Novi list: 10. 05. 2004.

HRVATSKOJ POTREBAN CJELOVITI PROGRAM REFORMI ZA PRILAGODBU EU-STANDARDIMA

Do ulaska u EU Hrvatska mora promijeniti još 250 zakona

Hrvatska nema dokument koji bi objedinio sve što treba napraviti do kraja 2006. godine, ističe predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica

ZAGREB – Želi li Hrvatska do kraja 2006. godine uspješno dovršiti prilagođavanje europskim standardima, potreban joj je cjelovit, a ne samo jednogodišnji program reformi, kakav Hrvatska trenutačno ima. U njemu bi se na jednom mjestu pobrojale sve promjene, uglavnom one u području zakonodavstva, koje Hrvatska treba odraditi do željenog datuma ulaska u punopravno članstvo Europske unije.

Tezu o trogodišnjem Nacionalnom programu pridruživanja (NPP) iznio je na saborskoj sjednici Neven Mimica, predsjednik Odbora za europske integracije koji ocjenjuje da je postojeći NPP »odličan dokument«, ali »ne daje punu sliku potrebnih promjena«.

– Hrvatska još nema jedan programski dokument u kojem bi se navelo sve što treba napraviti do kraja 2006. godine, ističe Mimica. Naime, ovogodišnji NPP predviđa usklađivanje 46 zakona s europskim zakonodavstvom, no Mimica procjenjuje da će Hrvatska ukupno morati promijeniti oko 250 zakona. Drugim riječima, postoji mogućnost da će se naredne dvije godine naglo morati ubrzati proces usklađivanja zakonodavstva te bi se na dnevnom redu moglo godišnje naći i do stotinu zakona kojima je nužna prilagodba europskim standardima.

– Treba pripaziti da se ne ide neambiciozno u taj posao jer nemamo previše vremena, upozorava Mimica.

Istovremeno, nekadašnji ministar europskih integracija upozorava i da je došlo vrijeme da počne rasprava i o budućem timu koji će pregovarati između Hrvatske i EU.

– Danas više nije prerano za to pitanje jer je daljnji tok procesa izvjestan, kaže Mimica koji vjeruje da će Hrvatska u lipnju dobiti status kandidata i datum početka pregovora te čak i da bi pregovore mogla započeti krajem ove godine.

No, na pitanje kakav će biti sastav pregovaračkog tima, na nadležnim adresama jučer smo nailazili na istovjetan odgovor: imena će se znati nakon lipnja i odluke o statusu kandidata.

– Hrvatska je već jednom nogom stupila u najozbiljnije pregovore s EU o svom budućem punopravnom članstvu, ističe Neven Jurica, predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, ali dodaje kako je »u ovom trenuku prerano javno govoriti o imenima i vođi pregovaračkog tima«.

– Ali, naravno da Ministarstvo europskih integracija radi u tom smjeru, napominje Jurica, dok u MEI-u također ističu da treba sačekati lipanj.

I. FRLAN