Vjesnik: 11. 05. 2004.

Je li curenje informacija ugrozilo istragu

Kao glavni argument da je došlo do curenja u istrazi navodi se kako Uskok nema dokaz da je Granić i primio 60.000 eura mita da bi posredovao u prodaji Delonginih dionica Končaru, odnosno predsjedniku njegove Uprave Bagi / Navodno Uskok nije mogao čekati pokušaj predaje novca jer je informacija o akciji već procurila

ZAGREB, 10. svibnja – Senzacionalna vijest o uhićenju bivšeg ministra vanjskih poslova Mate Granića i njegova šogora Darinka Bage, predsjednika Uprave Končara naišla je – iznenađujuće – na neka medijska osporavanja uloge Uskoka i njegova ravnatelja Željka Žganjera.

Dok se istaknuti političari, poput premijera Ive Sanadera, predsjednika Sabora Vladimira Šeksa ili Granićeve stranačke predsjednice Vesne Škare Ožbolt, drže rezervirano, dio medija optužuje Uskokova ravnatelja Žganjera za curenje informacija »koje je dovelo do tanke i neodržive argumentacije u istražnom zahtjevu protiv Granića i Bage«.

Kao glavni argument da je došlo do curenja u istrazi navodi se kako Uskok nema dokaz da je Granić i primio 60.000 eura mita da bi posredovao u prodaji Delonginih dionica Delonge Končaru, odnosno predsjedniku njegove Uprave Bagi. Navodno Uskok nije mogao čekati pokušaj predaje novca jer je informacija o akciji već procurila pa je postojala opasnost potpune propasti. Zato se prešlo na uhićenje.

Iz krugova bliskih Uskoku tvrde da to nema veze s činjenicama i da je za kazneno djelo zbog kojih se sumnjiče Granić i Bago dovoljno što je mito dogovoreno, a za to postoji čvrst materijalan dokaz. Isti krugovi upozoravaju da je u slučaju otmice sina generala Vladimira Zagorca došlo do curenja informacija u pojedine medije još dok je život otetog maloljetnika bio u pitanju, a osobito kasnije, kad su uhićeni otmičari dali svoje iskaze Uskoku.

»Sada se Žganjera kritizira jer je nastupio u emisiji Željka Malnara na OTV-u, a kada su pojedini mediji ekskluzivno iz državnih institucija dobivali intervjue ili povjerljive informacije u vrijeme dok je istraga mogla biti ugrožena, ti isti mediji nisu imali prigovora na curenje informacija«, kaže Vjesnikov izvor blizak Uskoku.

U priču o mitu u Končaru uvučen je i vlasnik osiguravateljske kuće Sunce, kontroverzni Jako Andabak. Navodno je Andabak pozvan za svjedoka koji bi trebao potvrditi da su Granić i Bago od Uskokova pouzdanika Delonge pokušali uzeti mito.

Uskokovu akciju osporava se zbog Andabakove biografije u kojoj se može naći podatak da ga je splitski općinski sud kaznio sa šest mjeseci zatvora zbog privatizacije splitskog poduzeća Bobis, što je Županijski sud kasnije poništio.

Andabak je početkom devedesetih bio suvlasnik Helios osiguranja u kojem je, prema pisanju tiska, znatan vlasnički udjel imao haaški pritvorenik Bruno Stojić, neko vrijeme ministar obrane Herceg-Bosne.

Željko Peratović