Vjesnik: 12. 05. 2004.

Jesu li Mirko Ljubičić Šveps i Franjo Turek upleteni u Uskokovu akciju

Krugovi bliski Uskoku i dalje tvrde da su snimci razgovora Mate Granića i Velimira Delonge dovoljan dokaz za istragu o poticanju na mito / »Nacional« tvrdi da je Uskokova akcija propala zbog Ivana Zvonimira Čička

ZAGREB, 11. svibnja – U medijskim nagađanjima o navodnoj propasti Uskokove akcije razotkrivanja pokušaja mita u slučaju »Končar« najdalje je otišao tjednik Nacional, ustvrdivši kako je Mate Granić doznao da ga policija nadzire tako što je Ivan Zvonimir Čičak, kolumnist Jutarnjeg lista, tu informaciju otkrio Granićevu prijatelju. Riječ je o nekadašnjem tajnom agentu vojne obavještajne službe Mirku Ljubičiću Švepsu, s kojim se bivši ministar vanjskih poslova tajno sastajao krajem devedesetih na Mirogoju.

Ivan Zvonimir Čičak odbio je za Vjesnik komentirati Nacionalove navode, rekavši da će o svemu pisati u Jutarnjem i diskretno dodavši da trag Nacionalova otkrića vodi prema – Varaždinu.

Na pitanje znači li to da se tekst može dovesti u vezu s Franjom Turekom, bivšim ravnateljem Protuobavještajne agencije (POA), Čičak je kroz smijeh rekao »da«.

Ako je informacija o mjerama koje Uskok poduzima u slučaju Mate Granića i procurila na taj način, teško je zaključiti da to ima veze s kakvoćom dokaza na koje se poziva Uskokov ravnatelj Željko Žganjer kad i dalje tvrdi da će se žaliti Vrhovnom sudu ako Izvanraspravno vijeće Županijskog suda odbije njegov istražni zahtjev protiv Granića i Darinka Bage.

Upućeni u istragu tvrde da Uskok ima snimke razgovora Mate Granića i Uskokova pouzdanika Velimira Delonge koji jasno pokazuju da je riječ o poticanju na mito, što je dovoljno da istražni zahtjev bude prihvaćen.

Ne ulazeći u motive novinara koji bacaju drvlje i kamenje na Uskokova ravnatelja Žganjera tražeći njegovu ostavku, valja primijetiti da je istražni sudac u slučaju zahtjeva za proširenje istražnog zahtjeva za Hrvoja Petrača, vezano uz otmicu sina generala Vladimira Zagorca, odbacio zahtjev kao što je sada istražni sudac odbacio zahtjev za istragu protiv Granića i Bage, pa su opet više instance, odnosno Izvanraspravno vijeće Županijskog suda i Vrhovni sud, odlučili da se istraga proširi i na Petrača.

Stoga Žganjer s pravom pita novinare zašto nitko od njih nije tražio ostavku istražnog suca u slučaju Zagorac – Petrač, jer je riječ o istoj logici prema kojoj se sad od njega traži ostavka.

Postoje još neke sličnosti ovoga i »slučaja Zagorec – Petrač«. U vrijeme akcije razotkrivanja pozadine otmice Zagorčeva sina pojedini su mediji objavljivali informacije koje su procurile iz istražnih tijela, a pojedini su izravno minirali istragu, optužujući ravnatelja Žganjera da istragu vodi pod utjecajem tzv. obavještajnog podzemlja.

Tako se i sada govori o curenju informacija, u čemu je navodno posredovao Mirko Ljubičić Šveps, bivši vojni obavještajac koji je devedesetih dojavljivao Mati Graniću što su o njemu doznali Šuškovi ljudi u MORH-u.

A Čičak će, kako nam je dao naslutiti, u igru uplesti i Franju Tureka, za kojeg se i ranije govorilo da je štitio organizirani kriminal i da je tek njegovim odlaskom iz POA-i bilo moguće voditi ozbiljniji postupak protiv Hrvoja Petrača.

Željko Peratović