Vjesnik: 13. 05. 2004.

Izvanraspravno vijeće odbilo Uskokov zahtjev za istragu protiv Bage i Granića

Uskok najavio žalbu Vrhovnom sudu/ U žalbi će Žganjer morati navesti i dio onih dokaza kojima raspolaže u predmetu, a koje u predistražnoj fazi postupka nije želio objaviti/ Bitno je da Bago i Granić nisu u pritvoru te da je malo vjerojatno da će tamo i dospjeti odluči li Vrhovni sud drukčije od sudaca Županijskog suda, kazali su za »Vjesnik« njihovi branitelji

ZAGREB, 12. svibnja - U srijedu je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odbilo zahtjev Uskoka za provođenje istrage protiv Darinka Bage i Mate Granića, priopćio je Božidar Rumenjak, predsjednik tog suda. U priopćenju se navodi da izvanraspravno vijeće u istražnom zahtjevu Uskoka ne nalazi dovoljno razloga za opravdanu sumnju da su dvojica osumnjičenika počinila djelo primanja mita i pomaganja u primanju mita iz 347. članka, stavka 2. Kaznenog zakona. To znači da je to vijeće prihvatilo razloge neslaganja s istražnim zahtjevom koje za prvog saslušanja Bage i Granića utvrđuje i istražni sudac Krešimir Devčić.

Darinko Bago, predsjednik Uprave Končara, te bivši političar Mate Granić privedeni su 7. svibnja navečer u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu, a nakon iskaza koje su dali dežurnom sucu, odvedeni su u pritvor. Pritvor im je određen na 48 sati, ali se nakon isteka tog roka, u nedjelju 9. svibnja, nisu našli na slobodi. Nisu pomogli ni prosvjedi njihovih branitelja. Pred istražnim sucem Devčićem našli su se u ponedjeljak prije podne, nakon čega je Bago napustio pritvor u Remetincu, a Granić zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj ulici. Zbog predinfarktnog stanja Granić je isti dan hospitaliziran, a potom i operiran u KBC-u »Zagreb«.

Nakon takve odluke izvanraspravnog vijeća, iz Uskoka se saznaje da će se nakon što prime pismeni otpravak rješenja, a u roku tri dana od primitka, Uskok žaliti Vrhovnom sudu. Kao i u nekim ranijim slučajevima, Uskok će morati u žalbi navesti i dio onih dokaza kojima raspolaže u predmetu, a koje u predistražnoj fazi postupka nije želio objaviti. Naime, Uskok se već javno požalio da mu je zbog curenja informacija u tom postupku nanesena ozbiljna šteta.

Odluku izvanraspravnog vijeća branitelji Darinka Bage i Mate Granića primili su kao očekivanu. »S podnesenim dokazima i u odnosu na inkriminaciju u kojoj je Bago prvoosumnjičeni, a dokazi su prikupljani samo za njegova pomagača Granića, drukčija odluka i nije mogla biti. Naravno, ova faza postupka još nije gotova, s konačnim ćemo ocjenama moći izaći tek nakon odluke Vrhovnog suda. Bitno je da dotad Bago i Granić nisu u pritvoru te da je malo vjerojatno da će tamo i dospjeti odluči li Vrhovni sud drukčije od sudaca Županijskog suda«, kazali su za Vjesnik branitelji.

Vlado Rajić