Vjesnik: 08. 05. 2004.

Mate Granić i Darinko Bago uhićeni zbog malverzacija s Končarevim dionicama

Kako Vjesnik neslužbeno saznaje, neki Delonga nudio je 60 tisuća eura direktoru Končara Bagi za poslove vezane uz Končareve dionice, a Bago ga je uputio na Matu Granića / Delonga, kojeg je ozvučio Uskok, sastao se s Granićem na zagrebačkom groblju Mirogoju / Od visokih policijskih izvora neslužbeno smo saznali da se akcija protiv Granića i Bage pripremala mjesec dana / U Vladi konsternirani, u DC-u zaprepašteni, a u Končaru bez komentara

ZAGREB, 7. svibnja – Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (Uskok) priopćio je da je policija u petak uhitila dvije osobe koje sumnjiči za malverzacije s dionicama tvrtke Končar - Trgovina i zastupstva, a neslužbeno se doznaje da je riječ o bivšem predsjedniku Demokratskog centra Mati Graniću i predsjedniku Končareve uprave Darinku Bagi.

Neslužbena potvrda da je riječ o Graniću, bivšem ministru vanjskih poslova i bivšem čelnika DC-a, te Bagi dobivena je u Ministarstvu unutarnjih poslova i DC-u prije nego što je Uskok medijima poslao priopćenje u kojem ne navodi imena uhićenih.

Kako Vjesnik neslužbeno saznaje, neki Delonga nudio je 60 tisuća eura direktoru Končara Bagi za pojedine poslove vezane uz Končareve dionice, a Bago ga je navodno uputio na Matu Granića. No, prije susreta s Granićem Delonga je otišao u Uskok gdje su ga ozvučili.

Potom se ozvučeni Delonga sastao s Matom Granićem na zagrebačkom groblju Mirogoju (mjestu na kojem je Granić i inače vodio mnoge tajne razgovore), a njihov je razgovor snimljen. Također neslužbeno iz visokih policijskih izvora doznajemo da se akcija protiv Granića i Bage pripremala posljednjih mjesec dana.

Uskok navodi da je pedesetogodišnja odgovorna osoba iz Končar Elektroindustrije uhićena jer postoji osnovana sumnja da je u postupku otkupa dionica, u ime i za račun te tvrtke, tražila i primila mito od jednog dioničara trgovačkog društva Končar - Trgovina i zastupstva. Druga uhićena osoba, pedesetsedmogodišnji liječnik, sumnjiči se da je u tom slučaju pomogao prvoosumnjičenom u primanju mita.

U MUP-u se neslužbeno saznaje da su uhićeni Granić i Bago na obavijesnom razgovoru u policiji.

Iz Uskoka je najavljeno da će osumnjičenici, nakon što policija s njima obavi razgovor, uz kaznene prijave zbog primanja i pomaganja u primanju mita biti privedeni istražnom sucu zagrebačkoga Županijskog suda.

U priopćenju Uskok navodi da je u provedbi kriminalističke obrade nad dvojicom osumnjičenika policija poduzimala posebne izvidne mjere.

U uredu Darinka Bage, predsjednika Uprave Končar Elektroindustrije, u petak su rekli da zasad ne mogu iznositi nikakve informacije vezane uz njegovo uhićenje.

»Kad budemo mogli davati informacije, javit ćemo se novinarima«, kazali su u Končaru. Vladin vrh zasad se nije želio očitovati, no, kako ipak doznajemo, u Vladi su konsternirani tim događajem.

Vijest da je bivši predsjednik DC-a dr. Mate Granić uhićen zbog sumnji da je pomagao u primanju mita zgrozila je predsjednicu te stranke Vesnu Škare-Ožbolt.

DC je dobio neslužbenu informaciju da je Granić uhićen, potvrdio je Hini i potpredsjednik te stranke Joško Morić ističući kako je »stranka zaprepaštena tom činjenicom«. Napomenuo je da, nakon što je Vesna Škare-Ožbolt izabrana za predsjednicu stranke, Granić nije dolazio u stranačke prostorije niti je kontaktirao sa strankom.

»Jačanje pravne države jedan je od političkih prioriteta DC i mislimo da mehanizmi pravne države moraju djelovati učinkovitije nego dosad«, naglasio je Morić ne želeći ulaziti u detalje slučaja dok je istraga u tijeku. Vijest o Granićevu uhićenju iznenadila je i druge stranačke čelnike, bez obzira što su neke od tih stranaka politički suprotstavljene DC. Kako se ocjenjuje u nekim kuloarima, nakon što je Mate Granić napustio političke dužnosti u stranci, a u nekoliko javnih istupa dao na znanje kako traži prostor za novi politički angažman, posljednji događaji znače i definitivan kraj njegove političke karijere.

Andrea Latinović i Vlado Rajić