Vjesnik: 07. 05. 2004.

Nakon intervjua haaško tužiteljstvo neće se protiviti puštanju Čermaka i Markača

HAAG, 6. svibnja – Glavna tužiteljica Haaškog suda Carla del Ponte ponovila je da se nakon razgovora s optuženim generalima Ivanom Čermakom i Mladenom Markačem tužiteljstvo neće protiviti njihovu puštanju i obrani sa slobode, rekao je u četvrtak hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul. »Carla del Ponte jasno nam je rekla da se nakon intervjua tužiteljstvo neće protiviti puštanju optuženika i njihovoj obrani sa slobode«, izjavio je Žužul novinarima nakon sastanka s tužiteljicom u sjedištu Haaškog suda. Dodao je da se početak intervjua može očekivati »brzo«, u nekoliko tjedana, a završetak će ovisiti o tužiteljstvu.

»Najvažnije je da se dođe do istine jer je to u interesu svih, a to će se najbolje učiniti kroz ozbiljnu pripremu intervjua«, rekao je Žužul. Tijekom razgovora s glavnom haaškom tužiteljicom razmotrena je suradnja Hrvatske i Haaškog suda, kazao je. Naglasio je kako mu je drago da je tužiteljica prepoznala hrvatsku odlučnost za punom suradnjom, što je iskazano i u pozitivnom avisu Europske komisije.

»Glavnoj sam tužiteljici zahvalio na objektivnoj ocjeni suradnje i izrazio čvrsto stajalište Vlade da će se puna suradnja s Tribunalom nastaviti, jer je za nas suradnja pitanje provedbe prava«, kazao je Žužul.

Prema ministrovim riječima, za Hrvatsku ne postoji druga opcija osim »nastavka potpune suradnje, bez dvostrukih igara koje ne vode nikamo«. »Nama je u interesu da se utvrdi istina i da oni kojima se dokaže krivnja budu za to i kažnjeni, a da se oslobodi one koji nisu krivi«, naglasio je Žužul.

Sastanku s glavnom haaškom tužiteljicom nazočio je i državni odvjetnik Mladen Bajić koji je razgovarao o tome kako se hrvatski sudovi pripremaju i kako će se ubuduće pripremati za preuzimanje optužnica i procesuiranje slučajeva ratnih zločina, napomenuo je hrvatski ministar vanjskih poslova.

Na novinarski upit je li bilo riječi o argumentima tužiteljstva da bi generali koji su sada u pritvoru nakon puštanja na slobodu mogli pobjeći, ministar je odgovorio kako takvo pitanje nije ni spomenuto.

»Taj problem ne postoji. Optužene osobe došle su dragovoljno, nitko ih nije morao uhititi ni prisiliti. Hrvatska država izdala je garancije i jamči da će se oni ponovo odazvati pozivu kad im bude upućen«, rekao je Žužul, dodavši da se to odnosi i na dvojicu hrvatskih generala te na šestoricu optuženika iz BiH, budu li bili na hrvatskom teritoriju.

Hrvatska će se razmjerno brzo i na odgovarajući način očitovati o dijelovima optužnice Haaškoga suda protiv hrvatskih generala za koje smatra da ne stoje, rekao je Žužul nakon razgovora s predsjednikom tog suda Theodorom Meronom. »Iznijet ćemo svoja stajališta o sadržaju optužnica i pokušati opovrgnuti dijelove za koje mislimo da ne stoje, ali to ni na koji način ne umanjuje odlučnost hrvatske vlade da nastavi punu suradnju«, kazao je. »Mislim da smo na tragu pronalaženja modela koji će biti optimalan, a zasad mogu reći da će Hrvatska to učiniti razmjerno brzo i na odgovarajući način«, naglasio je Žužul.

Dodao je da je i Meronu i Carli del Ponte tijekom razgovora zahvalio na principijelnom stajalištu i pozitivnom izvješću o suradnji Hrvatske i Suda, izrazivši nadu da će izvješća i dalje biti pozitivna.

Na upit kako Hrvatska surađuje u slučaju odbjeglog generala Ante Gotovine, Žužul je odgovorio kako suradnje ili ima ili nema, i ne može biti djelomična. »Potpuna suradnja odnosi se na sve slučajeve i mi želimo da se otkrije istina te da se kazne oni kojima se dokaže krivica, a oslobode oni za koje nema dokaza«, izjavio je hrvatski ministar.

