Večernji list: 06. 05. 2004.

ODVJETNICI GENERALA MARKAČA I ČERMAKA: PRISTALI SMO NA NOVI RAZGOVOR S TUŽITELJSTVOM

Laušić na razgovor s istražiteljima

Haaški istražitelji pozvali su na obavijesni razgovor bivšeg zapovjednika vojne policije HV-a Matu Laušića. Kako se neslužbeno doznaje, Laušić je pozvan u statusu osumnjičenika. Informaciju nam je potvrdio pouzdan izvor, koji je želio ostati anoniman. Obavjesni razgovor s Laušićem biti će 13. svibnja, a poziv mu je upućen još prije dva tjedna.

Glasnogovornica tužiteljstva Florance Hartmann nije nam mogla dati nikakvu izjavu jer se nalazi na godišnjem odmoru.

Ispitivanje pripadnika MUP-a među kojima su tadašnji zapovjednici u ATJ Lučko i sadašnji rukovoditelji u MUP-u Zdravko Janić, Josip Turkalj i Franjo Drlje zatražilo je još početkom travnja i šibensko županijsko državno odvjetništvo. Nakon napisa da se o ubojstvu srpskih civila nakon "Oluje" u zaseoku Grubori vodi haaška istraga Tužiteljstvo u Šibeniku zatražilo je od Uprave kriminalističke policije MUP-a obavljanje razgovora sa tadašnjim rukovoditeljima i pripadnicima te jedinice. No, to očito ne isključuje i zahtjev haaških tužitelja za obavljanjem razgovora, no moguće je isto tako da je riječ o istrazi koju vodi šibensko tužiteljstvo.

Sastali smo se s glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte i pristali smo da generali još jedanput razgovaraju s tužiteljstvom, izjavio nam je odvjetnik Prodanović, branitelj generala Čermaka. Dodao je da ne može komentirati hoće li se tužiteljstvo ponovno usprotiviti puštanju na slobodu Markača i Čermaka. Tužiteljstvo uvjetuje privremeno oslobađanje još jednim razgovorom s istražiteljima. Čermak i Markač, koji ima zdravstvenih problema, pristali na razgovor, uz uvjet da se predstavnici tužiteljstva ne protive zahtjevu obrane za puštanje na slobodu.

U odluci Suda kojom se odbija puštanje na slobodu također se navodi da "nedavna iskustva sa slučajem Gotovina" upozoravaju na to da postoje granice do kojih hrvatske vlasti mogu ispuniti obveze koje preuzimaju i jamstva dana za optužene. (Z. B., D. K., D. Mi.))