Slobodna Dalmacija: 13. 05. 2004.

BIVŠA STEČAJNA UPRAVITELJICA "DALMACIJE" IZ DUGOG RATA TERETI SE DA JE ZAJEDNO SA SURADNICIMA OŠTETILA TVRTKU ZA MILIJUN I STO TISUĆA KUNA

Nova kaznena prijava protiv Blanke Tuđen-Mazuth

SPLIT - U potpunoj medijskoj tišini policija i Županijsko državno odvjetništvo u Splitu nastavljaju obradu te se i dalje intenzivno bave kaznenom odgovornošću nekadašnje stečajne upraviteljice Dalmacije Dugi Rat Blanke Tuđen-Mazuth.

Kako vrijeme protječe, tako i popis "grijeha" nekadašnje upraviteljice postaje sve "deblji i širi".

Tome u prilog ide i činjenica da je Odjel gospodarskog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske prije gotovo mjesec dana Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu poslao dopunu kaznene prijave protiv Blanke Tuđen-Mazuth, Borislava Gordića i Ante Pamukovića. Njih troje se tereti za više kaznenih djela, od zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju do krivotvorenja isprava.

Borislav Gordić je svojevremeno bio suradnik prvoprijavljene Mazuth u provođenju stečajnog postupka u Dalmaciji Dugi Rat, a Ante Pamuković je direktor i odgovorna osoba u tvrtki "Sekundarni metali" Knin. Njih se zajedno tereti za štetu nanesenu Dalmaciji Dugi Rat od milijun i sto tisuća kuna.

Kazneno djelo je opisano na način da je stečajna upraviteljica Tuđen-Mazuth uz pomoć svog pomoćnika Gordića osobno i bez ikakvoga javnog natječaja prodavala dijelove tvornice (instalacije, procesnu opremu, postrojenja i strojeve) pod otpadno željezo tvrtki "Sekundarne sirovine" iz Knina. Dobar dio opreme prodane kao staro željezo tvrtka iz Knina dalje je prodavala, navodno čak i splitskoj Željezari u Kaštel Sućurcu.

Sve se to događalo od kraja lipnja do početka prosinca prošle godine. Da se tvornica demontira i da se njezini dijelovi prodaju u bescjenje, upozoravali su tada i bivši zaposlenici tvrtke koji su 5. rujna prošle godine od Trgovačkog suda zatražili donošenje zaštitne hitne privremene mjere koja bi onemogućila stečajnu upraviteljicu u provođenju svih njezinih aktivnosti. Ta grupa bivših radnika, zgrožena ovakvim akcijama stečajne upraviteljice, podnijela je u isto vrijeme i kaznenu prijavu protiv nje i suradnika.

I dopredsjednik HUS-a Ozren Matijašević tada je javno u medijima govorio o pljački imovine tvornice, no sve te akcije prošle su bez ikavoga postupanja odgovornih kojima su se radnici obraćali.

Kada je krajem studenoga prošle godine "pukla" afera s pokušajem iznuđivanja tristo tisuća eura mita, koje je trebala dobiti stečajna upraviteljica, stvari su se počele rješavati pa su tako došle na red i inkriminacije ove trojice aktera koje se sada navode u kaznenoj prijavi.

Marko DIDIĆ