Glasnogovornik Tribunala Jim Landale izrazio je zadovoljstvo razgovorom s Žužulom rekavši da je bio konstruktivan i da bi mogao ukazivati na nastavak dobrih odnosa između Hrvatske i Suda.

Na pitanje koji bi oblik hrvatske reakcije na optužnice bio najbolji, Landale je podsjetio da se na optužnice i same optužbe može reagirati usmeno, tijekom suđenja, ali i pisanim podnescima. »To je na raspolaganju svim optuženima, pa i Hrvatska putem odvjetnika obrane može izraziti svoja stajališta čak i u razdoblju prije početka samog suđenja«, rekao je. Odgovarajući na pitanje o mogućnosti prebacivanja nekih sudskih procesa s Tribunala na hrvatske sudove Landale je podsjetio kako je Haaški sud uvijek ohrabrivao domaće pravosuđe na pokretanje postupaka za ratne zločine. »No, još je prerano javno govoriti o prebacivanju konkretnih slučajeva na hrvatske sudove. Jasno smo dali do znanja da nas zanima mogućnost jednom u budućnosti razmotriti prebacivanje sudskih postupaka za niže ili srednje razine ako utvrdimo da postoje odgovarajući uvjeti«, rekao je. (Hina)

Čermakov i Markačev razgovor s tužiteljima u lipnju

»U pritvor smo dostavili popratne materijale uz optužnicu kako bi ih naši klijenti proučili jer za tjedan, dva počinjemo pripreme za intervjue«, rekao je odvjetnik Goran Mikuličić

HAAG/ ZAGREB, 6. svibnja – Umirovljene generale Ivana Čermaka i Mladena Markača u četvrtak su u pritvoru Haaškog suda posjetili njihovi branitelji i predali im materijale primljene uz optužnicu, koji su potrebni za pripremu njihovih dodatnih razgovora s tužiteljima.

»U pritvor smo dostavili popratne materijale uz optužnicu kako bi ih naši klijenti proučili jer za tjedan, dva počinjemo pripreme za intervjue«, rekao je u telefonskom razgovoru iz Haaga odvjetnik Goran Mikuličić, koji brani generala Markača. Generali Markač i Čermak suglasni su za razgovor s tužiteljstvom, predviđen u prvom tjednu lipnja, dodao je.

Mikuličić je izjavio da se generali osjećaju relativno dobro, ali Markačevo zdravstveno stanje »nije sasvim zadovoljavajuće« jer se on trenutačno oporavlja od operativnog zahvata čišćenja krvnih žila i ugradnje stenta, obavljenog prije tjedan dana.

Odvjetnici su u srijedu s glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte dogovorili intervju s optuženicima, nakon kojeg bi tužiteljstvo trebalo promijeniti negativni stav o puštanju iz pritvora. »Intervju je odraz želje da se dobije pozitivan stav tužiteljstva prema njihovu puštanju na slobodu«, rekao je Čermakov branitelj Čedo Prodanović, dodajući da to nije formalni uvjet za prihvaćanje zahtjeva već »osnova koju bi vijeće trebalo honorirati«.

Odvjetnici nisu htjeli komentirati prošlotjednu odluku raspravnog vijeća, kojom je odbijen zahtjev Čermaka i Markača da budu pušteni na slobodu do početka suđenja.

U njoj se intervju optuženih s tužiteljima ne spominje, već se citiraju uvjeti iz pravila Haaškog suda o puštanju iz pritvora. Raspravno vijeće tako navodi kako »nije uvjereno da bi se Čermak i Markač pojavili na suđenju, niti da ne bi predstavljali opasnost za svjedoke ili žrtve« te dodaje kako bi se njihovo dobro ponašanje, koje uključuje i dobrovoljnu predaju, moglo promijeniti nakon što im budu dostavljeni dokazi i shvate težinu optužbi. U odluci se kao negativan primjer spominje slučaj generala Ante Gotovine, koji je »još na slobodi unatoč naporima hrvatskih vlasti da omoguće njegovo uhićenje«. »To je tipska odluka koja ni po čemu nije individualizirana za konkretan predmet«, ocijenio je jedan zagrebački odvjetnik ranije angažiran pred Haaškim sudom. Nakon intervjua koji bi, prema Prodanovićevoj ocjeni, mogao trajati dva do tri dana, branitelji će podnijeti zahtjev za privremeno oslobađanje optuženika o kojem će sudsko vijeće odlučivati na novoj raspravi. (Hina)