Vjesnik: 05. 05. 2004.

Tko je štitio Tureka u Račanovoj vladi

Od izbijanja afere Turek nije htio dati nikakav komentar pa ne stoje tvrdnje koje se pozivaju na izvore u Vijeću za nadzor sigurnosnih službi, da su se Ostojić i Turek prepucavali putem medija i odavali državne tajne / Neki mediji aferu žele svesti na osobni obračun Ostojića i Tureka, no pozadina je zamršenija i seže dublje u prošlost

ZAGREB, 4. svibnja – Vijeće za nadzor sigurnosnih službi će za »aferu POA« podjednako optužiti Franju Tureka i Ranka Ostojića, bivšeg ravnatelja policije, tvrde sad mediji koji su među prvima nagađali da je bivši šef Protuobavještajne agencije (POA) Turek smijenjen zbog pritiska novinara koji su Carlu del Ponte dezinformirali da je odbjegli general Ante Gotovina u Hrvatskoj.

Početkom ožujka, nakon članaka koji su se temeljili na »izvorima bliskim Franji Tureku«, uslijedili su novi u kojima se šestoricu hrvatskih novinara optuživalo da su, u suradnji s »jednim bivšim Vladinim dužnosnikom«, za račun stranih obavještajaca u Hrvatskoj obmanjivali hrvatsku javnost i Carlu del Ponte da je Gotovina u Hrvatskoj. Tjednik Nacional izrijekom je ustvrdio da su predsjednik Stjepan Mesić i Vlada o tome izviješćeni na prezentaciji šefa POA-e na odlasku, Franje Tureka.

Mesić je potvrdio održavanje prezentacije, dodavši da je Turek (pokazujući vizualni materijal) objašnjavao povezanost novinara Globusa Gordana Malića, bivšeg ravnatelja policije Ranka Ostojića i stranih agenata u Hrvatskoj.

Četvorica novinara čija su se imena spominjala u kontekstu suradnje s tajnim službama podnijela su predstavke Vijeću za nadzor sigurnosnih službi, koje im je odgovorilo da su od POA-e dobili dopis kako unatrag godinu dana, pa tako ni danas, POA ni prema jednom hrvatskom novinaru nije primjenjivala mjere tajnog prikupljanja podataka.

Ostojić je pak od POA-e dobio odgovor kako su ga prisluškivali – mjere je naložio Franjo Turek, a odobrio Vrhovni sud, ali su te mjere obustavljene jer se ustanovilo da za njih nema potrebe.

Ostojić se potom obratio Vijeću za nadzor sigurnosnih službi, pozivajući se na izjavu predsjednika Mesića iz koje je jasno da su ga tajno fotografirali prije nego je naloženo i odobreno prisluškivanje, o čemu je dobio potvrdu i iz POA-e.

Od izbijanja afere Turek nije htio javno dati nikakav komentar pa ne stoje tvrdnje koje se pozivaju na izvore u Vijeću za nadzor sigurnosnih službi, da su se Ostojić i Turek prepucavali putem medija i odavali državne tajne.

Prema Zakonu o sigurnosnim službama, čiji je koautor predsjednik Vijeća Vlatko Cvrtila, u nadležnosti tog civilnog tijela pri saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost uopće nije utvrđivanje odavanja državnih tajni, niti je Ostojić bio visoko pozicionirani pripadnik sigurnosnih službi da bi se Vijeće moglo baviti njegovom odgovornošću u ovom slučaju.

»Ja sam podnio predstavku Vijeću kao građanin, a Vijeće je mene dužno izvijestiti o svom nalazu. Ako je ustvrdilo da je bilo nezakonitosti u radu POA-e, odnosno njenog bivšeg šefa Tureka, onda je dužno o tome obavijestiti i Predsjednika Republike, predsjednika Sabora i državnog odvjetnika, a ne javnost, jer bi to bilo odavanje državne tajne«, kaže Ostojić Vjesniku.

Neki medijski krugovi aferu očito žele svesti na osobni obračun Ostojića i Tureka, no pozadina je daleko zamršenija i seže dublje u prošlost.

Bivši premijer Ivica Račan je u emisiji Romana Bolkovića na OTV-u u utorak kazao da je na samom početku pogriješio, složivši se da Turek bude na čelu POA-e. Dodao je da Turekovim izvješćima nije vjerovao i da ih je bacao u koš.

Ostojić je nedavno u razgovoru za Vjesnik potvrdio da su Turek i Željko Bagić, donedavni Predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost, imali uporište u potpredsjedniku Vlade Goranu Graniću, zaduženom za suradnju s Haagom i tajne službe.

Zapravo je Goran Granić, nakon odlaska s funkcije potpredsjednika Račanove vlade, početkom prosinca prošle godine u intervjuu Vjesnikovoj Panorami, prvi u javnost izašao s tezom da su mediji u Hrvatskoj bili preplavljeni namjernim dezinformacijama kako je Gotovina u Hrvatskoj.

»Morate znati da je na taj medijski pritisak utjecala i činjenica da se u hrvatskoj javnosti pojavljuju i različite obavijesti iz podzemlja, od Udbe, obavještajnih organizacija Srba, obavještajaca vezanih za mafiju, za političku desnicu. Nakon svake takve informacije od Vlade se očekivao nekakav odgovor«, kazao je Granić.

Kako je poznato, bivši premijer Račan i njegov potpredsjednik Vlade zadužen za Haag i tajne službe oštro su se sukobili kada je, u ljeto prošle godine, Granić izjavio da je Gotovina u Austriji, a premijer ga demantirao.

Željko Peratović