Vjesnik: 13. 05. 2004.

Smjenjuje li Račan Milana Bandića

ZAGREB, 12. svibnja – Zbog posljednje afere s oglasom o »slučaju Zagrepčanka« predsjednik SDP-a Ivica Račan vjerojatno će smijeniti predsjednika zagrebačkog SDP-a i zagrebačkog dogradonačelnika Milana Bandića s čelnog mjesta u Gradskoj organizaciji. Neslužbeno se iz SDP-a doznaje da su se Račan i Bandić susreli u srijedu a rasplet situacije očekuje se do petka, kada bi se trebala održati sjednica Predsjedništva zagrebačkih SDP-ovaca.

Iako u vrhu SDP-a smatraju da je Bandić napravio veliku grešku time što je u oglasu napao pravosuđe, zbog čega je podnesena protiv njega i ostalih članova Gradskog poglavarstva kaznena prijava, neki vodeći SDP-ovci smatraju da bi stranka mogla mnogo izgubiti ako Bandić više ne bi vodio zagrebački SDP. Račanu treba podrška Gradske organizacije za smjenu Bandića s mjesta predsjednika a poznato je da su zagrebački SDP-ovci jednoglasno podržali Bandićevu kandidaturu za zamjenika predsjednika stranke te da su na konvenciji vjerno glasali za njega.

Prema svim signalima iz najjače opozicijske stranke, konačni obračun s Bandićem slijedi, a Račan treba konačno odlučiti hoće li dopustiti da SDP-u zbog nepovoljnog imidža Milana Bandića u javnosti još više padne rejting ili će na konto Bandićeve još uvijek visoke popularnosti u Zagrebu probati zadržati vlast u glavnom gradu Hrvatske. Inače, Glavni odbor SDP-a bira u srijedu svoje vodstvo. Neslužbeno se doznaje da šef stranke Ivica Račan namjerava predložiti određene kriterije koje budući predsjednik te dva potpredsjednika Glavnog odbora trebaju ispunjavati. Najizgledniji kandidati za predsjedničku funkciju su Boris Šprem i Tonino Picula, no više izgleda ima Boris Šprem koji je u Zagrebu najjači oponent Milanu Bandiću.

Tek na sljedećoj sjednici Glavnog odbora, koji nakon nedavno održane konvencije SDP-a ima veće ovlasti te treba voditi stranku između dviju konvencije, izabrat će se savjet stranke te izvršni odbor. U izvršni odbor ući će članovi SDP-a koji nemaju ni jednu stranačku funkciju niti bilo kakvu funkciju u izvršnoj vlasti. Od Glavnog odbora, koji je kao i obično u SDP-u sastavljen od potpuno novih ljudi, većina vodećih SDP-ovaca ne očekuje mnogo. Naime, 40 posto članova Glavnog odbora je mlađe od 30 godina i javnosti su potpuno nepoznati, a neki SDP-ovci zamjeraju Račanu što je u to, po novom statutu, najvažnije stranačko tijelo ušlo samo deset saborskih zastupnika. Neki misle da to šteti imidžu stranke te da se dugogodišnji Račanovi suradnici time diskvalificiraju. Mnogi su osobno povrijeđeni teorijom da su potrošeni te naglašavaju da su oni kao i Ivica Račan sudjelovali u stvaranju današnjeg SDP-a te su radili i u bivšoj vladi koja je počela s reformama u Hrvatskoj. Međutim, Račan misli drukčije te naglašava da se radi o spoju mladosti i iskustva nadajući se da će pomoću novih ljudi SDP povratiti biračko povjerenje.

Dada Zečić