Slobodna Dalmacija: 12. 05. 2004.

Metastaze jedne afere

Vuk ĐURIČIĆ

Nakon što istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić nije prihvatio zahtjev Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala(USKOK) za pokretanjem istrage i određivanjem jednomjesečnog pritvora za Matu Granića i Darinka Bagu, koje se sumnjiči za primanje i posredovanje u primanju mita, priča o spektakularnom pritvaranju dvojice političko-diplomatsko-gospodarstvenih uglednika dobit će, po svemu sudeći, nastavak koji bi, za one koji su je traljavo "ispričali" i vodili, mogao biti poražavajući. To se ponajprije odnosi na šefa USKOK-a Željka Žganjera koji se u ovom slučaju, izgleda, nije striktno držao slova zakona. Naprotiv, kako tvrde bolje upućeni, napravljeni su brojni pravni propusti.

Bez obzira kakva će biti odluka Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu, koje se ovih dana o slučaju treba izjasniti i koje može potvrditi ili pobiti odluku istražnog suca Devčića, odnosno (ne)prihvatiti zahtjev za određivanjem pritvora i provođenjem istrage, te u slučaju prihvaćanja USKOK-ova zahtjeva odrediti i provođenje dodatne istrage - to je još jedan ozbiljan udarac kaotičnom hrvatskom pravosuđu i krhkoj biljci zvanoj pravna država.

Slučaj "Končar", odnosno Granić-Bago, po tko zna koji put potvrdio je da bitne karike sustava ne funkcioniraju i da je, ako se "kvar" doista želi otkloniti, nužan hitan i temeljit remont. Naime, kakav god bio konačni ishod, činjenica je da je ono što se dosad događalo u tom slučaju pljuska i USKOK-u i njegovu šefu Željku Žganjeru, ali i ne samo njima. A Žganjer se prije neki dan hvalio da se radi o "doprinosu njega i USKOK-a moralnoj higijeni hrvatskog društva" te da će se "Granić i Bago morati oznojiti kako bi sa sebe skinuli odgovornost". Radi se, najblaže rečeno, o neprimjerenim izjavama koje, pogotovo potonja, ne priliče čelnom čovjeku USKOK-a koji bi morao znati, ako se nekoga optužuje, da se za to moraju podastrijeti i nepobitni dokazi, a ne obrnuto. Uz "curenje" informacija o slučaju Granić-Bago, kojih se navodno domogao jedan uvaženi kolega i o tome posredno izijestio Granića, posebna priča su Žganjerovi medijski istupi ovih dana, pogotovo njegovo gostovanje u "Noćnoj mori" Željka Malnara. Tako se u sređenim zemljama ne ponaša osoba koja je na čelu Ureda kojemu je zadaća borba protiv korupcije i kriminala, odnosno mafije. Sve u svemu, ako Žganjer ne podnese ostavku, a po svemu sudeći neće, tim pitanjem bi se svakako trebali pozabaviti glavni državni odvjetnik i(li) Državno odvjetničko vijeće.