Vjesnik: 11. 05. 2004.

Kaznena prijava protiv Milana Bandića zbog oglasa »Istina je«

Osim Bandića, zbog objavljivanja javnog proglasa »Istina je« prijavljeno cijelo Poglavarstvo, osim trojice HNS-ovaca i gradonačelnice Vlaste Pavić/ Bandić bez komentara/ Odvjetnik Dervišbegović: Ne mogu komentirati političke odluke

ZAGREB, 10. svibnja - Predsjednik Općinskog suda u Zagrebu Đuro Sessa u ponedjeljak je u ime Udruge hrvatskih sudaca podnio kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu protiv zagrebačkog dogradonačelnika Milana Bandića i još osmorice SDP-ovih članova Poglavarstva koji su na sjednici u petak podržali objavljivanje proglasa pod nazivom »Istina je« u svim dnevnim listovima. Udruga sudaca uskoro će podići i kaznenu prijavu protiv odvjetnika Grada Zagreba Almira Dervišbegovića, jer je na nedavnoj konferenciji za novinare u Poglavarstvu optužio Općinski sud za kršenje zakona.

U proglasu, za koji je naglašeno da je stav cijelog Poglavarstva, iako su protiv njega glasala tri HNS-ova člana, a gradonačelnica Vlasta Pavić bila je suzdržana, objašnjava se, podsjetimo, Bandićeva »istina o slučaju Zagrepčanka« koju mediji, tvrdi dogradonačelnik, »svjesno zaobilaze«.

Proglasom se izravno optužuje Općinski sud u Zagrebu i sutkinja Nives Radišić da krši zakon na štetu građana Zagreba, jer je donijela »skandalozno i nezakonito rješenje po kojem se fantomska tvrtka Krma iz Vinkovaca upisuje kao gruntovni vlasnik zemljišta koje je od Zagrepčanke u stečaju 2001. kupio Grad Zagreb«.

»Zagrebački ogranak Udruge hrvatskih sudaca na sjednici Upravnog odbora zaključio je da objava takvog proglasa ima elemente kaznenog djela, jer se njime čini pritisak na dužnosnika pravosuđa. Isto je, samo nešto suptilnije, napravio i odvjetnik Dervišbegović svojom konferencijom za novinare«, kazao je za Vjesnik u ponedjeljak Đuro Sessa, predsjednik Općinskog suda u Zagrebu i zamjenik predsjednika UHS-a. Sutkinja Radišić je, kaže Sessa, zbog cijele situacije pod velikim stresom i pritiskom.

Milan Bandić u ponedjeljak nije htio komentirati kaznenu prijavu. Dervišbegović nam je, pak, kazao, da je on, govoreći na konferenciji za novinare, »samo odgovarao na novinarska pitanja«, te da je iznosio navode iz žalbi koje su Grad i Zagrepčanka u stečaju podnijeli na rješenje Općinskog suda kojim se Krma uknjižuje kao vlasnik spornog zemljišta.

»Nikad nisam spomenuo ime i prezime te sutkinje i apsolutno stojim iza svega izrečenoga. Ne bih nikako želio komentirati Sessine neprimjerene izjave koje je davao u medijima o tom slučaju. Očigledno je da je to postao politički problem i ja ne mogu komentirati političke odluke«, izjavio je Dervišbegović.

Ni gradonačelnica Vlasta Pavić nije željela komentirati nešto što je, kazala je, »predelikatno da bi se komentiralo bez da se ima crno na bijelom«. Državno bi odvjetništvo uskoro trebalo odlučiti ima li elemenata za istragu nad prijavljenim osobama, a potom bi, ovisno o ishodu istrage, trebali ili pokrenuti kazneni postupak ili od njega odustati.

Marina Majić