Novi list: 12. 05. 2004.

BUGARSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA I PREDSJEDAVAJUĆI OESS-a SOLOMON PASSY

Hrvatska još nije spremna procesuirati »haške slučajeve«

Ako hrvatska Vlada nastavi raditi ovako, moći će sebi čestitati na članstvu u Europskoj uniji, tvrdi Passy

ZAGREB – Bugarski ministar vanjskih poslova i čelni čovjek OESS-a Solomon Passy boravio je u prvom službenom posjetu Hrvatskoj. Zbog iznimno zgusnutog programa posjeta, s Passyjem smo razgovarali svega pet minuta, što je bilo dovoljno tek za nekoliko njegovih odgovora koji mogu interesirati hrvatsku javnost.

Mislite li da je hrvatsko pravosuđe spremno preuzeti sudske procese protiv hrvatskih državljana optuženih za ratne zločine?

– Kao što znate, OESS nadgleda suđenja za ratne zločine. Iz naših zapažanja proizlazi da ima još stvari koje trebaju biti učinjene. OESS je spreman pružiti pomoć hrvatskom pravosuđu kako bi se pripremilo za pravedna suđenja optuženima za ratne zločine. Ima primjera gdje su sudovi radili dobro, ali ima i drugih, gdje stvari nisu išle tako dobro.

Kako komentirate novi hrvatski Zakon o medijima, koji u pojedinim slučajevima obvezuje novinare na otkrivanje svojih izvora?

– To je pitanje nacionalnog zakonodavstva i ne postoji jedinstveni svjetski standard. Imate demokratske zemlje s jednom i demokratske zemlje sa sasvim drugom praksom. Zato nisam spreman davati preporuke vezane za ovo pitanje.

Kako ocjenjujete provedbu programa povratka srpskih prognanika i izbjeglica?

– Ono što je važno u ovom slučaju su namjera i brzina. Siguran sam da je namjera tu i da je brzina prava. Ako hrvatska Vlada nastavi raditi ovako, moći će sebi čestitati na članstvu u Europskoj uniji. A članstvo u Uniji bit će dokaz da je zemlja ispunila najviše standarde u poštovanju ljudskih prava.

Mislite li da se u priključenju Europskoj uniji Hrvatska može pridružiti Rumunjskoj i Bugarskoj, odnosno ući zajedno s njima u Uniju 2007. godine?

– Za ulazak u Europsku uniju potrebni su naporan rad kod kuće i naporni pregovori u Bruxellesu. Uistinu morate raditi jako puno kako biste proveli nužne promjene, a pregovori za ulazak u Uniju još su kompliciraniji nego pregovori za ulazak u NATO. Riječ je o tome da članstvo u EU utječe na sve segmente života: ekonomiju, ekologiju, prosvjetu, zdravstvo, privredu... Trebate jako vodstvo i snažnu nacionalnu potporu.

L. TOMIČIĆ