Vjesnik: 12. 05. 2004.

Bandiću se loše piše

SANJA KAPETANIĆ

Je li političkoj karijeri Milana Bandića odzvonilo, kako bi se moglo zaključiti prema rezultatima SDP-ove izborne konvencije? Ako je suditi po tome, Bandiću se loše piše jer se, ukratko, jednostavno ne uklapa u model ponašanja koji većina esdepeovaca smatra prihvatljivim. No, ipak još nije baš potpuno sigurno da će Ivica Račan po kratkom postupku dovršiti političku dekapitaciju započetu Bandićevim dramatičnim porazom u trci za mjesto zamjenika predsjednika SDP-a. Nakon konvencije Račan, istina, nije krio da ne tuguje zbog Bandićeva poraza, a najavio je i ozbiljne razgovore u zagrebačkoj organizaciji jer smatra da je ishod glasovanja na konvenciji ozbiljna poruka Bandiću i njegovu klanu. U Račanovu rječniku, a on nije sklon velikim riječima prije povlačenja velikih poteza, takva izjava može se protumačiti i kao najava Bandićeva kraja.

Razloga za definitivno marginaliziranje Bandića ima mnogo. Sada je već prilično teško nabrojiti sve Bandićeve pogreške u koracima u posljednje dvije-tri godine: od namještanja glasanja za novinsku ljestvicu popularnosti, preko incidenta u pijanom stanju i prostačkog odnosa prema gradonačelnici Vlasti Pavić do afera poput gradnje vikendice bez građevinske dozvole ili slučaja Zagrepčanke koji je kulminirao kaznenom prijavom koju su zagrebački suci podnijeli protiv njega smatrajući da je pokušao utjecati na sudsku presudu.

Jedini uteg koji još preteže na Bandićevu stranu je oko 33 posto glasova koje je Bandić sa SDP-om dosad lako osvajao na izborima u Zagrebu. A do lokalnih izbora je preostalo još samo godinu dana. Nema sumnje da će Račan prije povlačenja posljednjeg poteza jako dobro – vjerojatno na temelju posebnog istraživanja javnog mnijenja – odvagnuti postotak glasova koje SDP na zagrebačkim izborima može dobiti bez Bandića. Račan si, naime, može priuštiti čak i gubitak gradonačelničkog mjesta u Zagrebu, ali nipošto i drastičan pad podrške birača, recimo ispod 25 posto. Ako se bez Bandića može osvojiti barem približno toliko glasova, Račan će stranci – izrazito nesklonoj Bandiću – lako objasniti da je bilo »bolje izgubiti izbore nego obraz«. A Bandić je s posljednjim aferama poprilično načeo SDP-ov obraz. No, ako Bandić sam nosi i više od 10 posto glasova, Račan će biti u neobranom grožđu. On je sigurno svjestan da Bandić dugoročno SDP-u neće donijeti mnogo dobra, ali i toga da bi, nakon poraza u studenom, teško preživio i drastičan poraz u Zagrebu, tradicionalno jakom uporištu stranke.