Vjesnik: 13. 05. 2004.

BiH na rubu siromaštva, a članovi Predsjedništva ponašaju se rasipnički

Nikola Špirić, zamjenik predsjedatelja Zastupničkoga doma Parlamenta BiH optužio je članove kolektivnoga šefa države - Sulejmana Tihića, Dragana Čovića i Borislava Paravca za neviđeno rasipništvo u situaciji kada veliki broj građana BiH živi na rubu gladi

SARAJEVO, 12. svibnja - Ured za reviziju financijskog poslovanja institucija Bosne i Hercegovine završio je preliminarno izvješće o načinu na koji je Predsjedništvo BiH trošilo proračunska sredstva u protekloj godini. Detalji ovog izvješća još uvijek su tajna, budući da se, sukladno Zakonu, izvješće prvo šalje instituciji na koju se odnosi revizija, a tek nakon isteka dvotjednog roka u kojem su dopuštene primjedbe upućuje Parlamentarnoj skupštini BiH. Tek nakon toga će o sadržaju dokumenta biti informirana i javnost.

No, neke su pojedinosti već »procurile« u medijima, a Nikola Špirić, zamjenik predsjedatelja Zastupničkoga doma Parlamenta BiH optužio je članove kolektivnoga šefa države - Sulejmana Tihića, Dragana Čovića i Borislava Paravca za neviđeno rasipništvo u situaciji kada veliki broj građana BiH živi na rubu gladi.

U intervjuu za banjalučke Nezavisne Špirić je rekao da je ponašanje trojice članova Predsjedništva »na rubu kriminala ili gotovo čisti kriminal«.

Špirić je, ilustrirajući svoje tvrdnje, naveo primjer srpskoga člana Predsjedništva Borislava Paravca koji je večernje odijelo u Doboju platio gotovo 1.300 eura, zatim njegovog bošnjačkog kolege Tihića koji je za jedan kvar na automobilu potrošio više od 15.000 eura, te hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, za kojeg tvrdi da je, pokrivajući se troškovima časnika za vezu s Haaškim tribunalom - kupio za svoj Ured dva skupocjena automobila passat.

»Neprimjereno je da Predsjedništvo BiH s tri člana troši više sredstava nego kompletna Državna agencija za informiranje i zaštitu koja zapošljava 250 ljudi. Nelogično je da građani BiH plaćaju odijelo Borislavu Paravcu u Doboju kada se zna da se u tom gradu ne može kupiti takvo odijelo. Paravac ima automobil koji »do 12 sati troši naftu, a od 12 sati bezolovni benzin«, a Sulejmanu Tihiću plaćamo popravak automobila od 30.000 KM, a zna se da nije imao udes. Bilo bi lijepo čuti kako se građanima može objasniti prebacivanje više od 120.000 KM od srpskog časnika za vezu s Haaškim tribunalom, na bošnjačkog časnika. Trećem članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću agent u Hagu iz reda hrvatskog naroda, služi da bi kupio dva nova passata. Predsjedavajući Savjeta ministara Adnan Terzić kupi audi A8 od 200.000 KM i da ga na korištenje Tihiću. Isti taj Tihić ponese bogatim Malezijcima dar o trošku građana BiH vrijedan 18.000 KM… Mnogo je neprirodnih stvari u tom budžetu danas«, rekao je Špirić.

I prije ove Špirićeve izjave, u javnosti je Predsjedništvo BiH prozivano zbog rasipništva, prije svega kada je riječ o kupovini skupocjenih automobila za obnovljeni vozni park kolektivnoga šefa države. Slične optužbe uslijedile su i nakon odluke da se za ceremoniju otvaranja obnovljenog Staroga mosta u Mostaru potroši oko 5 milijuna eura, te zbog visokih troškova Investicijske konferencije u Mostaru potkraj veljače ove godine - koja je imala dvojbene učinke i najviše je ostala zapamćena po pogibiji makedonskoga predsjednika Borisa Trajkovskog, koji je trebao sudjelovati na tom skupu.

Kada je riječ o najnovijim optužbama reagirali su iz Ureda srpskog člana Predsjedništva Borislava Paravca, tvrdeći da Nikola Špirić optužujući druge za rasipništvo sebi pravi predizbornu promociju. Ranije su iz ovog ureda dio (pre)visokih troškova pravdali činjenicom da srpski član Predsjedništva nema odgovarajući prostor za svoj ured u zgradi te institucije u Sarajevu.

Simo Bozalo, šef Paravčevog ureda kaže tako da nije istina da njegov šef ima tri ureda, već koristi (i) neke prostorije u Republici Srpskoj, kao što su to činili i njegovi prethodnici.

Inače, revizija financijskog poslovanja 38 državnih institucija BiH započela je u ožujku, a njome je obuhvaćeno Vijeće ministara BiH sa svim ministarstvima, agencijama, upravama i službama, Parlamentarna skupština BiH, Predsjedništvo BiH, te Sud i Tužiteljstvo BiH.

Zanimljivo je da je čelnik Ureda za reviziju financijskog poslovanja institucija BiH Ivan Miletić prije dva tjedna podnio neopozivu ostavku.

Alenko Zornija