Slobodna Dalmacija: 07. 05. 2004.

OTKRIVAMO ŠTO SADRŽI OPTUŽNICA KOJA ĆE PROTIV ČETVORICE DUŽNOSNIKA BITI PODIGNUTA IDUĆEG TJEDNA

Jelavića terete i zbog novca za stradalnike

Jelavića, Prcu, Rupčića i Karlovića optužnica će teretiti i za preusmjeravanje pomoći Republike Hrvatske premda taj novac i nije bio namijenjen samo za potrebe HVO-a nego i za zbrinjavanje stradalnika rata, materijalne izdatke hrvatskih institucija, izgradnju cesta ...

Piše: Marin ERCEG

Posebni odjel Tužiteljstva BiH za borbu protiv organiziranog kriminala najavio je u sljedećem tjednu podizanje optužnice protiv Ante Jelavića, Miroslava Prce, Miroslava Rupčića i Ivice Karlovića zbog gospodarskog kriminala. Tužitelj John Mac Nair namjerava optužiti ovu četvoricu bivših hrvatskih dužnosnika koje već više od tri mjeseca drži u pritvoru naglašavajući u jednom novinskom intervjuu važnost borbe protiv organiziranog kriminala.

Četvoricu pritvorenika, ponajprije Antu Jelavića, bivšeg ministra obrane Federacije BiH, a zatim i člana i predsjedatelja Predsjedništva BiH, po zahtjevu za provedbu istrage tužitelj bi mogao teretiti za preusmjeravanje novca koji je stizao iz Republike Hrvatske, i to u iznosu od 216 milijuna maraka, te za neispunjavanje obveza prema fondovima u Federacije BiH.

Jelavića će, prema dostupnim informacijama, optužnica teretiti za navodne zloporabe u Hercegovačkoj banci premda nije još jasno hoće li tužitelj odustati od optužbe za ona famozna 54 milijuna maraka koje je navodno u Hercegovačkoj banci namijenio za financiranje HDZ-a, a za koje je i sama Toby Robinson, prisilna upraviteljica Hercegovačke banke, kazala da nisu postojala.

Čini se da tužitelj u startu radi veliku grešku kad govori o preusmjeravaju novca pomoći Republike Hrvatske. Naime, on drži da je taj novac javni prihod i da ulazi u proračun Federacije BiH, što je svakako potpuni promašaj. Taj je novac kao pomoć Republike Hrvatske hrvatskom narodu u BiH dolazio i prije uspostave Federacije BiH, kao i kasnije, nije se odnosio samo na Hrvate u Federaciji BiH i, ono što je posebno važno, on nije služio samo za potrebe HVO-a, odnosno hrvatske komponente, kako se to kasnije zvalo, već i za ostale potrebe. To su bile, osim neto plaća vojnika i časnika, potreba zbrinjavanja stradalnika rata, materijalni izdaci hrvatskih institucija itd.

Tako je iz dokumenta Ministarstva obrane RH upućenom glavnoj državnoj revizorici Šimi Krasić vidljivo da transfer sredstava ima sljedeće namjene: "osnovne plaće pripadnika HVO-a, ratni dodatak pripadnika HVO-a, skrb stradalnicima rata (pomoć obiteljima poginulih branitelja i ratnim vojnim invalidima), dotacije za materijalne izdatke institucija i javnih ustanova HR Herceg Bosne, odnosno hrvatske komponente Federacije BiH".

Iz pregleda transfera od 1992. do 1998. godine evidentno je da je za skrb, primjerice 1997. godine, uplaćeno 411 milijuna kuna, a za plaće 296 milijuna kuna. Općenito, iznosi za skrb su tek nešto manji od neto plaća za vojsku. Naravno, tu su i izdaci za materijalne troškove.

Iz dokumenta Ministarstva financija Republike Hrvatske vidljivo je da su 1999. sredstva uplaćivana (i za 2000. planirana), osim za HVO, i za skrb stradalnika Domovinskog rata, za mirovine za korisnike s prebivalištem u BiH, za zdravstvenu zaštitu za izbjeglice iz BiH, isporuku građevinskog materijala za stambeno zbrinjavanje prognanih Hrvata BiH, općenito za troškove zbrinjavanja izbjeglica itd.

I što je posebno zanimljivo, u ovom slučaju uplaćena su i sredstva za izgradnju cesta. Tijekom 1999. godine "izvršen je transfer s ministarstva korisnicima iz Federacije BiH za izgradnju cesta (MONITOR M d.g.o. Grude) u ukupnom iznosu od 472.863.095 kuna". Naravno, ne samo za izgradnju cesta u BiH već i u Republici Hrvatskoj.

Bošnjačka komponenta "nabila" 550 milijuna KM duga

Drugi dio optužnice najvjerojatnije će se odnositi na "poslovanje" Federalnog ministarstva obrane. Istražitelji su tu koristili revizorsko izvjeće OESS-a koje su potpisali Shuck Sheridan, Mary Hahn i David Taylor. To izvješće je zanimljivo i otkriva i više nego što bi istražitelji htjeli. Jer da hoće, mogli bi postaviti s puno više prava pitanja i nekim drugima, a ne samo optuženima.

Naime, dugovi bošnjačke komponente prema dobavljačima u razdoblju od 1996. do 2000. godine iznose 550 milijuna KM, a hrvatske samo 50. To je odnos 11 spram 1, a realan bi bio 2,3:1. Također i dugovi prema fondovima su puno veći. Nije ni čudno kad su u izvješću konstatirali postojanje 14 bankovnih računa koje je koristila bošnjačka komponenta. Između ostalog, otkrili su da je Zajedničko zapovjedništvo pod zapovijedanjem generala Rasima Delića "potrošilo" 2,5 milijuna maraka za kredite pojedincima isplaćene u gotovini.

Dok se o ovim nalazima šuti, priprema se optužnica za gospodarski kriminal za Jelavća, Prcu, Rupčića i Karlovića. Premda je teško zamisliti kako je Ante Jelavić počinio kriminal u Hercegovačkoj banci kad nije ni upravljao njome ni oružano je opljačkao, još je teže shvatiti da je to uradio u Ministarstvu obrane.

Ako je potrošio novac nenamjenski, onda je to tek prekršaj, a ne kazneno djelo za koje se mora biti u pritvoru, dok država daje jamstva da se brane sa slobode za optuženi čak i za najteže ratne zločine. Pitanje imuniteta, pritom, još jednom će izbiti u prvi plan.