Slobodna Dalmacija: 06. 05. 2004.

DOZNAJEMO POČINJU PREGOVORI ZA UTVRĐIVANJE DETALJA PRODAJE

Konzorcij s Todorićem na čelu preuzima Hercegovačku banku za dva mjeseca

Konzorcij hrvatskih tvrtki koji čine: Ledo, Franck, Atlantic Grupa, HUP Zagreb, Školska knjiga, Granolio, Zvečevo i Fond Validus Varaždin, kako je već objavljeno, pobijedio je na javnom natječaju za prodaju Hercegovačke banke i uskoro s njezinom privremenom upravom počinje pregovore o konačnom preuzimanju te novčarske kuće.

Na natječaj su pristigle četiri ponude koje su dostavile tvrtke iz Austrije, Velike Britanije i Hrvatske. Najbolja je bila ona koja je nosila ime Konzorcija osam poznatih hrvatskih kompanija na čelu s Ledom d.d. Zagreb u vlasništvu hrvatskog biznismena Ivice Todorića. Imena ostalih ponuđača nisu dana zbog povjerljivosti, jer ako zbog nekih razloga pregovori s pobjedničkim Konzorcijem ne uspiju, stupit će se u kontakt s ponuđačem koji je dostavio sljedeću najbolju ponudu.

Sada trebaju početi pregovori za utvrđivanje detalja prodaje koji će trajati šest do osam tjedana. U okviru Konzorcija ne žele još govoriti o detaljima prodaje, ali smo ipak iz izvora bliskih toj grupaciji uspjeli doznati neke pojedinosti vezane za sudbinu jedne od nekadašnjih najuspješnijih banka u BiH. U konzorciju očekuju kako će za najduže dva mjeseca potpisati ugovor o preuzimanju Hercegovačke banke i da će oni biti kupci. Uskoro bi trebali uslijediti prvi kontakti oko odabira timova za pravljenje ugovora o kupnji banke.

U Hercegovini je ova akcija hrvatskih tvrtki primljena s jasnim odobravanjem. Komentari se svode na tezu kako hrvatska politika prema Hercegovini i Hrvatima u BiH ipak nije zapostavljena. S druge strane, mišljenje je mnogih kako će ubrzo nakon otvaranja Hercegovačka banka ponovno dostići razinu vodeće banke u BiH iz svojih najboljih dana.

Naime, ova banka je nekada imala povjerenje 97 tisuća fizičkih osoba i pet tisuća pravnih osoba. To su brojke na koje nitko ne može biti ravnodušan, a to je najbolje shvatio i hrvatski biznismen Ivica Todorić, okupivši hrvatske tvrtke koje mogu voditi Hercegovačku banku. Inače, unatoč tome što tri godine nije radila, Hercegovačka banka se cijeni na više stotina milijuna maraka.

Ovim ulaskom hrvatskih tvrtki u kupnju mostarske banke, trebala bi se riješiti konačno i sudbina ove financijske ustanove, štediše će doći do svojih novaca, a djelatnici ove banke ponovno će početi raditi. Novi vlasnici banke trebali bi nakon potpisa ugovora o kupnji osnovati novo društvo, obaviti dokapitalizaciju i ostvariti licenciju za rad.

Marijan SIVRIĆ