Slobodna Dalmacija: 12. 05. 2004.

U ZADRU, TEMELJEM MEĐUNARODNE TJERALICE

Uhićen Vlado Ćosić iz "ahmićke skupine"

ZADAR - Vlado Ćosić (42) iz Busovače, jedan od četvorice srednjobosanskih Hrvata iz tzv. Ahmićke skupine, uhićen je jučer u 10.20 sati u Zadru po međunarodnoj tjeralici zbog sumnji u kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog pučanstva, te je tijekom dana sproveden u Okružni zatvor u Zagrebu. Ćosić je zajedno s obitelji živio na zadarskom području pod drugim imenom, a prema našim izvorima, uhićen je po dojavi za vrijeme posjeta rodbini u Zadru.

Za Vladom Ćosićem međunarodna je tjeralica raspisana u rujnu 2000. nakon što je uspio umaći hrvatskoj policiji u akciji uhićenjaa ostalih članova "ahmićke skupine" koji su, pod zaštitom tajnih agenata SZUP-a i lažnim identitetom, također živjeli u zadarskoj okolici. Tom su prilikom privedeni Tomislav Vlajić i Anto Slišković, a policiji se predao i Paško Ljubičić nakon što je protiv njega podignuta optužnica u Haagu. Vlajić i Slišković zadržani su u pritvoru više od šest mjeseci, tijekom kojih je istražni sudac u Zagrebu ispitao više od 40 svjedoka u Hrvatskoj i BiH, ali su na kraju pušteni na slobodu bez podignute optužnice.

Ćosić, Slišković, Vlajić i Ljubičić sumnjičeni su da su kao pripadnici HVO-a 16. travnja 1993. sudjelovali u pokolju 116 bošnjačkih civila u selu Ahmići na domak Vitezu.

Tijekom dana pokušali smo stupiti u kontakt s Tomislavom Jonjićem, Ćosićevim braniteljem koji u Haagu zastupa Paška Ljubičića, ali unatoč višekratnim pozivima, nismo ga uspjeli dobiti.

Protiv Vlade Ćosića tužiteljstvo u Haagu nije podiglo optužnicu.

Ivica NEVEŠĆANIN, Božana SVILIČIĆ