Slobodna Dalmacija: 11. 05. 2004.

RAVNATELJ ŽELJKO ŽGANJER NAKON ODLUKE ISTRAŽNOG SUCA O PUŠTANJU NA SLOBODU DVOJICE OSUMNJIČENIKA

USKOK spreman i dalje goniti Granića i Bagu

ZAGREB - Nasuprot očekivanju ravnatelja USKOK-a Željka Žganjera, istražni sudac Krešimir Devčić pustio je u ponedjeljak Matu Granića i Darinka Bagu iz pritvora, gdje su u petak završili pod sumnjom za primanje mita i pomaganje u počinjenju toga kaznenog djela. Takvu je odluku Žganjer dočekao s priličnom rezignacijom, no odlučan iskoristiti sve zakonske mogućnosti koje Uredu stoje na raspolaganju.

— Slično ili gotovo isto imali smo i u slučaju Hrvoja Petrača. Istražni sudac naprosto je izrazio neslaganje s našim zahtjevom i o tome će sada odlučivati Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu. Ono se može ne složiti s istražnim sucem i odrediti istragu ili se suglasiti s njegovom odlukom i odbiti naš zahtjev, a u tom slučaju ćemo se žaliti Vrhovnom sudu RH — izjavio je sinoć za Slobodnu Dalmaciju Željko Žganjer. Za njega nema nikakve dvojbe oko slučaja, jer, kako kaže, prikupljeni su dostatni dokazi da su Bago i Granić izvršili sporna kaznena djela.

Ured je donio odluku, ističe njegov ravnatelj, iza nje apsolutno stojim i spreman sam snositi sve konzekvence koje iz nje proizlaze. I u svakom budućem sličnom slučaju isto bih postupio, uvjerava nas šef Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala. Iako ga neki već p(r)ozivaju da dade ostavku, na to i ne pomišlja, te se pita kako to da nitko nije tražio da odstupi u nizu drugih slučajeva kada se radilo o običnim malim ljudima, a ne zvučnim imenima.

— Tvrdim da sam sve učinio profesionalno, miran sam kao čovjek i profesionalac i ovo je odluka koju je naprosto trebalo donijeti, što iz perspektive svoga 24-godišnjeg staža mogu relevantno procijeniti, svjestan da zbog nje nije uopće teško stradati — napominje Žganjer. Dakako, dodaje, da nakon puštanja iz pritvora postoji opasnost od međusobnog dogovaranja obrane između Bage i Granića te uništavanja nekih dokaza. Što se tiče možebitnog utjecanja na svjedoke, Žganjer drži da će biti teško utjecati na čovjeka poput Nevena Mimice, "a to što smo snimili, neka slušaju", poručuje.

— Ako je, kao što tvrdi Mate Granić, sve bilo u okviru zakona, čemu onda skrovite šetnje Mirogojem. No, jednoga dana će javnost vjerojatno imati prilike čitati iz transkripata što se zapravo odigravalo — navodi ravnatelj USKOK-a i zaključuje: — Mi se još uvijek bojimo velikih imena, a ovaj ured pokušava senzibilizirati javnost i stvoriti ozračje u kojem će to biti normalno, u kojem će se jednako tretirati i veliki i mali, u kojem ova država neće žmiriti ni na čije krimene, ma kako visoko bili pozicionirani.

— Ako netko mene smijeni — reći će na kraju Željko Žganjer — hoće li on na taj način poslati jasnu poruku i onome tko će doći nakon mene što mu se može dogoditi ako ovako bude radio? Ali, budite sigurni da to neće ostati nezamijećeno u međunarodnoj zajednici. Naravno, neće mene međunarodna zajednica vratiti na mjesto ravnatelja, ali bi na mome i sličnim slučajevima mogla vratiti Hrvatsku na marginu. Ukratko, s ovakvim ponašanjem, mislim da šaljemo negativne poruke međunarodnoj javnosti, a ne bih želio da i narednih 10-15 godina živimo u "mentalnim opancima".

Davorka BLAŽEVIĆ