Slobodna Dalmacija: 14. 05. 2004.

NAKON SKANDALA S NAVODNIM PRIMANJEM MITA NA POMOLU NOVA AFERA

Pričinjena šteta malim dioničarima Končara

ZAGREB - Afera o navodnom primanju mita u slučaju Končar rezultirala je i mogućim novim skandalom u vezi s kupnjom dionica Končar trgovine i zastupstva, koje je kćer poduzeće holdinga Končar. Naime, Upravni odbor holdinga Končar je 8. ožujka ove godine ponudio malim dioničarima Končar trgovine otkup njihovih dionica po nominalnoj vrijednosti, iako je Uprava u to vrijeme vodila pregovore s nekoliko strateških partnera za Končar trgovinu. Navodno je određeni strateški partner zatražio od Uprave Končara da holding prethodno otkupi dionice od malih dioničara kako ne bi bilo previše rascjepkanog vlasništva. Uprava je to i napravila, ali prethodno nije obavijestila male dioničare da se vode pregovori sa strateškim partnerom, a da je to učinila, cijene tih dionica bi svakako bile više od nominalne.

Pravna služba holdinga Končar je u reagiranju na takve napise u Jutarnjem listu odgovorila priopćenjem kako se, među ostalim, "nisu stekli uvjeti iz Zakona o tržištu vrijednosnih papira po kojem je trebalo izvijestiti javnost o bilo kojoj gore navedenoj aktivnosti". "To je i mišljenje eminentnih stručnjaka s područja Trgovačkog prava, odvjetnika specijaliziranih za područje Trgovačkog prava, nadležnih institucija i profesora s Pravnog fakulteta", navodi se u priopćenju. Međutim, članak 149. Zakona o tržištu vrijednosnih papira u poglavlju pod nazivom Kaznene odredbe govori kako se "neovlašteno korištenje i odavanje povlaštenih informacija" odnosi i na slučaj kada netko "tko ovlašteno ili neovlašteno raspolažući povlaštenim podacima koji nisu poznati javnosti, a odnose se na jednog ili više izdavatelja vrijednosnih papira ili na vrijednosne papire, koji bi da su poznati javnosti utjecali na cijenu vrijednosnih papira učini sljedeće... znajući za povlaštenost tih podataka iskoristi ih da bi kupio ili prodao vrijednosne papire koji su u prometu na teritoriju Republike Hrvatske ili vrijednosne papire što su ih izdali izdavatelji sa sjedištem u RH, bez obzira gdje se njima trguje, s ciljem da sebi ili drugima pribavi imovinsku korist ili da drugome prouzroči štetu".

Andrej Galogaža, pravni savjetnik Zagrebačke burze, kazao nam je, uz ogradu da nije krivični pravnik, kako Uprava treba upoznati male dioničare s činjenicom da se pregovara sa strateškim partnerima, ali samo u slučaju ako se od malih dioničara vrši otkup dionica. Kako je u ovom slučaju Uprava zatajila malim dioničarima tvrtke kćeri podatak o pregovorima sa službenim partnerom za kupnju dionica u tom poduzeću, a istodobno je od njih otkupila dionice po nominalnoj cijeni, čini se kako to djelo ipak spada pod stavak 1. članka 149. Zakona o tržištu vrijednosnih papira. Zakonom je određeno da ako je kaznenim djelom te vrste pribavljena imovinska korist ili je drugome prouzročena šteta u iznosu većem od pet tisuća kuna, počinitelj će se kazniti novčanom kaznom najmanje od 150 dnevnih dohodaka ili kaznom zatvora do dvije godine.

U ovom slučaju je, čini se, prema dostupnim informacijama u ovom trenutku, pribavljena korist holdingu Končar, a moguće i budućem strateškom partneru, a pričinjena šteta malim dioničarima Končar trgovine i zastupstva d.d. koji su mogli postići bolju cijenu dionica.

Frenki LAUŠIĆ