa 81 godinom života u gradu Zagrebu dižem svoj glas i oštro protestiram, zajedno sa svima onima koji se istinski osjećaju Zagrepčanima, protiv pokušaja Milana Bandića i njegovih sumišljenika na čelu s Miroslavom Tuđmanom da u centru grada Zagreba podignu spomenik jednom čovjeku koji je i od međunarodnog suda u Haagu javno proglašen ratnim zločincem!

Taj svoj protest temeljim na nekoliko bitnih i javno poznatih činjenica:

1. Franjo Tuđman (bez onoga dr. jer on nema ni doktorata, što ga je u Zadru dobio bez pravih osnova od svog nacionalističkog sumišljenika dr. Dalibora Brozovića) bio je po svom vlastitom izjašnjavanju antisemit, koji se hvalio da mu žena nije ni Židovka, ni Srpkinja, a u svojim je knjigama propagirao antisemitizam, kojega se onda naknadno odrekao i brisao u novim izdanjima, kao da to nije napisano!

2. Zatim, Tuđman je bio i rasist, te je javno zastupao provođenje genocida protiv svih nehrvatskih građana Hrvatske i BiH, naglašavajući čak da genocid pridonosi blagotvorno homogenizaciji Hrvata.

3. Franjo Tuđman, zajedno s Gojkom Šuškom, bio je glavni nalogodavac za genocid nad srpskim žiteljstvom u Hrvatskoj i za paljevinu više od 20 tisuća kuća u vlasništvu Srba u Hrvatskoj, kao i za ubijanje one srpske starčadi po Krajini, koja nije mogla izbjeći iz zemlje, i to nakon onog licemjernog Tuđmanova poziva Srbima neka ostanu u svojim domovima prije »Oluje« 1995. god. Da ih je ostalo više, svi bi bili pobijeni, pa je sreća da su pravovremeno (u dogovoru Tuđman – Milošević!) izbjegli pred tom sudbinom, te se sada potucaju diljem svijeta. A sada na teret svih građana Hrvatske moraju se podizati ili popravljati spaljene kuće.

»Švercer vlastitog života«

4. Tuđman je bio nalogodavac da se početkom 3. milenija podignu logori za muslimanske građane BiH, što je civilizacijska sramota!

5. Tuđman je »švercer vlastitog života«, jer je kao general i politički sekretar JNA – nakon knjiga kojima je slavio tu istu JNA i tzv. socijalizam, »preko noći« postao najgorljiviji nacionalist i veličatelj ustaške NDH, koja je bila »tvorevina vjekovne težnje hrvatskog naroda za svojom državom«, što je bilo više od javne blasfemije od strane jednog tzv. državnika danas!

6. Tuđman je na najlicemjerniji »domoljubni način« od hrvatske dijaspore u svijetu, doslovno »izmuzao« golema milijunska devizna sredstva za »obranu Hrvatske« te je ta sredstva za svoju obitelj opljačkao, zajedno sa svojim hadezeovskim tajkunima, koji sada tim novcem harače po totalno osiromašenoj Hrvatskoj!

7. Da nije pravovremeno umro, Tuđman bi zajedno sa svojim sumišljenikom Miloševićem bio u Haagu, optužen za ratni zločin i genocid! I – da se ne nabraja dalje!

Bandić je ruralno biće iz susjedne države

Zatim valja naglasiti ovo: Milan Bandić nema nikakve punomoći, a ni bilo kakve političke, moralne i urbane pretpostavke, da Gradu Zagrebu i Zagrepčanima nameće bilo kakvu uzurpaciju samovoljne vlasti, ni u funkciji dogradonačelnika, ni nekakvoga gradonačelnika, jer ga mi Zagrepčani nismo izabrali na bilo koju sličnu funkciju! On kao ruralno biće, svojim rodovsko-plemenskim mentalitetom iz sela susjedne države nema nikakve legitimacije da bilo što bitno odlučuje u životu glavnoga grada Hrvatske, jer kao što je to dosada i sam svojim djelom dokazao, nema za to nikakve kvalifikacije i kvalitete! Zato mu preporučam, neka ne znam kako veliki 6-metarski ili 10-metarski spomenik svojemu Tuđmanu digne u svojem selu, u Hercegovini, te će možda njegovi suseljani tamo biti vrlo oduševljeni time. A naš grad Zagreb i nas Zagrepčane neka ostavi na miru, da sami odlučujemo, kome i da li uopće da dižemo spomenike u gradu! Osim toga želimo gradonačelnika birati sami, a ne preko račanovske »socijaldemokratske« partijske politike, koja je Hrvatsku dovela do katastrofe!

Postavlja se na kraju još jedno pitanje: gdje su ti vajni građani Zagreba i ti Zagrepčani, na čelu sa Silvijem Degenom, predsjednikom Kluba Zagrepčana, da sada dignu svoj glas protiv ove samovoljne uzurpacije vlasti u gradu Zagrebu?!

Na sve to, osim trga i spomenika Tuđmanu predviđa se aerodromu Pleso u Zagrebu dati ime Franje Tuđmana, koji se time – kao samo po sebi razumljivo poistovjećuje i stavlja uz bok jednom J. F. Kennedyju, Charlesu de Gaulleu ili Konradu Adenaueru, što bi bilo komično, da nije doista tragično! Zato ste u vašem listu sa čuđenjem dali naslov članku o tome: »Franjo Tuđman kao Kennedy?«

Ova pretencioznost malih ljudi nema granica! – reagira prof. dr. Milan Kangrga.