Vjesnik: 06. 05. 2004.

Najavljena optužnica protiv Jelavića i Prce u sljedećih tjedan dana

Jelavićev odvjetnik najavio tužbu protiv tužitelja McNacira zbog nezakonitog držanja u pritvoru / Tužiteljstvo najavilo svjedočenje zaštićenog svjedoka, »insidera«, koji je u zamjenu za odustajanje od kaznenog progona pristao svjedočiti u ovom slučaju

SARAJEVO, 5. svibnja (Od Vjesnikova dopisnika) - John McNair, tužitelj posebnoga odjela Tužiteljstva Državnoga suda BiH za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije najavio je da će u idućih tjedan dana biti podignuta optužnica protiv bivšeg člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića i ostalih osumnjičenih za sumnjivo poslovanje Hercegovačke banke i ostalih kompanija unutar tzv. Hercegovina holdinga.

Posebni odjel Tužiteljstva, osim protiv Jelavića, podići će optužnice i protiv bivšeg federalnog ministra obrane Miroslava Prce, nekadašnjeg direktora Hercegovina osiguranja Miroslava Rupčića, te protiv Ivice Karlovića, direktora Hercegovačke banke u vrijeme kada je u ovu novčarsku instituciju, uz pomoć tenkova SFOR-a, u proljeće 2001. godine uvedena privremena uprava.

»Rojsovi krediti«

Jelavić, Prce i Rupčić su uhićeni 23. siječnja i nalaze se u pritvoru u zatvoru Kula pored Sarajeva, na teritoriju Republike Srpske (RS). Protiv Karlovića se već vodi sudski postupak pred Županijskim sudom u Mostaru, a u optužnici ga se tereti da je u ožujku 2000. godine u svojstvu direktora Herecegovačke banke i predsjednika njezinog Kreditnog odbora tvrtki Gratex iz Tomislavgrada odobrio kredit od 1,1 milijun maraka, a zatim je ta tvrtka novac posudila poduzeću Monitor M iz Gruda u vlasništvu Ljube Ćesića Rojsa. Na taj način je Karlović, kako se tvrdi, omogućio pribavljanje sredstava za Rojsovu tvrtku, čime je prekršeno rješenje Agencije za bankarstvo Federacije BiH, kojim je Hercegovačkoj banci bilo zabranjeno odobravanje kredita Monitoru M.

U intervjuu za banjalučke Nezavisne, McNair je kazao da je prikupljeno dovoljno dokaza za skoro podizanje optužnice protiv Jelavića i ostalih, a kada je riječ o Karloviću, tužitelj navodi da je bivši direktor Hercegovačke banke bio dio ove istrage: »Protiv njega je također vođena istraga od samog početka.

Njemu se sada sudi na Županijskom sudu u Mostaru, a isto tako on se tereti za određene stvari i pred Sudom BiH, u vezi s radnjama koje je počinio kao upravni direktor Hercegovačke banke, kazao je McNair.

Tužba protiv tužitelja

Branitelji Jelavića i ostalih tvrde da se njihovi klijenti od 19. travnja nezakonito nalaze u pritvoru, nakon odluke Ustavnog suda BiH kojom je naložena privremena obustava postupka za neke od inkriminacija koje se pritvorenicima, preciznije Anti Jelaviću, stavljaju na teret. Jelavićev odvjetnik Josip Muselimović kazao je da svako postupanje protivno presudi Ustavnog suda, dakle daljnje zadržavanje u pritvoru, za sobom povlači kaznenu odgovornost.

Osumnjičenima je istekao tromjesečni obvezni pritvor, a Sud nije dao nikakve razloge koje su to posebne okolnosti i razlozi zbog kojih je pritvor neophodno potrebno produžiti. Naše je mišljenje da su Jelavić i Prce nezakonito u pritvoru od 19. travnja 2004. i ako bude službene odgovornosti, oni moraju biti pušteni na slobodu«, kazao je Muselimović.

Odvjetnici su najavili da će podnijeti kaznene prijave protiv McNaira i drugih odgovornih službenika, no sam tužitelj tvrdi da ga to previše ne zabrinjava: »Ja apsolutno ne pridajem važnost tim prijetnjama.

Mislim da one ne nose težinu. One zapravo ne zavređuju moj komentar«, kazao je John McNair.

Alenko Zornija