Vjesnik: 10. 05. 2004.

Granić i Bago u ponedjeljak pred istražnim sucem

Šef Uskoka Željko Žganjer tvrdi da je njegova služba uz pomoć policije prikupila dovoljno dokaza da je počinjeno kazneno djelo vezano uz korupciju / Obrana obojice osumnjičenika kaže da je dvojbeno jesu li Bago i Granić počinili to djelo / Što je kriminalno u činjenici da su dionice malih dioničara prodane po nominalnoj cijeni, da su ugovori sklopljeni i da čekaju verifikaciju Nadzornog odbora Končara, pita se obrana

ZAGREB, 9. svibnja – U nedjelju je, zbog neradnog dana, zadržavanje Darinka Bage i Mate Granića u pritvoru Županijskog suda u Zagrebu produženo do ponedjeljka ujutro. Tad će obojica osumnjičenika biti ponovo saslušana pred istražnom sutkinjom toga suda Jadrankom Mandušić. Ona je u petak bila dežurna u Istražnom centru pa će vjerojatno predmet ostati u njezinoj nadležnosti, jer je ona ujedno sutkinja koja rješava spise iz nadležnosti Uskoka (Ureda za sprječavanje korupcije i organizuiranog kriminala).

Tek kad istražna sutkinja donese rješenje u povodu Uskokova zahtjeva, znat će se i realnost dobrog dijela detalja koji od petka popodne intrigiraju hrvatsku javnost.

Bivši istaknuti političar (Mate Granić počasni je predsjednik DC-a) i ugledni privrednik (Darinko Bago predsjednik je Končareve uprave i predsjednik Udruge izvoznika) upali su u korupcionašku aferu na kraju jednomjesečne policijske akcije.

Temelj te akcije je sumnja da su Bago i Granić počinili kazneno djelo iz 347. članka stavka 2. Kaznenog zakona u kojem je zapriječena kazna do tri godine zatvora. Zatvorska kazna slijedi utvrdi li se na sudu da su obojica krivi za djelo koje su u okviru svojih nadležnosti mogli obaviti, ali su za to tražili novac od partnera.

Šef Uskoka Željko Žganjer tvrdi kako je njegova služba uz pomoć policije prikupila dovoljno dokaza da je djelo počinjeno. Obrana obojice osumnjičenika kaže da je dvojbeno jesu li Bago i Granić počinili to djelo. Što je kriminalno u činjenici da su dionice malih dioničara prodane po nominalnoj cijeni, da su ugovori sklopljeni i da čekaju verifikaciju Nadzornog odbora Končara, pita se obrana.

Optužba, sa svoje strane, sam posao ne dovodi u pitanje, već činjenicu da je u posjedu Uskoka zapis iz kojeg nedvojbeno proizlazi da su Bago i Granić tražili da im se isplati dividenda za prodane dionice koja je pripadala dioničarima za 2003. godinu, u iznosu od 600.000 kuna. Obrana, pak, dvoji da je tu tražbinu, čak i ako ju se potvrdi, moguće podvesti pod zakonske okvire budući da ona s prodajom dionica ipak nema nikakve veze. Jer, sklopljenim ugovorima dionice Končara pripadaju kupcu, dakle firmi, po nominalnoj cijeni i u okvirima ranijeg stava poslovodstva da je to financijska razina pod kojom se one uopće mogu otkupljivati. Renta za prošlu godinu ne ulazi u taj posao, stvar je prodavača i ničim ne stavlja kaznenopravni upitnik nad čin prodaje, tvrdi obrana osumnjičenih.

Vlado Rajić