Vjesnik: 13. 05. 2004.

Laušić danas s haaškim istražiteljima, Janić vjerojatno u petak

ZAGREB, 12. svibnja - Prema najavama, u četvrtak u devet sati haaški bi istražitelji trebali početi saslušavati Matu Laušića, bivšeg zapovjednika Vojne policije HV-a. Haaški će istražitelji vjerojatno postavljati pitanja koja se tiču vojno-redarstvenih akcija »Medački džep«, »Bljesak« i »Oluja«. Poziv je Laušiću upućen kao osumnjičeniku, pa se pretpostavlja da će razgovoru nazočiti i njegov odvjetnik.

sta vijest otprije nekoliko dana spominje i poziv Zdravku Janiću, zapovjedniku Specijalne policije MUP-a. On bi s istražiteljima trebao razgovarati u petak.

Razgovori s Laušićem i Janićem trebali bi potvrditi tezu da novih optužnica za Hrvatsku više neće biti, a da su najavljena saslušanja dio taktike glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte da istragom u Zagrebu osnaži već podignute optužnice protiv generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača.

Paralelno s tim saslušanjima, ojačana je i istraga Državnog odvjetništva u slučaju zaseoka Grubori, gdje je 25. kolovoza 1995. godine ubijeno više srpskih civila. Nadalje, Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku je u suradnji s policijom pozvalo, u okviru predistrage, četrdesetak policajaca. Dio njih je iz Antiterorističke jedinice »Lučko«, dio iz PU šibensko-kninske, a neki iz sjedišta MUP-a.

Za sve njih pretpostavlja se da su radili na slučaju ratnog zločina u selu Grubori.

V. Rajić